Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Johanna Tuukkasen teoksen pääosassa ovat hänen vaatteensa

Tanssi- ja performanssitaiteilija kertoo merkittävistä elämäntapahtumistaan yksittäisten vaatekappaleiden avulla.

Kulttuuri
 
Markus Jokela / HS
Pinkki jakku muistuttaa Johanna Tuukkasta hänen kohtaamastaan naisvihamielisyydestä.
Pinkki jakku muistuttaa Johanna Tuukkasta hänen kohtaamastaan naisvihamielisyydestä. Kuva: Markus Jokela / HS

Kun taiteilija Johanna Tuukkanen astuu lavalle, hän pukee päälleen villamekon. Sitten hän kertoo suurin piirtein tällaisen tarinan:

Äitini minulle kutoma punainen villamekko on vaikuttanut käsityksiini vaatteista ja pukeutumisesta enemmän kuin mikään muu. Sain sen kun olin 2-vuotias. Helmassa on raitoja, jotka tulevat nurjasta ja oikeasta ompeleesta. Ne näyttävät koristeilta, mutta johtuvat siitä, että äiti kutoi helmaa pidemmäksi sitä mukaa kun kasvoin. Minulla on kuvia itsestäni mekossa 2–10-vuotiaana, ja myös molemmat omat lapseni ovat käyttäneet mekkoa.

Olen oppinut siihen, että vaatteen pitää olla järkevä, funktionaalinen, muunneltava ja kestävä. Siinä ei saa olla liikaa krumeluureja. Nykyaikainen vaatteiden kertakäyttökulttuuri on mulle aivan vierasta. Olen yleensä hyvin harkitseva ja tietoinen kun ostan jotain. Kun teen töitä ulkomailla käytän ylpeänä suomalaisten suunnittelijoiden vaatteita.

Tanssi- ja performanssitaiteilija Tuukkanen on vuodesta 2009 alkaen esittänyt teosta, jossa pääosassa ovat hänen omat vaatteensa ja oma elämänsä.

Acts of Clothingissa esiintyjä kertoo merkittävistä elämäntapahtumistaan yksittäisten vaatekappaleiden avulla. Vaatteita on yhtä monta kuin esiintyjällä ikävuosia.

Acts of Clothing on alunperin brittiläisen Marcia Farquharin teos, josta Tuukkanen innostui. Farquhar antoi Tuukkaselle luvan esityksen käyttämiseen ja valmensi häntä siihen. Nyt teos on Tuukkasen omissa käsissä.

Yksi kohtauksista kertoo erään jakun tarinan. Se alkaa näin: Ostin jakun sen suunnitelleelta nuorelta independent-suunnittelijalta Lontoosta Spital Fieldsin markkinoilta vuonna 2006. Ihastuin siihen tosi paljon.

Kuopion ensiesityksen aikaan Tuukkanen oli 36. Teatteri Jurkan esityksissä tällä viikolla taiteilijalla on vuosia 42, ja vaatteitakin siis vähän enemmän. ”Minua kiinnosti, miten mahtavalla, mielenkiintoisella tavalla vaatteet näyttävät ajan kulumisen, erilaiset yhteiskunnalliset ilmiöt, muotivaihtelut ja toisaalta sen, miten ihmisen ajatukset ja keho muuttuvat. Vaatteisiin linkittyy ihan hirveästi asioita.”

Tarinat, joita Tuukkanen esityksessä kertoo, ovat totta, ja ne ovat tapahtuneet juuri niissä vaatteissa, jotka Tuukkanen esityksessä pukee päällensä.

”Vaatteet ovat minulle merkityksellisiä. Moni ihmettelee, miten voin muistaa, mitä minulla on missäkin tilanteessa ollut päällä.”

Vaatteet rakentavat esitykseen dramaturgian. Vaikka kokemukset ovat vahvasti Tuukkasen, kasvaa esitys kertomaan laajemmin naisen elämän eri vaiheista.

Koskettavassa kohtauksessa Tuukkanen kertoo puhvihihaisen paidan avulla, mitä hänen pikkusiskolleen tapahtui.

Markus Jokela / HS
Musta puhvihihainen paita kertoo sisaren kuolemasta
Musta puhvihihainen paita kertoo sisaren kuolemasta

Pusero oli mulla päällä kesällä 2010 pikkusiskon hautajaisissa. On pysäyttävää ja surullista laittaa se päälle esityksessä. Siskon kuolemaan liittyvä suru ja ratkaisemattomat kysymykset nousevat pintaan.

Sisko oli 31-vuotias kuollessaan. Äiti löysi hänet kuolleena, makaamasta vatsallaan kotinsa lattialla. Viimeisen tekstiviestin hän oli lähettänyt vapunpäivänä juuri äidille. Sisko sairasti anoreksiaa. Sydän ei enää kestänyt vuosia jatkunutta rasitusta vaan pysähtyi. Mulla ei ole muita sisaruksia kuin hän.

Tuukkanen on tehnyt pitkän uran tanssijana, esitystaiteilijana ja taiteen tuottajana. Monet hänen sooloteoksistaan ovat käsitelleet naiseutta, äitiyttä ja niihin liittyviä odotuksia. Tällä hetkellä Tuukkanen vastaa Tanssin talon sisällöstä.

Tuukkanen on tuonut teoksissaan avoimesti esille omaa elämäänsä ja kehoaan. Näin Tuukkanen kuvaili uraansa vuonna 2014 ilmestyneessä Finnish Dance in Focus -lehden haastattelussa.

”Olen istunut saavissa, jossa on yli 50 litraa maitoa. Olen kontannut näyttämöllä. Olen rasvannut esityksissä jalkojani, maannut herneiden päällä, juossut juoksumatolla, vaihtanut vaatteita, huutanut ja kertonut elämäntarinani catwalkilla vaatekappaleiden johdattelemana. Olen tehnyt sushia, listannut ajankäytön kohteitani, kerännyt kosmetiikkapurkkeja ja tanssinut paljon korkokengissä.”

Acts of Clothing -esityksessä yleisö saa palata Tuukkasen mukana myös tämän nuoruusvuosiin. Tuukkanen käyttää edelleen osaa esityksessä mukana olevista vaatteistaan.

Acts of Clothing – elämää ja vaatteita Teatteri Jurkassa 22.–24.3.

Markus Jokela / HS
Kireä tiikeripaita palauttaa Johanna Tuukkasen mieleen nuoruuden reggaeklubit.
Kireä tiikeripaita palauttaa Johanna Tuukkasen mieleen nuoruuden reggaeklubit.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat