Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sunrise Avenue kiertää Eurooppaa nyt suuren suomalaisorkesterin kanssa – HS mukana kiertueella Berliinissä

Kahden viikon kiertue suomalaismuusikoiden kanssa ei ole halpaa puuhaa: hallikonserttien pitää myydä 90-prosenttisesti.

Kulttuuri
 
Zacharie Scheurer
Samu Haber, Sunrise Avenue ja suomalaisista muusikoista koottu Wonderland-orkesteri soittivat viime maanantaina Berliinissä lähes loppuunmyydylle Velodromille.
Samu Haber, Sunrise Avenue ja suomalaisista muusikoista koottu Wonderland-orkesteri soittivat viime maanantaina Berliinissä lähes loppuunmyydylle Velodromille. Kuva: Zacharie Scheurer

Berliini. On vasta aamupäivä, mutta Berliinin Velodromin pääovilla iltaa odottavat jo ensimmäiset fanit. Konserttihallin kellarikerroksessa cateringpalvelu valmistelee lounasta suomalaisbändi Sunrise Avenuen kiertueen muusikoille, teknikoille ja roudareille. Salaattikulhojen äärellä rocktunnelmaa luovat muoviset dinosaurukset.

Ihmisiä on tällä kiertueella mukana paljon, sillä Sunrise Avenue on tehnyt poikkeuksellisen päätöksen ja ottanut mukaansa puhallin- ja jousisektiot, yhteensä 35 soittajaa. Lavalla on siis kahdeksankertainen määrä soittajia bändin peruskokoonpanoon verrattuna.

”Me olemme musiikkibändi emmekä rock- tai popbändi. Vaikka moni laittaa Sunrise Avenuen radioystävälliseen rock-kategoriaan, olemme tehneet big band -kiertueita ja soittaneet sinfoniaorkesterin kanssa”, yhtyeen laulaja-kitaristi Samu Haber sanoo.

Zacharie Scheurer
Kymmenet teknikot ja roudarit rakensivat Sunrise Avenuen ja Wonderland-orkesterin lavan Berliinin Velodromille.
Kymmenet teknikot ja roudarit rakensivat Sunrise Avenuen ja Wonderland-orkesterin lavan Berliinin Velodromille.

Viime kesänä Sunrise Avenue koki, että on välitilinpäätöksen aika. Takana oli kesän kiertue Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä.

”Oli vähän tyhjä olo. Ei ollut olemassa uusia valmiita biisejä. Bändi tapasi vapaapäivänä Stuttgartissa, jossa mietimme, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä”, Haber kertoo.

He päätyivät yhdistämään kaikki aiemmat kokeilunsa ja nauttia musiikista keväällä 2016. Bändi otti yhteyttä Tero Lindbergiin, joka on yksi Suomen ykköstrumpetisteista. Lindberg sai vapaat kädet koota kiertueelle haluamansa yhdeksän puhaltajaa.

Jousisektiosta suuri osa koostuu Vantaan viihdeorkesterin soittajista. Lisäksi Sunrise Avenue halusi kosketinsoittaja Lasse Piiraisen ja lyömäsoittaja Abdissa ”Mamba” Assefan.

”Olisi tylsää meille ja faneille sahata samalla tavalla Hollywood Hillsiä ja muita hittejä uudestaan ja uudestaan.

Zacharie Scheurer
Berliinin illan askelmerkit.
Berliinin illan askelmerkit.

Maaliskuun puolivälissä Berliinin Velodromin kellarilounaalla istuvat vierekkäin viulistit ja rockroudarit.

”Näin keikkapäivään valmistautuminen alkaa. Olemme heränneet edellisen konsertin kaupungissa, pakkautuneet bussiin ja saapuneet lounaalle seuraavaan keikkapaikkaan”, Tero Lindberg sanoo.

Lindberg on sovittanut Visa Mertasen kanssa suuren osan bändin kappaleista sopiviksi suurelle orkesterille. Suuri kokoonpano harjoitteli yhdessä kolme pitkää päivää Helsingissä.

”Onhan tämä uskomatonta, ei tällaisia kokemuksia muusikolle tule usein”, Lindberg sanoo.

”Kölnin 14 000-päisen yleisön edessä soittamisen jälkeen oli hämmentynyt olo. Omilla keikoilla saattaa olla joskus neljä ihmistä”, sanoo I Can Break Your Heart -kappaleessa soolon soittava viulisti Aili Järvelä.

Lindberg soittaa freelancerina Paula Koivuniemen bändissä ja Dallapé-orkesterissa. Lisäksi hän sovittaa paljon. Järvelä opiskelee Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta ja pitää viulu- ja bänditunteja. Hän on mukana kolmessa bändissä, minkä lisäksi vireillä on sooloprojekteja.

Zacharie Scheurer
Viulisti Aili Järvelä soittaa keikalla soolon. Trumpetisti Tero Lindberg on tehnyt suuren osan illan sovituksista.
Viulisti Aili Järvelä soittaa keikalla soolon. Trumpetisti Tero Lindberg on tehnyt suuren osan illan sovituksista.

Kello on yli neljä, kun Samu Haber toivottaa 40 muusikkoa tervetulleiksi soundcheckiin. ”Huomenta!”

Läppä lentää. Haberin taito tartuttaa tunnelma toisiin on tuttua Voice of Germany -ohjelmasta, jossa Haber oli yksi valmentajista 2013 ja 2014. Ohjelma nosti hänet valtavaan suosioon.

Pian Forever Yours -kappale muuttuu orkesterin käsissä joksikin aivan uudeksi.

”Alun perin halusimme suomalaiset soittajat, koska soittotaito Suomessa on niin järjettömän hyvä. Soittajat ovat Euroopan kermaa tällaisille keikoille”, Samu Haber sanoo.

Halpaa kiertäminen 35 suomalaismuusikon kanssa kahden ja puolen viikon ajan ympäri Keski-Eurooppaa ei ole. Haberin mukaan tavallisella hallikiertueella omille pääsemiseen riittää, että hallit myydään noin 50–60-prosenttisesti täyteen. Nyt ollaan omillaan, jos noin 90 prosenttia paikoista on myyty.

”Tämä on satsaus tulevaisuuteen. Olisin ollut valmis maksamaan, että saan tehdä tämän reissun, niin mieletön fiilis näiden muusikoiden kanssa on”, laulaja sanoo.

Zacharie Scheurer
Berliiniläiset fanit Johanna Gillmeister, Friederike Skotz ja Lina Bonkewitz rakensivat valotaulun keikalle.
Berliiniläiset fanit Johanna Gillmeister, Friederike Skotz ja Lina Bonkewitz rakensivat valotaulun keikalle.

Ilta tulee, ja Berliinin pyöräilypyhättöön on kerääntynyt noin 6 000 ihmistä. Verho nousee. Näky on vaikuttava. Rokkarit kohtaavat viulistit ja puhallinsoittajat.

Jos Sunrise Avenuen peruskokoonpanon keikalla Saksassa olisi hyvin pitkälti tytöistä ja nuorista naisista koostuva yleisö, nyt hallissa on heidän lisäkseen paljon kolme- ja neljäkymppisiä pariskuntia sekä naisporukoita.

Käy ilmi, ettei Samu Haber vain puhunut yllätyksistä. Ilta paljastaa, että Sunrise Avenue uskaltaa ottaa myös riskejä. Keikan viimeinen hitti, fanien rakastama Hollywood Hills soikin tänään elokuvamaisena ”Nashville-hitaana”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat