Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija George R. R. Martin myi elämäntyönsä – nopeammin valmistuva tv-sarja ohittaa kirjat

Game of Thrones -tv-sarja perustuu Martinin kirjasarjaan. Nyt hän tuntuu katuvan sen antamista televisioitavaksi liian aikaisin.

Kulttuuri
 
Antti Halonen
George R. R. Martin Tukholmassa kesäkuussa 2015.
George R. R. Martin Tukholmassa kesäkuussa 2015. Kuva: Antti Halonen

Tällaista ei ole ennen tapahtunut kirjallisuuden historiassa.

Ensin bestseller-kirjasarjasta päätetään tehdä tv-sarja, kun kirjasarjan ilmestyminen on vielä kesken. Kirjojen ilmestymistahti hidastuu ja tv-sarja ohittaa kirjat. Lopputulos on, että alun perin kirjoiksi suunniteltu tarina kerrotaankin ensin tv-sarjassa ja vasta sen jälkeen kirjoissa.

Juuri näin on tapahtumassa nyt, kun Game of Thronesin kuudes kausi alkaa 25. huhtikuuta. Se perustuu George R.R. Martinin Tulen ja jään laulu -kirjasarjaan, jota on myyty kymmeniä miljoonia kappaleita. Tv-sarja on maailman katsotuimpia.

Ennen kuin tv-sarja oli vielä alkanut, Martin oli Finncon-tapahtuman kunniavieras Helsingissä vuonna 2009. Hän oli silloin jo tähti genrekirjallisuuden piireissä.

Hän kertoi ylpeänä faneilleen, kuinka HBO alkaisi kuvata sarjaa hänen kirjoistaan.

Haastattelin Martinia silloin ensimmäistä kertaa.

Hän päivitteli, kuinka suuritöisiä kirjoista oli tullut. Alun perin trilogiaksi suunnitellun sarjan ensimmäinen osa ilmestyi 1997. Vuonna 2009 kirjoja oli ilmestynyt neljä, ja suunnitelma sarjasta oli kasvanut seitsemänosaiseksi.

Martin arvioi silloin, että menisi ainakin seitsemän vuotta ennen kuin se olisi valmis.

Nyt seitsemän vuotta on kulunut. Kirjoja on ilmestynyt vasta viisi, eli kaksi on vielä ilmestymättä. Tv-sarjan monet juonet ovat edenneet vaiheeseen, jota kirjoissa ei ole ehditty vielä kertoa. Sarjan käsikirjoittajat ovat keskustelleet Martinin kanssa siitä, mitä tulevissa kirjoissa tulee tapahtumaan, ja he kertovat sen ensin tv-sarjassa.

Mitä väliä tällä sitten on?

Tv-sarja on lähtenyt monessa kohtaa eri suuntaan kuin kirjat, mutta tärkeimmät juonet ovat samat kuin kirjoissa. Tv-sarja siis väistämättä paljastaa nyt kirjojen juonta. Tämä on iso asia Tulen ja jään laulussa, joka tunnetaan yllättävistä juonenkäänteistä, etenkin päähenkilöiden kuolemista.

Kirjojen lukijat ovat vuosia pysyneet kohteliaasti hiljaa tv-sarjan tulevista käänteistä. Mutta nyt tilanne kääntyy toisinpäin.

Edelliset viides kirja ja viides kausi jäivät molemmat kohtaan, jossa on seuraavaksi luvassa isoja käänteitä. Viides kirja ilmestyi 2011, joten lukijat ovat odottaneet vastauksia viisi vuotta. Tv-sarja väistämättä latistaa kuudennen kirjan jännitystä.

Hyvin moni on varmasti hyvin pettynyt. Mutta kukaan ei ole niin pettynyt kuin George R. R. Martin.

Jonkin aikaa on jo näyttänyt siltä, että kirjasarjan viimeinen osa ei ehdi ilmestyä ennen kuin tv-sarja päättyy. Odotukset ovat kohdistuneet kuudenteen kirjaan The Winds of Winter.

Vuodenvaihteessa Martin joutui myöntämään, että The Winds of Winter ei tulisi valmiiksi ennen tv-sarjan kuudetta kautta. Hän kirjoitti blogiinsa pitkän kirjoituksen, jossa hän myönsi poikkeuksellisen suoraan epäonnistuneensa.

”Kustannustoimittajani ja kustantajani ovat pettyneitä, HBO on pettynyt, agenttini ja ulkomaiset kustantajani ja kääntäjäni ovat pettyneitä... mutta kukaan ei voi mitenkään olla pettyneempi kuin minä.”

Martinin kustantaja yritti kaikkensa saadakseen kirjan julkaistua tämän vuoden alussa. Kustantaja lupasi jopa toimittaa kirjan kauppojen hyllyille kolmessa kuukaudessa käsikirjoituksen valmistumisesta, mikä on erittäin poikkeuksellista.

Martin sai ensin yhden deadlinen, sitten toisen. Hän ylitti molemmat. Hän kuvailee blogissaan synkkää syksyä 2015. ”Mitä vähemmän päiviä oli jäljellä, sitä suuremmaksi stressi kävi ja sitä hitaammaksi kirjoittamiseni.”

Martin kertoo avoimesti olleensa liian hyväuskoinen lähtiessään mukaan tv-sarjahankkeeseen.

”En ikinä uskonut, että tv-sarja voisi ottaa kirjat kiinni ilmestymisessä, mutta niin se vaan on tehnyt. Sarja on edennyt nopeammin kuin oletin, ja minä olen liikkunut hitaammin”, hän kirjoitti tammikuussa.

Haastattelin Martinia toisen kerran viime kesänä Tukholmassa. Kuudessa vuodessa hänestä oli tullut yksi maailman tunnetuimmista kirjailijoista, tv-sarjan ansiosta. Silti pettymys ja turhautuminen kuului ja näkyi.

Hän vastasi tv-sarjaa koskeviin kysymyksiin lyhyesti ja kipakasti. Hän kieltäytyi kommentoimasta kirjansa edistymistä. Hän aavisti jo silloin epäonnistuneensa kirjasarjansa kanssa siinä, missä J.K. Rowling onnistui. Ensimmäinen Harry Potter -elokuva ilmestyi kuusi vuotta ennen viimeisen Potter-kirjan ilmestymistä, mutta kurinalainen kirjoittaja Rowling pysyi kirjoineen elokuvien edellä.

Martin olisi voinut lukea myrskyn merkkejä. The Winds of Winterin pitkäksi venynyt kirjoitusprosessi ei ole ensimmäinen kerta, kun hän on myöntänyt olleensa pulassa mammuttisarjansa kanssa.

Hän kirjoitti vuonna 2005 ilmestynyttä neljättä osaa Korppien kestit (A Feast for Crows) viisi vuotta. Tuloksena oli heikko teos, jonka tarina polveili niin laajalle, että kerronnan imu hiipui. Kirjasarja on kirjaimellisesti levinnyt Martinin käsiin. Tähän mennessä viidessä romaanissa on mainittu nimeltä pitkälti yli tuhat henkilöä.

Martin on aina ollut kirjailijana sitä sorttia, jolle kilpajuoksu tv-sarjan kanssa sopii mahdollisimman huonosti.

Hän kirjoittaa leppoisaan tahtiin työhuoneessaan Santa Fessä. Hän käyttää ikivanhaa tietokonetta ja 1980-luvulta peräisin olevaa Wordstar-tekstinkäsittelyohjelmaa. Hän kirjoittaa joka päivä, paitsi silloin kun hän matkustaa, eikä sunnuntaisin niinä kuukausina, kun amerikkalaisen jalkapallon NFL-liiga on käynnissä. Hän kirjoittaa mielellään useita tekstejä rinnakkain ja toimittaa samalla antologioita toisten teksteistä.

Martin tarvitsee kirjoittaakseen vapautta. Vapautta valita tahtinsa, pohtia ja punnita, palata askeleitaan taaksepäin ja lähteä uusiin suuntiin. Hän on kertonut, että ei siedä deadlineja. Nyt hän on maailman suosituimman tv-sarjan asettamien massiivisten deadline-paineiden puristuksessa. Odotukset sidosryhmiltä ovat valtavat. Kirjasarjassa on pelissä kymmenet miljoonat, tv-sarjassa sadat miljoonat dollarit.

Kun kysyin häneltä, mistä osasta kirjoittamisprosessia hän pitää eniten, vastaus tuli välittömästi – siitä, kun käsikirjoitus on valmis. Joku toinen kirjailija olisi voinut vastata – kirjoittamisesta.

Martin kirjoitti blogissaan tammikuussa, ettei suostu enää asettamaan itselleen deadlineja.

Kun Martin solmi sopimuksen HBO:n kanssa tv-sarjasta, hän ei tiennyt, mikä sen hinta olisi. Faustilainen kauppa on kostautumassa hänelle nyt ehkä pahimmalla mahdollisella tavalla.

Meille kirjojen lukijoille The Winds of Winterin myöhästyminen merkitsee ikäviä juonipaljastuksia. Martinille se merkitsee sitä, että hän ei enää yksin hallitse elämänsä pääteosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat