Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kanye Westin uusin levy on ainutlaatuinen taideteos: se muuttuu julkaisemisen jälkeen

Periaatteessa Kanye West toimii kuin kaikki artistit ovat aina toimineet. Muut ovat vain tähän asti tehneet muutokset ennen levyn julkaisua.

Kulttuuri
 
Ilkka Mattila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n musiikkitoimittaja.

Kanye West on maailman tunnetuin hiphop-artisti, joka päätyy uutisiin, teki sitten musiikkia tai oikeastaan mitä tahansa.

Westin seitsemäs albumi The Life of Pablo on herättänyt huomiota vielä enemmän kuin edeltäjänsä. Ei siksi, että se olisi poikkeuksellisen huono. Levyllä on ilmeikästä ja eklektistä hiphoppia, ja Westin solistivieraina on Kendrick Lamarrin, Beyoncén ja Frank Oceanin kaltaisia tähtiä.

Hämmentävintä on, että The Life of Pablo julkaistiin jo helmikuun puolivälissä, mutta se ei ole vieläkään valmis.

Albumia ei ole julkaistu lainkaan cd:nä eikä vinyylialbumina, vaan se on ollut saatavana ainoastaan Tidal-suoratoistopalvelussa. Albumia toistuvasti kuunnelleet ovat panneet merkille, että levyn kappaleisiin on tullut pieniä muutoksia, ja jopa kappaleiden määrä on kasvanut yhdellä.

Periaatteessa Kanye West toimii kuin kaikki artistit ovat aina toimineet. Muut ovat vain tähän asti tehneet muutokset ennen levyn julkaisua. The Beatlesin ja Bob Dylanin kappaleiden hylättyjä luonnosversioita on julkaistu myöhemmin kokoelmalevyillä.

Taideteoksena The Life of Pablo on julkaisutapansa takia ainutlaatuinen. Kaupallisena tuotteena se ei ole ainakaan lyhyellä tähtäimellä ollut kovin onnistunut.

Kanye Westin on laskettu menettäneen yli kymmenen miljoonaa dollaria potentiaalisia levymyyntituloja, koska albumia ei ole ollut saatavana cd-muodossa. Rahalle olisi ollut käyttöä, sillä The Guardian kertoi helmikuussa, että Westillä on velkaa 53 miljoonaa dollaria.

Suoratoistopalvelu Tidalille The Life of Pablo näyttää paremmalta myyntiartikkelilta. Koko ajan muotoaan muuttava levy houkuttelee maksavia asiakkaita, ja innostaa ilmaisen kuukauden kokeilijoita hankkimaan maksullisen tilauksen.

Omalla tavallaan Kanye West on myös osallistunut keskusteluun albumiformaatin merkityksestä ja nostanut sen uudelle tasolle. The Life of Pablo todistaa, että albumikokonaisuudet kiinnostavat yhä muitakin kuin traditionaalisen kitararockin kuulijoita.

Fyysisen tallenteen puuttuminen ei ole tässä tapauksessa rajoittava, vaan vapauttava tekijä. Ainoastaan suoratoistomuodossa julkaistu albumi on kuin uusi tietokoneohjelma korjauspäivityksineen. Vertaus pätee myös toisin päin: hyvästä ohjelmasta tulee parempi, kun pikkuviat korjataan, kun taas yhdentekevistä kappaleista koostuvaa albumia ei voi pelastaa pienillä editoinneilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat