Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuket näyttämöllä lumoavat niin lapset kuin aikuiset – tämä taidemuoto on yksi maailman vanhimmista

Nukketeatteri Sampon nuket saivat uudet tilat Helsingin keskustasta.

Kulttuuri
 
Kimmo Räisänen
Susan Aho (vas.), Iivo Baric ja Henna Lundberg ovat nostaneet MIAU!-esityksen Tipi-tipun ja kukon pöydälle.
Susan Aho (vas.), Iivo Baric ja Henna Lundberg ovat nostaneet MIAU!-esityksen Tipi-tipun ja kukon pöydälle. Kuva: Kimmo Räisänen

Mikä olisi taidemuoto, joka parhaiten yhdistäisi lapset ja aikuiset? Nukketeatteri tuntuu ilmeisimmältä vastaukselta. Mutta miksi?

Yksi selitys voisi olla, että nimenomaan nukketeatterissa sekä aikuinen että lapsi voi kokea samanlaisen hämmästymisen tai yllätetyksi tulemisen tunteen. Kaikki on nukketeatterissa mahdollista.

Kimmo Räisänen
Pulcinella-nukke on yksi monista, joita voi ihailla Sampon uusissa tiloissa. Sen on suunnitellut Camilla Mickvitz ja tehnyt Josef Vitek.
Pulcinella-nukke on yksi monista, joita voi ihailla Sampon uusissa tiloissa. Sen on suunnitellut Camilla Mickvitz ja tehnyt Josef Vitek.

Nukketeatteri pohjaa ikiaikaisiin symboleihin, muinaisiin rituaaleihin ja uskonnollisiin seremonioihin. Se on säilynyt tuhansien ja taas tuhansien vuosien ajan varmasti juuri siksi – koska on niin syvällä ihmisessä.

Lasten leikithän ovat oikeastaan jatkuvaa nukketeatteria: leikeissä käytettäviin leluihin siirtyy ja tiivistyy merkityksiä samaan tapaan kuin nukketeatterinukkeen näyttämöllä.

Nukke näyttämöllä on voimakas symboli, johon voi turvallisesti projisoida asioita. Nukessa ne samanaikaisesti ovat ja eivät ole totta.

Leikin maailmasta jo etääntyneille aikuisille nukketeatteri voikin olla erityisen yllättävä, voimakas kokemus. ”Siinä liikutaan todellisuuden ja kuvitteellisen maailman välimaastossa, tilassa, jossa aikuinen ei arjessaan niin luontevasti liiku”, sanoo Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian nukketeatterin lehtori ja psykologi Marja Susi.

Koko seinän mittainen nukketaideteos tervehtii tulijaa Nukketeatteri Sampon uuden aulatilan perällä Erottajankatu 7:ssä Helsingissä. Vanhimmat nuket ovat lähes neljänkymmenen vuoden takaa, uusimmat tältä vuosikymmeneltä.

Valo löytää tiensä sisään kattoikkunoista, jotka olivat kolmessa viikossa urakoidun remontin aikana ainoat, joihin ei koskettu.

Kimmo Räisänen
Emilia-nukke Kuningas Oskar -näytelmästä on hänkin Camilla Mickvitzin ja Josef Vitecin käsialaa.
Emilia-nukke Kuningas Oskar -näytelmästä on hänkin Camilla Mickvitzin ja Josef Vitecin käsialaa.

Sampo muutti vanhoista Puotilan ostoskeskuksen tiloistaan keskustaan ollakseen lähempänä kaikkia helsinkiläisiä – ja pystyäkseen kehittymään.

Suunnitelmissa olisi olla ”lastenkulttuurin olohuone”, taiteellinen johtaja Iivo Baric kertoo, matalan kynnyksen teatteri, jossa tapahtuisi myös näytösaikojen ulkopuolella. Aulakahvila on jo auki joka päivä, ja aikuisten Sampo soikoon! -perjantaiklubit sekä lastensunnuntait käynnistetty. Syksyksi mietitään monenlaisia työpajoja.

Saliin johtavan oven takana on upouusi katsomo pienten kristallikruunujen alla.

Sampon historia ei yllä muinaisiin aikoihin, mutta pitkä se on. Nukketeatterin perustivat vuonna 1977 Maija ja Bojan Baric, Iivo Baricin vanhemmat.

Sampon taiteellisena johtajana kaksi vuotta sitten aloittaneelle Iivo Baricille nukketeatteri on siis enemmän kuin tuttua. Hän veteli jo vauvana päiväuniaan kulisseissa vanhempien esiintyessä ja esiintyi itse ensimmäisen kerran yksitoistavuotiaana.

Sampoon Baric tuli siitä huolimatta ”vähän vaivihkaa”. Nukketeatterista ei pitänyt tulla uraa. ”Tein muusikon töitä, perustin äänituotantoyhtiön.”

Mutta niin vain taiteellinen johtaja on nyt uusintaohjannut äitinsä parikymmentä vuotta vanhan MIAU!-pääsiäisesityksen uusille lapsisukupolville esitettäväksi.

Pääsiäisperinnettä kerrakseen.

Sampo on yksi Suomen kolmesta omassa rakennuksessa toimivasta nukketeatterista. Kaksi muuta ovat Teatteri Mukamas Tampereen Pispalassa ja Hevosenkenkä Espoon Mankkaalla. Kaikkien kolmen katsojaluvut ovat laskeneet jatkuvasti vuodesta 2011, mutta viime ja edellisvuonna lasku näyttäisi ainakin hidastuneen.

Sampolla oli 2014 noin 22 000 katsojaa ja viime vuonna hieman yli 20 000. Mukamaksella oli 2014 katsojia noin 20 000 ja Hevosenkengällä melkein 29 000.

Katsojien vähenemistä selittänee tiukka taloustilanne: päiväkoti- ja koululaisryhmillä on vähemmän mahdollisuuksia tehdä kulttuuriretkiä.

Rahasta on huoli Sampossakin. Nukketeatterien lipunhinnat ovat alhaiset draamateattereihin verrattuna, joten suhteessa suurempi osa tuloista tulee avustuksista. Ne ovat Sampollakin pienentyneet, samalla kun paineet esityskertojen lisäämiseen ovat kovat.

”Kyllä tässä saa käyttää mielikuvitusta, että selviää”, sanoo Sampon tuotantovastaava Henna Lundberg.

Vaikka muutto keskustaan nosti vuokrakuluja ja remonttikin nieli rahaa, Sampossa todettiin, että muutto oli uusien suunnitelmien kannalta välttämätön. ”Keskustassa meillä on mahdollista monipuolistaa tarjontaamme ihan toisella tavalla.”

Keskeisen sijainnin toivotaan myös estävän sen, etteivät katsojamäärät ainakaan laske. ”Ja tietenkin meillä on toiveena, että katsojia tulisi nyt enemmän”, Lundberg sanoo.

Oman teatterin tuloja enemmän huolettaa kuitenkin lastenkulttuurin osa yleisemmällä tasolla. ”Siitä ei olisi kyllä varaa enää yhtään nipistää”, Iivo Baric sanoo.

Nukketeatteri on ikiaikaista ja Sampokin ensi vuonna jo neljäkymmentä.

Kimmo Räisänen
Mona-Rita Sanmarkin tekemä lintu Rumasta ankanpoikasesta.
Mona-Rita Sanmarkin tekemä lintu Rumasta ankanpoikasesta.

Selitystä siihen, miksi nukketeatteri on säilynyt elinvoimaisena läpi vuosikymmenten – ja vuosituhansien – Iivo Baric hakisi nukkehahmojen kiehtovuudesta ja rajattomuudesta. ”Nukella voi tehdä mitä vain: sillä ei ole rajoja kuten ihmisellä.”

Sampossa on tehty sukupolvenvaihdos, mutta teatterin perustajat eivät suinkaan ole vieras näky teatterilla. Maija Baric on ollut mukana kokoamassa aulan nukkeseinää, ja Bojan Baric saapuu MIAU!-esityksen päätyttyä harjoittelemaan aikuisille tehtyä Maailman ympäri 80 minuutissa esitystä.

Nukketeatteriveteraanilta on pakko kysyä samaa:

Mikä nukketeatterissa kiehtoo aina yhä uusia sukupolvia?

”Se on ihmiskunnan ensimmäinen ilmaisumuoto, geenimuistiin iskostunut, Bojan Baric aloittaa, ja jatkaa:

”Nukkejen kautta lapsi oppii maailmaa. Eikä jokin yksinkertainen leikki, missä vaikka isä ja äiti lähtevät töihin ja joku jää, ole koskaan vain toimintakuvaus. Vaan syvien tunteiden käsittelyä. Jo nuken läsnäolo näyttämöllä herättää ajatuksia.”

Sampossa elämyksiä tulee nukkejen lisäksi elävän musiikin kautta, uskoo pääsiäisesityksessäkin esiintyvä Susan Aho. Akustiset soittimet kun eivät ole kaikille lapsille tuttuja.

Muusikoksi Sampoon alkujaan tullut Aho aloitti yhdeksän vuotta sitten myös nukkenäyttelijänä. ”Toki tarvitsen ohjausta, en ole sillä lailla ammattilainen. Mutta heti alusta se oli luonnollista ottaa näyttämöllä soittimen tilalle nukke.”

Iivo Baric puuttuu puheeseen:

”Ohjaajan näkökulmasta sanoisin, että muusikoiden kanssa on yleensä helpompi työskennellä kuin draamanäyttelijöiden. He ovat tottuneet tuomaan itseään framille. Silloin voi olla vaikea tottua siihen, että nukke on pääasia.”

Nukke, ikuisesti keskiössä.

Tuntuukin sopivalta, että Sampossa on pieniä ja isoja katsojia nyt ottamassa vastaan kokonainen värikäs seinällinen.

Kimmo Räisänen
Pääsiäisesityksessä Iivo Baric eläytyy muun muassa noita Tedehoon sielunelämään.
Pääsiäisesityksessä Iivo Baric eläytyy muun muassa noita Tedehoon sielunelämään.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat