Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Media esittää pitkän aikavälin sääennusteita, vaikka niiden osumatarkkuus on täysin sattumanvaraista

Suomi on matalapaineiden hautausmaa ja siksi tylsä maa sääuutisten tekijöille

Kulttuuri
 
Vesa Ollila
Suomen ensimmäinen televisiometeorologi Paavo Salmensuu vuonna 1967. Hänen tavaramerkkinsä oli sääkarttojen osoittelu piipunvarrella.
Suomen ensimmäinen televisiometeorologi Paavo Salmensuu vuonna 1967. Hänen tavaramerkkinsä oli sääkarttojen osoittelu piipunvarrella. Kuva: Vesa Ollila

On taas se aika vuodesta, kun media paljastaa meille ensi kesän sään.

Etenkin iltapäivälehtien suosimia pitkän aikavälin ennusteita on mukava lukea, vaikka kuinka hyvin tietäisi, että näin pitkät ennusteet voivat pitää paikkaansa vain sattuman kaupalla.

”Nykyisin säätä voidaan ennustaa varsin hyvin 3–5 päivän päähän. Oikein epävakaassa säässä yhdenkin päivän ennustaminen on vaikeaa. Maaliskuussa ei todellakaan pysty ennustamaan seuraavan kesän säätä”, sanoo Helsingin Sanomien meteorologi Anniina Törmä.

”Pitkiä ennusteita voi ymmärtää hiukan suuntaa-antavana viihteenä, mutta kuukauden, kahden tai kolmen kuukauden ennusteista ei pysty minkäänlaisia päiväkohtaisia ennusteita tekemään”, hän sanoo.

Sää on ollut journalismissa pohjaton aihearkku ainakin vuodesta 1704, jolloin paremmin Robinson Crusoe -kirjasta tunnettu kirjailija Daniel Defoe kirjoitti journalistisen teoksen nimeltään The Storm.

Kirjassa kuvailtiin hyvin tarkkaan ja todenperäisesti Lontoon suurta myrskyä. Journalismin aikayksikkö tosin ei ollut tuolloin sekunti, kuten nykyisin, vaan jopa kuukausi. Uutisraportti julkaistiin puolisen vuotta tapahtuman jälkeen, mutta siinä käytettiin moderneja tiedonhankintakeinoja kuten joukkoistamista. Defoe kyseli lehtimainoksilla ihmisten kokemuksia myrskyn aikana.

Ihmisen elämä on riippuvainen säästä. Sää on ihmisille myös suurta viihdettä. Se luo puheenaiheita ja yhteisiä kokemuksia. Ei siis ihme, että sää on yksi median tärkeimmistä uutisaiheista. Pew-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan sää on ylivoimaisesti tärkein aihe, jota ihmiset seuraavat paikallisista uutisista.

Myös Helsingin Sanomissa julkaistaan joka päivä sivullinen säätietoja ja sen lisäksi uutisia aina kun sää uutisaiheen tarjoaa. Viime viikolla on muun muassa etsitty syitä helmikuun lämpimälle säälle. HS:n sääsivua ainakin vilkuilee joka päivä yli 600 000 lukijaa. Sääsivu on näin laskien suositumpi kuin tv- tai urheilusivut.

Säätä koskevat periaatteessa samat uutiskriteerit kuin muitakin uutisia. Sää on iso uutinen, jos se poikkeaa totutusta tai uhkaa ihmistä. Toimituksissa on usein käsitys, että ihmiset lukevat mitä tahansa sääuutisia etenkin verkosta, mutta lukijatilastot eivät tätä tue. Säässä pitää olla tapahtunut jotain, joka oikeasti koskettaa.

Suomi on tässä mielessä ongelma. Neljän vuodenajan maassa sää vaihtelee, mutta sää oikuttelee hyvin harvoin dramaattisesti niin, että se olisi oikeasti uutisen väärti. Monissa maissa riittää vaarallisia sääilmiöitä pyörremyrskyineen, mutta Suomessa harvoin on tappavia sääilmiöitä. Pakkasta ja lunta meillä on, ja niistä usein revitäänkin kaikki mahdollinen irti. Sääuutisoinnissa onkin yleistynyt palvelujournalismi, jossa muistutetaan pohjoisen kansalle, että pakkasella kannattaa pukeutua lämpimästi.

”Suomi on matalapaineen hautausmaa”, sanoo meteorologi Törmä. Se tarkoittaa, että vaikka Atlantilla olisi kuinka kova myrsky, niin Britteinsaarten, Norjan ja Ruotsin yli tultuaan myrsky yleensä kuupahtaa Suomessa.

Tämän takia Suomen mediassa on paljon uhkaavia säitä, jotka eivät sitten niin kauheita olleetkaan. Sääjournalismissa värikästä otsikointia siedetään paremmin kuin monissa muissa tapahtumissa. Meteorologit ovat aika ajoin varoitelleet, että liioittelu voi aiheuttaa sen, ettei enää eroteta, mikä on oikeasti vaarallinen sää ja mikä ei.

”Toimittajat käyttävät sääotsikoinnissa reippaasti värikynää, jotta saadaan myyviä uutisia ja paljon klikkejä verkkouutisille. Värikkäiden otsikoiden takana voi olla aika tylsä säätodellisuus”, sanoo Törmä. ”Ei Suomessa ole niin paljon uhkaavia säitä tai supersäitä kuin mediaa seuraamalla voisi ajatella.”

Nykyisin sää nousee puheeksi etenkin lomilla. Ihmiset janoavat tietoa, millainen sää on matkakohteessa tai joulu- ja kesälomilla. Oikeasti elintärkeitä säätiedot ovat muun muassa viljelijöille, merenkävijöille tai tunturivaeltajille.

Yleisradion tunnetuimpia lähetyksiä on merisää, joka lähetettiin ensimmäisen kerran 90 vuotta sitten 15. maaliskuuta 1926. Se lähetetään edelleen viisi kertaa päivässä, ja se on harvoja ohjelmia, joita Ylen pitää lähettää vaikka mikä olisi.

Merisää on osa Ylen viranomaistiedottamista. Vuonna 1988 radio- ja televisiotoimittajien liiton lakon aikana Ylen kanavilta kuuluivat vain väliaikamerkki ja tietysti merisää. Lakko kesti kolme viikkoa.

Yksi lähihistorian noloimpia sääuutisia oli New Yorkia uhannut lumimyrsky vuoden 2015 alussa. Koulut menivät kiinni ja ihmiset haalivat ruokaa kaupoista. Lopulta mitään valtavaa lumimyrskyä ei tullut.

Tämä ei ollut median liioittelua, vaan yksinkertaisesti se, että Yhdysvaltojen meteorologit eivät luottaneet esimerkiksi Sandy-hurrikaanin liikkeet väärin ennustaneeseen Yhdysvaltojen Global Forecast System -sääpalveluun, vaan useimmin oikeassa olleeseen Euroopan vastaavan sääpalvelun ennusteeseen. Euroopassa ennustettiin 64 sentin lumisadetta ja Yhdysvalloissa 18 sentin ennustetta, joka oli lähempänä totuutta.

Tämä jos mikä kertoo, ettei kuukausien päähän ulottuvista ennusteista pidä paljon piitata, jos keskeiset sääpalvelun tietokoneetkaan eivät kykene ennustamaan edes seuraavan päivän myrskyä.

Tämä oli Yhdysvalloille nolo tilanne, koska he eivät luottaneet omiin ennusteisiin. Euroopassa oli tuolloin tehokkaammat säätietokoneet.

Ei ole vaikea arvata, kumpaa ennustetta media uskoi. Myyvää jättimyrskyä vai pienempää lumisadetta?

Oikaisu 21.3. kello 11.30: Ingressissä kirjoitettiin aluksi virheellisesti ja toisin kuin tekstissä, että Suomi on korkeapaineen hautausmaa. Suomi on matalapaineen hautausmaa. Kirjoituksen lopussa mainittiin aikaisemmin, että Yhdysvaltojen Global Forecasta System (GFS) oli ennustanut epätarkemmin kuin Euroopan vastaava sääpalvelun. Kyse oli toisin päin. Tällä kertaa GFS ennusti tarkemmin, vaikka oli aikaisemmin ollut usein väärässä.

Leif Rosas
Myrskyaallot murjoivat Harmajan majakan rantoja lokakuussa 2014. Harmaja on yksi Suomen lukuisista rannikkosääasemista.
Myrskyaallot murjoivat Harmajan majakan rantoja lokakuussa 2014. Harmaja on yksi Suomen lukuisista rannikkosääasemista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat