Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattitaitoinen journalismi avartaa tekijäänsä

Kulttuuri
 
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on kirjailija.

Yleisradiota odottavat muutokset, ja vaikka lähes kaikkien mediatalojen toimittajat ovat joutuneet viime aikoina pelkäämään työpaikkojensa puolesta, Ylen kohdalla muidenkin kannattaa suhtautua varauksella kuin talon työntekijöiden.

Kuulun ihmisiin, jotka uskovat julkisesti rahoitetun mutta journalistisesti riippumattoman median turvaavan monia asioita, kuten demokratiaa, sananvapautta, toimivaa tiedonvälitystä ja tasa-arvon toteutumista. Laadukas keskustelu siitä, missä laajuudessa Ylen pitäisi toimia ja onko se uhka yksityisten medioiden kannattavuudelle, on tietenkin toivottavaa.

Viime vuoden lopussa liikenne- ja viestintäministeriö kokosi kahdentoista kansanedustajan työryhmän pohtimaan Yleisradion tulevaisuutta. Ryhmän työ jatkuu vielä, ja julkisuuteen on kantautunut lähinnä perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen kärkeviä kannanottoja.

Perussuomalaisia kismittää, että Ylen tehtäviksi on laissa määritelty monikulttuurisuuden ja suvaitsevaisuuden tukeminen. Termit kertovat heidän mielestään Ylen vinoutuneesta ideologisesta perustasta. Ylen hallintoneuvostoon kuuluva Olli Immonen ihmetteli alkusyksystä, voiko Yleisradiossa olla lainkaan töissä kansallismielisiä tai konservatiivisia toimittajia, jos sen tehtävät on määritelty noin. Nettikeskusteluissa kauhistellaan Ylen toimintaperiaatteita kuin ne olisivat reptiliaanien suunnitelma Maan valloittamiseksi.

Elämme sanojen vääntelyn aikaa. Suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus on väännetty tarkoittamaan sharia-lain käyttöönottoa ja Suvivirren kieltämistä, ja niiden väitetään Ylen tehtävissäkin viittaavaan johonkin tiettyyn poliittiseen ideologiaan. Oikeasti kyse on vain ohjelmatarjonnan aiheista ja näkökulmista. Mitä muuta yhteisillä rahoilla toimiva, kattavaksi tarkoitettu mediapalvelu voisi muka edistää kuin mahdollisimman laajaa näköalaa maailmaan? Miksi kansallismielinenkään haluaisi nähdä vain kansallismielisiä ohjelmia?

Ideologisuudesta ei syytetä pelkkää Yleisradiota vaan suomalaisia toimittajia ylipäätään. Perussuomalaisten ajatushautomo julkisti vuosi sitten pamfletin, jossa suomalaista mediaa arvosteltiin liian arvoliberaaliksi. Toimittajien epäiltiin elävän punavihreässä kuplassa – ajattelevan siis liikaa esimerkiksi ympäristöasioita ja olevan kallellaan vasemmalle. Arvokonservatiivisista toimittajista julistettiin olevan pula.

Entä jos toimittajat eivät muokkaa journalismia vaan journalismi toimittajia? Ehkä ammattitaitoisesti tehty journalismi muuttaa vähitellen tekijänsä aiempaa arvoliberaalimmaksi.

Väitän, että suvaitsevaisuus ja monikulttuurisuus syntyvät hyvän journalismin ja ohjelmatarjonnan sivutuotteina. Kun seuraa silmät auki maailman ihmisiä ja ihmiskohtaloita, saattaa samalla muuttua itsekin.

Journalismi on halua tuoda epäkohdat näkyviin, ja jos ne jäävät huomaamatta, ei synny journalismiakaan. Se, mikä näyttäytyy toisille epäilyttävänä ideologiana, on lopulta vain ammattitaitoa.

Sama epäilys ideologisuudesta koskee meitä taiteilijoita. Toimittaja Saska Saarikoski kertoi joulun alla (HS 10.12.), kuinka jo vuosia sitten haastateltavaksi oli käytännössä mahdotonta löytää selvästi oikeistolaisia taiteilijoita. Entä jos heitä ei juuri ole? Taiteilija on yhteiskunnan ilmanpuhdistin – hän kerää ja nostaa näkyväksi kaiken kurjan kuonan, jota maailmassa liikkuu. Ehkä sellainen tehtävä työntää taiteilijaa monessa asiassa ennemminkin vasemmalle kuin oikealle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat