Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinkiläinen Noora Salmi teki musiikkivideon pakolaisista

Vieraassa maassa -kappaleen video korostaa sitä, miten me kaikki olemme ihmisiä.

Kulttuuri
 
Noora Salmen kirjoittaman Vieraassa maassa -kappaleen musiikkivideolla nähdään Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.
Noora Salmen kirjoittaman Vieraassa maassa -kappaleen musiikkivideolla nähdään Suomeen tulleita turvapaikanhakijoita.

Viime syksynä helsinkiläinen Noora Salmi, 25, ei voinut enää kuunnella kiihtyvää pakolaiskeskustelua toimettomana vaan istui pianonsa ääreen ja alkoi kirjoittaa biisiä.

Laulu kertoi siitä, miltä tuntuu jättää kotinsa ja saapua uuteen paikkaan aivan yksin. Miten Suomen kaltainen turvallinen maa ei ehkä otakaan vastaan avosylin vaan haluaa palauttaa sodan syliin. Miten ihmisten katseissa on pimeää.

”Tuntuu kauhean ristiriitaiselta, kun puhutaan, että Suomi on niin kauhean hyvä maa, missä ihmisistä pidetään huolta. Minkä takia se ei koskisi kaikkia ihmisiä vaan vain täällä syntyneitä”, sanoi Salmi maanantaina, kun Vieraassa maassa -biisin musiikkivideo oli julkaistu.

Kun kappale oli valmis, Metropoliassa lauluntekijäksi opiskeleva Salmi keräsi yhteen muusikkokavereitaan ja laulu äänitettiin studiossa. Syntyi ajatus kuvata musiikkivideo vastaanottokeskuksessa ja tuoda kuvaan ihmiset, joista kappale kertoo.

Kuvaukset hoidettiin yhdellä käynnillä marraskuussa. Kuvaukset hoidettiin tulkin välityksellä, koska osa ei puhunut englantia.

”Se on ehdottomasti hienoimpia hetkiä, jossa koskaan olen ollut mukana. Tuntui siltä, että me kaikki oltiin samalla asialla ja se video toi meidät yhteen”, Salmi kertoo.

Videossa on myös aitoa kuvamateriaalia kreikkalaiselta Kosin saarelta, johon saapui viime syksynä yli sata siirtolaista päivittäin. Pakolaisleirillä vieraillut videon ohjaaja, kuvaaja Anton Baer leikkasi musiikkivideoon mukaan myös kuvaamaansa materiaalia turvapaikanhakijoiden vastaiselta marssilta Helsingistä.

Tietosuojan vuoksi videolla esiintyvien miesten nimiä tai lähtömaita ei ole kerrottu. Salmi tai työryhmä halusivat silti tehdä heidät näkyviksi, sillä tuntematon usein pelottaa. Vieraassa maassa korostaa sitä, miten me kaikki olemme ihmisiä.

”Ajattelimme, että jos saisimme ihmiset näkemään heidät ja kasvoista tulisi tutumpia, ehkä siihen tuntemattomaan liittyvät ennakkoluulot vähenisivät”, Salmi sanoo.

Voit katsoa Vieraassa maassa -musiikkivideon alta:

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat