Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taiteilijan paita kertoo sisaren kuolemasta anoreksiaan – lavalla hän pukee sen päälleen

Tanssi- ja performanssitaiteilija Johanna Tuukkanen on vuodesta 2009 alkaen esittänyt teosta, jossa pääosassa ovat hänen vaatteensa ja niihin liittyvät elämäntapahtumat.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Musta puhvihihainen paita kertoo sisaren kuolemasta
Musta puhvihihainen paita kertoo sisaren kuolemasta Kuva: Markus Jokela / HS

Kun taiteilija Johanna Tuukkanen astuu lavalle, hän pukee päälleen villamekon. Sitten hän kertoo suurin piirtein tällaisen tarinan:

Äitini minulle kutoma punainen villamekko on vaikuttanut käsityksiini vaatteista ja pukeutumisesta enemmän kuin mikään muu. Sain sen kun olin 2-vuotias. Helmassa on raitoja, jotka tulevat nurjasta ja oikeasta ompeleesta. Ne näyttävät koristeilta, mutta johtuvat siitä, että äiti kutoi helmaa pidemmäksi sitä mukaa kun kasvoin. Minulla on kuvia itsestäni mekossa 2–10-vuotiaana, ja myös molemmat omat lapseni ovat käyttäneet mekkoa.

Olen oppinut siihen, että vaatteen pitää olla järkevä, funktionaalinen, muunneltava ja kestävä. Siinä ei saa olla liikaa krumeluureja. Nykyaikainen vaatteiden kertakäyttökulttuuri on mulle aivan vierasta. Olen yleensä hyvin harkitseva ja tietoinen kun ostan jotain. Kun teen töitä ulkomailla käytän ylpeänä suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita.

Markus Jokela / HS
Äiti kutoi Johanna Tuukkasen villamekon helmaa vuosi vuodelta pidemmäksi.
Äiti kutoi Johanna Tuukkasen villamekon helmaa vuosi vuodelta pidemmäksi.

Tanssi- ja performanssitaiteilija Tuukkanen on vuodesta 2009 alkaen esittänyt teosta, jossa pääosassa ovat hänen omat vaatteensa ja oma elämänsä.

Acts of Clothingissa esiintyjä kertoo merkittävistä elämäntapahtumistaan yksittäisten vaatekappaleiden avulla. Vaatteita on yhtä monta kuin esiintyjällä ikävuosia.

Acts of Clothing on alunperin brittiläisen Marcia Farquharin teos, josta Tuukkanen innostui. Farquhar antoi Tuukkaselle luvan esityksen käyttämiseen ja valmensi häntä siihen. Nyt teos on Tuukkasen omissa käsissä.

Yksi kohtauksista kertoo erään jakun tarinan:

Ostin jakun sen suunnitelleelta nuorelta independent-suunnittelijalta Lontoosta Spital Fieldsin markkinoilta vuonna 2006. Ihastuin siihen tosi paljon.

Olin tuolloin Kuopion Anti-festivaalissa töissä. Meillä oli sisäisiä ristiriitoja, minun ja toisen johtajan välillä. Oli selvää, että toisen meistä oli lähdettävä. Erkki Soininen ilmoitti sitten jättävänsä festivaalin.

Eräs festivaalia rahoittava taho kutsui minut ja festivaalin järjestävän yhdistyksen hallituksen jäseniä puhutteluun. Olimme kaikki nuorehkoja naisia, näiden virkamiessetien puhuttelussa. Viis siitä, että olin ollut perustamassa festivaalia. Viis siitä, että olimme saaneet siitä taiteen valtionpalkinnon. Ongelma oli, että olin nuori, tanssiva nainen.

En ole koskaan ollut samanlaisessa tilanteessa, jossa mulle olisi yhtä suoraan sanottu, että sä et ole mitään ilman tätä keski-ikäistä miestä.

Markus Jokela / HS
Pinkki jakku muistuttaa Johanna Tuukkasta hänen kohtaamastaan naisvihamielisyydestä.
Pinkki jakku muistuttaa Johanna Tuukkasta hänen kohtaamastaan naisvihamielisyydestä.

Kuopion ensiesityksen aikaan Tuukkanen oli 36. Teatteri Jurkan esityksissä tällä viikolla taiteilijalla on vuosia 42, ja vaatteitakin siis vähän enemmän.

”Mua kiinnosti, miten mahtavalla, mielenkiintoisella tavalla vaatteet näyttävät ajan kulumisen, erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt, muotivaihtelut ja toisaalta sen, miten ihmisen ajatukset ja keho muuttuvat. Vaatteisiin linkittyy ihan hirveästi asioita”, Tuukkanen sanoo.

Tarinat, joita Tuukkanen esityksessä kertoo, ovat totta, ja ne ovat tapahtuneet juuri niissä vaatteissa, jotka Tuukkanen esityksessä pukee päällensä.

”Vaatteet ovat mulle merkityksellisiä. Moni ihmettelee, miten voin muistaa, mitä mulla on missäkin tilanteessa ollut päällä”, hän sanoo.

Vaatteet rakentavat esitykseen dramaturgian. Vaikka kokemukset ovat vahvasti Tuukkasen, kasvaa esitys kertomaan laajemmin naisen elämän eri vaiheista.

Pekka Mäkinen
Johanna Tuukkanen on esittänyt Acts of Clothingia vuodesta 2009. Tällä viikolla esitys nähdään Helsingissä.
Johanna Tuukkanen on esittänyt Acts of Clothingia vuodesta 2009. Tällä viikolla esitys nähdään Helsingissä.

Koskettavassa kohtauksessa Tuukkanen kertoo puhvihihaisen paidan avulla, mitä hänen pikkusiskolleen tapahtui.

Pusero oli mulla päällä kesällä 2010 pikkusiskon hautajaisissa. On pysäyttävää ja surullista laittaa se päälle esityksessä. Siskon kuolemaan liittyvä suru ja ratkaisemattomat kysymykset nousevat pintaan.

Sisko oli 31-vuotias kuollessaan. Äiti löysi hänet kuolleena, makaamasta vatsallaan kotinsa lattialla. Viimeisen tekstiviestin hän oli lähettänyt vapunpäivänä juuri äidille. Sisko sairasti anoreksiaa. Sydän ei enää kestänyt vuosia jatkunutta rasitusta vaan pysähtyi. Mulla ei ole muita sisaruksia kuin hän.

Tuukkanen on tehnyt pitkän uran tanssijana, esitystaiteilijana ja taiteen tuottajana. Monet hänen sooloteoksistaan ovat käsitelleet naiseutta, äitiyttä ja niihin liittyviä odotuksia. Tällä hetkellä Tuukkanen vastaa Tanssin talon sisällöstä.

Tuukkanen on tuonut teoksissaan avoimesti esille omaa elämäänsä ja kehoaan. Näin Tuukkanen kuvaili uraansa vuonna 2014 ilmestyneessä Finnish Dance in Focus -lehden haastattelussa.

”Olen istunut saavissa, jossa on yli 50 litraa maitoa. Olen kontannut näyttämöllä. Olen rasvannut esityksissä jalkojani, maannut herneiden päällä, juossut juoksumatolla, vaihtanut vaatteita, huutanut ja kertonut elämäntarinani catwalkilla vaatekappaleiden johdattelemana. Olen tehnyt sushia, listannut ajankäytön kohteitani, kerännyt kosmetiikkapurkkeja ja tanssinut paljon korkokengissä.”

Acts of Clothing -esityksessä yleisö saa palata Tuukkasen mukana myös tämän nuoruusvuosiin.

Tätä ihan järkyttävää, kireää 80-luvun tiikeripaitaa käytin, kun kävin Kallion lukiota Helsingissä. Ostin sen Ruuturouvasta. Paita on niin tiukka, ja siinä on niin pienet napit, että ne ponnahtelivat auki aina kun se oli mun päällä.

Helsingissä oli 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa tosi paljon reggaeklubeja. Me käytiin ja hilluttiin niissä ahkerasti. Seurustelin jossain vaiheessa ulkomaalaisen, varatun miehen kanssa. Hänen vaimonsa otti minuun yhteyttä ja halusi tavata. Näimme Sörnäisissä ja menimme heidän kotiinsa Mellunmäkeen. Kun mies näki minut, hän hyppäsi sohvalta ilmaan ja pakeni ovesta. Ei siinä kukaan enää mitään jutellut. Lähdin pois.

Tiikeripaita liittyy seksiin, nuoruuteen ja Helsingin yöelämään. Olen käyttänyt sitä myöhemminkin. Tanssiessa selkään painettu kuvio, tiikerin ’selkäranka’ liikkuu kivasti.

Markus Jokela / HS
Kireä tiikeripaita palauttaa Johanna Tuukkasen mieleen nuoruuden reggaeklubit.
Kireä tiikeripaita palauttaa Johanna Tuukkasen mieleen nuoruuden reggaeklubit.

Tuukkanen käyttää edelleen osaa esityksessä mukana olevista vaatteistaan. Yksi niistä on keltainen mekko.

Olen käyttänyt keltaista mekkoa tosi paljon töissä viime vuodet. Se liittyy tilanteisiin, joissa olen joutunut kohtaamaan kehoon liittyvää fasismia, kokenut itselleni todella vaikeita ja kiusallisia tilanteita, joissa naiset arvostelevat toisten naisten kehoja.

Arvosteluun osallistuvat ihmiset ovat usein menestyviä, koulutettuja naisia, joita todella kunnioitan. Toisten ja omaan kehoon kohdistuva fasismi on yllättävää, kamalaa ja hirvittävän surullista.

Kerran eräs nainen kommentoi seurassani toista naista iloisesti sanoen, että ’katsokaa tätä naista, miten mielettömän simpsakka hän on, niin laiha ja hyvinpukeutunut’. Olin toki samaa mieltä, mutta ajattelin mielessäni, että katsokaa meitä, jotka emme ole. Mä olen lyhyt, paksujalkainen ja paksuperseinen. Tiettyjen mittareiden mukaan olen ylipainoinen, mutta en halua puhua kenenkään ruumiista tuolla tavalla.

Markus Jokela / HS
Johanna Tuukkasen keltainen mekko todistaa hänestä kehofasismista.
Johanna Tuukkasen keltainen mekko todistaa hänestä kehofasismista.

Acts of Clothing – elämää ja vaatteita Teatteri Jurkassa 22.–24.3.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat