Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tukea tuli – Sibelius-Akatemialta lisää opetusapua maakuntiin

Kulttuurirahasto tukee hanketta kolmen vuoden ajan korkeintaan 120 000 eurolla.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Kulttuurirahaston avulla maakuntiin saadaan opetusvierailuille esimerkiksi Sibelius-Akatemian puhaltimien, lyömäsoitinten ja harpun aineryhmän johtaja Petri Alanko. Kuva vuodelta 2014.
Kulttuurirahaston avulla maakuntiin saadaan opetusvierailuille esimerkiksi Sibelius-Akatemian puhaltimien, lyömäsoitinten ja harpun aineryhmän johtaja Petri Alanko. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Markus Jokela / HS

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia aloittaa Suomen Kulttuurirahaston tuella entistä laajemman valtakunnallisen yhteistyön musiikkioppilaitosten kanssa.

Syksyllä käynnistyvän kolmivuotisen hankkeen kuluessa Sibelius-Akatemian opettajat vierailevat eri musiikkioppilaitoksissa. Opetus tuotetaan yhteistyössä paikallisten opettajien kanssa, ja kurssien sisällöt räätälöidään kunkin oppilaitoksen tarpeiden mukaan. Yhden lukuvuoden aikana arvioidaan järjestettävän 25 opetusviikonloppua.

Taustalla on esimerkiksi puhaltajapula tietyissä instrumenteissa. Kulttuurirahasto tuki aikaisemmin projekteja, jotka nimitettiin viuluakatemiaksi, pianoakatemiaksi ja vaskiakatemiaksi. Vuonna 2014 petyttiin, kun vastaavaan koulutukseen puupuhaltimen opiskelijoille ei löytynyt rahaa.

”Hakemus oli jo silloin hyvä, ja tällä nyt myönnetyllä rahoituksella tavoitellaan monia samankaltaisia päämääriä”, Kulttuurirahaston erityisasiantuntija Veli-Markus Tapio kertoo.

Syksyllä 2015 maakuntien puupuhaltimien ja harpun opiskelijat saivat helpotusta Sibelius-Akatemian omin varoin. Nyt toiminta laajennetaan Kulttuurirahaston avulla muihinkin instrumentteihin sekä jazziin ja kansanmusiikkiin.

”Maakunnissa opistot ovat hyvin ahtaalla, ja kaikki ylimääräinen tuki on tarpeen. Raha menee nimenomaan maakunnissa tapahtuvaan toimintaan, se ei jää Sibelius-Akatemialle. Kun esimerkiksi opetin Kemijärvellä viime kuussa, sinne tuli opiskelijoita ja opettajia Kuusamosta ja Kittilästä asti”, puhaltimien, lyömäsoitinten ja harpun aineryhmän johtaja Petri Alanko Sibelius-Akatemiasta kertoo.

Tuki painottuu hankkeen alkupäähän, ja kukin osapuoli joutuu vähitellen kasvattamaan panostaan. Jos yhteistyö toteutuu suunnitellussa laajuudessaan, on Kulttuurirahaston tuki kolmelle vuodelle yhteensä 120 000 euroa. Tämä kattaa noin yhden kolmasosan vastaanottaville oppilaitoksille aiheutuvista ylimääräistä kustannuksista. Sibelius-Akatemia vastaa omien opettajiensa kuluista ja hankkeen koordinoinnista.

”Sibelius-Akatemian nuorisokoulutusta on pidetty elitistisenä ja pääkaupunkiseudulle keskittyvänä, ja nämä projektit tuovat henkisen muutoksen. Sibelius-Akatemia on oikeasti yhteistyötaho kaikelle musiikkikoulutukselle, ei erillinen norsunluutorni”, Sibelius-Akatemian varadekaani Olli-Pekka Martikainen linjaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat