Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri palvelunestohyökkäys mediatalojen sivuille pelästytti Ruotsissa

Hyökkäys tapahtui lauantai-iltana. Tekijä ei ole vielä tiedossa.

Kulttuuri
 
Magnus Laupa
Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman on kutsunut suurten mediatalojen edustajat luokseen keskustelemaan viikonvaihteen palvelunestohyökkäyksestä.
Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman on kutsunut suurten mediatalojen edustajat luokseen keskustelemaan viikonvaihteen palvelunestohyökkäyksestä. Kuva: Magnus Laupa

Tukholma. Ruotsissa sattui viikonloppuna poikkeuksellisen suuri palvelunestohyökkäys, jossa useimpien suurten sanomalehtien uutissivustot kaatuivat samanaikaisesti.

Tapaus herättää nyt kysymyksiä siitä, kuinka hyvin tiedonvälitys olisi turvattuna kriisitilanteessa. Sisäministeri Anders Ygeman on kutsunut suurten mediatalojen edustajat keskustelemaan kanssaan asiasta.

”Tämä on vakavaa ja hyvin huolestuttavaa. Tämä on isku mediaa ja näin ollen sananvapautta vastaan”, Ygeman sanoi Ruotsin radion haastattelussa.

Hyökkäys tapahtui lauantai-iltana. Se kohdistui ainakin Aftonbladetiin, Expresseniin, Dagens Nyheteriin, Svenska Dagbladetiin, Sydsvenskaniin, Helsingborgs Dagbladetiin ja Dagens Industrihin, TT kertoo.

Esimerkiksi Dagens Nyheterin sivusto oli kokonaan poissa toiminnasta noin tunnin ajan. Lehti arvioi, että kyse on luultavasti laajimmasta vastaavasta hyökkäyksestä koskaan Ruotsissa. Uutissivustojen lisäksi se vaikutti joihinkin muihin yrityksiin, jotka käyttävät samoja verkkopalveluiden toimittajia.

Tiedossa ei toistaiseksi ole, kuka oli hyökkäyksen takana. Poliisi tutkii tapausta ja muun muassa Twitter-tiliä, joka varoitti hyökkäyksestä ennalta. Ruotsissa epäilyjä on kohdistettu itään.

”Mukana oli venäläisiä koneita, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa, että operaation tausta on siellä. Mukana oli myös koneita monista muista maista”, sanoo it-rikoksiin erikoistunut Anders Ahlqvist poliisin kansallisesta operatiivisesta yksiköstä NOA:sta TT:lle.

Hän ei halua spekuloida sillä, kuka voisi olla iskun takana.

”Usein on turhan monia, jotka haluavat ilmoittautua tekijäksi tällaisessa tapauksessa. Tässä tapauksessa on ollut hyvin hiljaista. Se on hiukan epätavallista”, Ahlqvist sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat