Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ura käynnistyi soitolla hätänumeroon – Laura Suhonen on käsikirjoittanut Mustia leskiä ja Koukussa-sarjaa

Käsikirjoittaja Laura Suhonen haluaa kertoa tarinoita naisista, jotka häilyvät moraalin rajamailla.

Kulttuuri
 
Sami Kero / HS
Käsikirjoittaja Laura Suhonen on kirjoittanut Mustat lesket -sarjaa, Koukussa -sarjaa ja elokuvan Sisko tahtoisin jäädä.
Käsikirjoittaja Laura Suhonen on kirjoittanut Mustat lesket -sarjaa, Koukussa -sarjaa ja elokuvan Sisko tahtoisin jäädä. Kuva: Sami Kero / HS
Kuka?

Laura Suhonen

 Käsikirjoittaja, syntynyt 1982, opiskeli käsikirjoittamista elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella 2004–2010.

 Lopputyön Sisko tahtoisin jäädä ohjasi myös Mustat lesket ja Koukussa-sarjat ohjannut Marja Pyykkö.

 Voitti käsikirjoittaja-Venlan 2015 Koukussa-sarjasta ja 2014 Mustista leskistä.

 Viime viikolla Mustat lesket voitti Huldan, joka on av-alan vientipalkinto.

Kun käsikirjoittaja Laura Suhonen koki elämänsä ensimmäisen taiteellisen hädän, etsi hän siihen apua hätänumerosta.

Kuusivuotiaalla kirjailijanalulla oli polttava tarve saada julkaistuksi kirjoittamansa tarina Pieni punainen sateenvarjo. Hätänumero vaikutti juuri oikealta paikalta tiedustella, missä teoksen voisi saada pikimmiten kustannetuksi. Suhonen ei vielä tuolloin tiennyt, että puhelinsoittoon johtanut tahtotila tulisi hänelle myöhemmin tutuksi Elokuvataiteen laitoksen luennoilta ja käsikirjoitusoppaista nimellä henkilöhahmon tahdon suunta.

Suhonen, 34, on ollut luomassa tv-sarja Mustien leskien päähahmoja Johannaa (roolissa Wanda Dubiel ), Veeraa ( Pihla Viitala ) ja Kirsiä ( Malla Malmivaara ). Naisten tahdon suunta on saanut heidät toimimaan hyvin totutusta poikkeavalla tavalla: murhaamaan aviomiehensä.

Suhosen kynästä on lähtöisin myös Yleisradion Koukussa-sarjan narkomaani-Krista ( Matleena Kuusniemi ). Hahmojen moraalisista rajoitteista huolimatta Suhonen saa katsojan rakastumaan naisiinsa.

”Minua on aina kiinnostanut se, kun ihminen joutuu tekemään vaikeita valintoja moraalin rajamailla”, Suhonen sanoo.

Myös Suhosen esikoiselokuva Sisko tahtoisin jäädä (2010) kuvasi naisia: tyttöjen välistä ystävyyttä ja nuoren naisen kasvua.

Esikoiselokuvassaan hän törmäsi hyvän roolimallin vaatimuksiin.

”Minusta on kohtuutonta, että sellainen vaatimus asetetaan naishahmoille, mutta ei sitä peräänkuuluteta mieshahmojen kohdalla. Sisko tahtoisin jäädä sai kritiikkiä siitä, että päähahmo Emilialla ei ollut selkeää päämäärää. Ettei hän ollut siksi hyvä roolimalli nuorille tytöille. Minusta omasta perheestä irtautuminen on ihan riittävä kasvutarina.”

Käsikirjoittajana Suhoselle on tärkeää, että hänen naishahmonsa ovat aktiivisia toimijoita. Juuri naisista kirjoittaminen ei ole ollut tietoinen valinta.

”Mutta olen kyllä halunnut tuoda esiin aktiivisia ja erilaisia naishahmoja”, Suhonen pohtii. Sellaisia naishahmoja, jotka ovat pahiksia, mutta silti hyviä tyyppejä. Hieman moraalittomia olematta niitä roolikategoriassa naisille perinteisesti varattuja vamppeja.

Nainen rikollisena on edelleen harvinainen hahmo. Myös Koukussa-sarjan asetelma oli alun perin käänteinen, Suhonen kertoo.

Nyt Tommi Erosen esittämä poliisi oli ensin hahmoteltu naiseksi ja narkomaanihahmo taas mieheksi. ”Kun kehittelimme sarjan lähtöideaa tuottaja Roope Lehtisen kanssa, asetelma alkoi tuntua tunkkaiselta. Minua alkoi kiinnostaa tilanne, jossa isä onkin yksinhuoltaja, ja nainen on se lapsensa hylännyt renttu”, Suhonen muistelee.

Sarjaa kirjoittaessaan Suhonen oli raskaana. ”Ehkä ihan hyvä, ettei itselläni ollut silloin vielä lapsia”, Suhonen nauraa.

Äitiyslomalle jäämisessä kaikkein raskaimmalta tuntui jättää Mustien leskien kakkoskausi kesken. Suhonen on sarjan pääkäsikirjoittaja ja ollut luomassa kakkoskaudenkin juonen päälinjoja.

Toisaalta tv:lle käsikirjoittaminen on tiimityötä, jossa ei voi olla hahmoistaan mustasukkainen. Tiimissä ideoiminen on Suhosesta työn parhaita puolia. Hänestä käsikirjoittajalla on melko hyvät oltavat Suomessa.

”Varsinkin tv:n puolella tehdään vielä ilahduttavan paljon alkuperäisideaan perustuvia ohjelmia.”

Koukussa-sarjastakin on tilattu kakkoskauden konsepti eli hahmotelma tarinan päälinjoista. Ajan mittaan se päätynee tv-ruuduille asti.

Mustat lesket Nelosella ma klo 21.

Yle
Matleena Kuusniemi näyttelee päähenkilöä Koukussa-sarjassa.
Matleena Kuusniemi näyttelee päähenkilöä Koukussa-sarjassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat