Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kova varoitus kuvaajille elokuvateatterissa – uhkaus kymmenestä vankeusvuodesta ei ole Suomen lain mukainen

”Meillä voi tekijänoikeusrikoksesta saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta”, sanoo tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne.

Kulttuuri
 
Jenniina Nummela
Elokuvan kuvaaminen elokuvateatterissa ei ole väistämättä tekijänoikeusrikos. Tekijänoikeusrikos edellyttää esimerkiksi sitä, että kuvaaminen tehtäisiin ansiotarkoituksessa.
Elokuvan kuvaaminen elokuvateatterissa ei ole väistämättä tekijänoikeusrikos. Tekijänoikeusrikos edellyttää esimerkiksi sitä, että kuvaaminen tehtäisiin ansiotarkoituksessa. Kuva: Jenniina Nummela

Ennen kuin elokuva alkaa Suomen elokuvateattereissa, valkokankaalla näytetään joskus hyvin tiukkasanainen varoitus elokuvan kuvaamisesta ja kopioimisesta. Siinä uhataan jopa kymmenellä vuodella vankeutta, jos edes yrittää kuvata esitettävää elokuvaa vaikka kännykällä.

Tekstiä ei näytetä kaikkien elokuvien alussa, vaan ainoastaan yhdysvaltalaisen tuotantoyhtiö Foxin elokuvien yhteydessä. Foxin viimeaikaisia elokuvia ovat olleen muun muassa Deadpool, The Revenant ja Tenavat.

Vastaavanlaisia tiukkoja varoituksia löytyy myös vuokrattavien ja myytävien dvd- ja bluray-levyjen alusta.

Elokuvateatterissa näytettävässä tekstissä sanotaan muun muassa näin: ”Tässä elokuvateatterissa esitettävän tai esillä olevan elokuvan tai elokuvaan liittyvän tuotteen kopioiminen tai kopiointiyritys on rikos, josta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Kaikenlaisten kameroiden ja tallennuslaitteiden käyttö tässä elokuvateatterissa on kielletty. Käyttöä pidetään yrityksenä rikkoa tekijänoikeuksia. Kieltoa rikkova henkilö voidaan poistaa teatterista, ja poliisi voi takavarikoida laitteet.”

Tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta näkee tekstissä useita ongelmia ja suomalaisen lainsäädännön kannalta virheellisiä väitteitä. ”Aika hurjaa tekstiä. Meillä voi tekijänoikeusrikoksesta saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.”

Eli tekstin väite enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksesta on virheellinen?

”Se on harhaanjohtavaa.”

Toinen ongelma on väite, että elokuvan kuvaaminen olisi väistämättä tekijänoikeusrikos.

”Tekijänoikeusrikos edellyttää, että se tehtäisiin ansiotarkoituksessa tai että se tapahtuu tietoverkon kautta ja sen pitäisi olla omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa oikeuden haltijalle.”

Eli vaikka elokuvan kuvaisi salaa, ei vielä syyllistyisi tekijänoikeusrikokseen, vaan tekijänoikeusrikkomukseen. Rikos edellyttäisi sitä, että myisi kuvattua tiedostoa eteenpäin tai jakaisi sitä internetissä.

Kolmas ongelma on, että tekstissä väitetään tekijänoikeusrikoksen yrityksenkin olevan rangaistava.

”Täytyy olla täytetty rikos, eli pitää onnistua kuvaamaan elokuva tai sen osa. Jos pelkkä yritys kuvata on pystytty estämään, se ei ole rangaistavaa.”

Eli jos yrittäisi kuvata elokuvaa, ja elokuvateatterin henkilökunta huomaisi sen ja keskeyttäisi kuvaamisen heti, ei rikosta tai edes rikkomusta ehtisi tapahtua. Toisin kuin varoitustekstissä väitetään.

Rikoksen määrittää Suomessa aina laki ja oikeus. ”Ei yksipuolisella ilmoituksella voi vaikuttaa siihen mikä on tekijänoikeusrikos tai -rikkomus. Sen määrittävät laki ja oikeuskäytäntö.”

Pihlajarinne sanoo ymmärtävänsä, että tekstillä yritetään pelotella ihmisiä, että teatterissa ei kuvattaisi ja elokuvia ei piratisoitaisi. Teksti kuitenkin sotii omia tavoitteitaan vastaan.

”Toki tällaisia varoituksia voi esittää ja ymmärrän, että niitä halutaan esittää. Mutta tämä on niin yliampuvaa tekstiä, että se on omiaan luomaan tekijänoikeusvastaisia asenteita. Tämä ei luo tekijänoikeusmyönteistä ilmapiiriä kuluttajalle. Tässä ammutaan omaan jalkaan.”

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry TTVK valvoo elokuva- ja musiikkialan sekä muiden tekijänoikeusalojen oikeuksia ja toimii siis alan etujärjestönä. Sen toiminnanjohtaja Jaana Pihkala allekirjoittaa Pihlajarinteen näkemykset.

”Hän on oikeassa. Nämä tekstit on vain käännetty alkuperäisestä suomeksi, eikä tulos vastaa suomalaista lainsäädäntöä. Tekijänoikeus on universaali, mutta muun muassa rangaistavuusasteikot vaihtelevat kansallisesti.”

Hän ei osaa ottaa kantaa, miksi kuluttajia harhaanjohtavia tekstejä esitetään. ”Fox on ainoa taho, joka voi tuohon vastata.”

Pihkalan mukaan levittäjällä on kuitenkin oikeus kieltää kuvaaminen näytöksessä.

”Elokuvayhtiöllä ja -teatterilla on oikeus valita asiakkaansa ja ehdot, joilla elokuva näytetään. Jos ehtoja rikotaan, teatteri pidättää oikeuden poistaa katsoja salista. Tämä perustuu sopimukseen teatterin ja lipunostajan välillä. Siitä pitää ilmoittaa selvästi.”

Myös Pihkalan mielestä tekstiä pitäisi muuttaa. ”Olisi hyvä, että tekstejä tarkistettaisiin vastaamaan suomalaista lakia ja lain tulkintoja.”

Tekstien lisäämisestä elokuvanäytöksen alkuun vastaa tuotantoyhtiö Foxin suomalainen levittäjä, SF Film. Teatterilevityksestä yrityksessä vastaa Timo Räisänen. ”Sopimukseen vedoten kaikkien maiden on laitettava elokuvan alkuun tämä teksti. Meidän toimisto lokalisoi tekstin Suomeen”, Räisänen sanoo.

Hänen mukaansa asiassa ei ollut vaihtoehtoja. ”Jos Foxin antipiratismiosastolta tulee tällainen määräys, meidän on pakko laittaa se kankaalle.”

Räisänen sanoo, että asiasta tulee silloin tällöin kysymyksiä elokuvissa kävijöiltä. Hän pitää erittäin hyvänä professori Pihlajarinteen huomiota siitä, että tällainen teksti saattaa lisätä tekijänoikeuden vastaisia asenteita. Räisäsen mukaan tekstiä pitäisi pystyä muuttamaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat