Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bo Hager -niminen ikäihminen ärtyy milloin mistäkin – blogisti Kasper Strömman kirjoittelee salanimellä Kallio-lehteen

Kirjojen ja tv-sarjan tekijän huumoria on verrattu muun muassa Monty Pythoniin ja Pahkasikaan.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Graafikko Kasper Strömman tunnetaan muun muassa blogistina. ”Minulla ei ole blogiin mitään ohjekirjaa. Se on vähän kuin päiväkirja kaikesta, mikä minua kiinnostaa.”
Graafikko Kasper Strömman tunnetaan muun muassa blogistina. ”Minulla ei ole blogiin mitään ohjekirjaa. Se on vähän kuin päiväkirja kaikesta, mikä minua kiinnostaa.” Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kaupunginosalehti Kallion yleisönosastoon on kirjoittanut jo vuoden verran joka toinen viikko Bo Hager -niminen ikäihminen. Miekkonen ärtyy milloin mistäkin.

Paitsi, ettei koko Bo Hageria ole olemassa. Hänen kirjoituksensa tulevat Kasper Strömmanin kynästä. ”Hager on noin seitsemänkymppinen, vanhoillinen, mutta ei rasisti”, Strömman kuvailee.

Strömman on noin nelikymppinen, graafikko ja näyttää punavihreältä hipsteriltä. Hagerin hahmo syntyi jo 1990-luvulla Strömmanin tekemässä Esteban-pienkustannelehdessä. Se on herännyt henkiin yleisönosastossa, koska Strömman rakastaa painomustetta.

”Olen printtiromantikko. Rakastan kaupunginosalehtien joutavia pikku-uutisia. Vain yksi Hagerin kirje on jätetty julkaisematta. Kallio-lehti ei taida paljon karsia. Oikeiden ihmisten jutut ovat pahempia”, Strömman sanoo.

Strömman tunnetaan paremmin verkosta, jossa hän pitää suosittua Kasper Diem -blogia. Sen hän aloitti vuonna 2013. Aiemmin hän oli pitänyt englanninkielistä designblogia.

”Mutta kuinka paljon designista voi kirjoittaa? Ajattelin ensin, että kirjoitan hyvinvoinnista ja sen sellaisesta, mutta tajusin pian, etten tiedä siitä mitään. Minulla ei ole blogiin mitään ohjekirjaa. Se on vähän kuin päiväkirja kaikesta, mikä minua kiinnostaa.”

Lukijoita on kiinnostanut varsinkin politiikka ja ajankohtaiset kommentit. Niissä Strömmanilla on yksinkertainen kaava: ”Käännän asian päälaelleen, että siitä tulee hauska.”

Strömman sanoo, ettei rakasta politiikkaa ja että se ei ole hänen bloginsa ensisijainen aihe. Mutta hän myöntää, että siitä ihmiset innostuvat ja puhuvat.

Moni saattaa luulla Bo Hagerin mielipidekirjoituksia oikeiksi. On harvinaisempaa, että kukaan ottaa Kasper Diemin uutisparodioita tosissaan, mutta sitäkin on sattunut.

”Se on huumoriblogi. Tarkoitus on olla hauska, mutta pokerinaamalla ja vähäeleisesti”, Strömman painottaa.

”Kaikkien pitäisi oppia tajuamaan, ettei kaikki verkossa ole totta.”

Strömman vertaa Kasper Diemiä amerikkalaiseen Onion-sivustoon, jonka tarjonta on parodiaa uutisista. Senkin jutut joku ottaa aina joskus tosissaan, mutta se ei ole varsinainen tarkoitus.

Jotkut muut ovat verranneet Strömmanin huumoria Monty Pythoniin ja Pahkasikaan, mutta hän sanoo, ettei ole koskaan tutustunut niihin kunnolla. ”Mutta luin 80- ja 90-luvuilla Mad-lehteä.”

Mad on amerikkalainen sarjakuvalehti, joka erikoistui jo 1950-luvulta lähtien parodioimaan elokuvia ja muita sarjakuvia. Sen pohjoismaisissa versioissa oli mukana paikallista materiaalia.

Strömman on julkaissut myös sarjakuvakirjan, Tallipiällikön, jossa tontut ja eläimet putkahtelevat ihmisten maailmaan.

Aiemmin Strömman on tehnyt Tiikerikonttori-sarjaa Voimaan ja Hufvudstadsbladetiin. Tallipiällikön hahmot periytyvät Turbo rullalle -sarjasta, jota Strömman teki Tuulilasiin.

”Piirrostyylini on yksinkertainen, mutta hioin käsikirjoitusta pari vuotta ennen kuin aloin piirtää. Halusin siitä teksti- ja tarinapainotteisen”, Strömman korostaa.

Yksi hänen esikuvansa on ruotsalaisen Martin Kellermanin Rocky, jossa tulvii tekstiä epätyypillisen paljon.

Rockyn muutamassa ruudussa on usein kolme vitsiä, kun monissa sanomalehtisarjoissa tuntuu olevan vain puoli vitsiä. Tykkään tiiviydestä. Enemmän on enemmän!”

Myös Tallipiällikköön hiipi ajankohtainen satiiri, vaikkei Strömman niin aikonut. Puutarhatontut osoittautuvat populismille alttiiksi laumasieluiksi ja etana kärsii työelämän kiristyessä.

Tuottelias Strömman on kuvittanut myös siskonsa Noran lastenkirjoja. Ensi kuussa alkaa Strömmanin juontama tv-sarja Stugor, jota hän on myös kirjoittanut. Hän julkaisee tänä vuonna vielä toisenkin kirjan Kaspervisio 2020.

”WSOY on luokitellut Kaspervisio 2020:n tietokirjaksi, mutta sekin on omaa huumoriani. Puhun siinä asumisen, saunomisen, sauvakävelyn ja muiden asioiden tulevaisuudesta.” Strömman myös kuvittaa ja taittaa kirjan, jossa ennustaa paisuttelemalla nykytilannetta.

Tv-sarja Stugor alkaa Ylen Fem-kanavalla 3. huhtikuuta. Siinä Strömman kiertää Suomea etsimässä erikoisia kesämökkejä. ”Olen vastahakoinen mökkeilijä, mutta lähestyn mökkejä arkkitehtuurin kautta ja sitä rakastan.”

Tallipiällikkö on Kasper Strömmanin ensimmäinen kokonaan oma täyspitkä sarjakuvaromaani. Sen yhtenä hahmona nähdään Norsu.
Tallipiällikkö on Kasper Strömmanin ensimmäinen kokonaan oma täyspitkä sarjakuvaromaani. Sen yhtenä hahmona nähdään Norsu.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat