Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi ihminen sisustaa siirappisella ”onnellisuuspöpinällä”? – Filosofi vastaa

Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta ihmisten halu koristaa kotejaan erilaisilla ajatelmilla ja aforismeilla pysyy.

Kulttuuri
 
Kimmo Taskinen / HS
Sisustuskaupoista löytyy valtavasti erilaisia ajatuksia sisustajalle.
Sisustuskaupoista löytyy valtavasti erilaisia ajatuksia sisustajalle. Kuva: Kimmo Taskinen / HS

Sisustustrendit tulevat ja menevät, mutta yksi näyttää pysyvän, nimittäin ihmisten halu koristaa kotejaan erilaisilla ajatelmilla ja aforismeilla.

Ristipistotaulujen tilalle ovat tulleet erilaiset kyltit, taulut ja seinään liimattavat tekstitarrat.

Tämä keittiö on maustettu rakkaudella tai Pieniä onnen hetkiä, yhteisiä iloisia retkiä, niissä saattaa lukea. Toisen maailmansodan aikaiseen brittiläiseen propagandajulisteeseen pohjaava Keep calm and carry on -klassikko saa jatkuvasti uusia versioita.

Yksi monista sisustustarroja myyvistä verkkokaupoista käyttää slogania Let your home speak, eli anna kotisi puhua.

Mistä kodit sitten puhuvat? On pakko kääntyä ammattiajattelijan puoleen ja kysyä, mikä sisustajien ajatusjanoa selittää.

”Ihmiset kaipaavat syvällisyyksiä”, sanoo Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian laitoksen professori Timo Airaksinen.

”Sehän on kuin aforistiikkaa nostettuna seinälle”, hän toteaa, ja kertoo itsekin lukeneensa juuri Paavo Haavikon myöhäistuotantoa, puhdasta aforistiikkaa edustavia runoja.

”Aforistiikka on hyvin vanha kirjallinen genre. Ajatellaanpa vaikka Nietzscheä. Aforismejahan hän kirjoitti kirjat täyteen ja kohta pari sataa vuotta niitä on luettu”, Airaksinen sanoo.

Kimmo Taskinen / HS
Oma koti kullan kallis on huoneentaulujen klassikko.
Oma koti kullan kallis on huoneentaulujen klassikko.

Monet sisustustauluissa ja kylteissä kukkivista mietelmistä eivät kuitenkaan edusta aivan näin korkeatasoista ajattelua. Airaksinen arvostaa rahasta ja taloudesta kumpuavia ajatuksia. Hänen mieliaforisminsa on Helvetissä ei tee pikkurahalla mitään. Filosofi epäilee, ettei hänen makunsa edusta valtavirtaa.

Airaksinen ei halua tuomita trendiä. Kuluneitakin aforismeja käyttävien ihmisten mielestä ne ovat hyviä ja syvällisiä, eiväthän ne muuten päätyisi suurennettuna kotien seinille.

Sisustustaulujen ajatelmat edustavat erilaisia perinteitä.

On perinteisiä sananlaskuja, kuten Ahkeruus on ilomme, laiskuus intohimomme tai Talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan.

Oma koti kullan kallis taitaa olla yksi käytetyimmistä. Nykyään se tulostetaan isoksi kiehkuraiseksi sisustustarraksi.

Ennen paljon käytettyjen kristillisten aforismien aika taitaa olla ohi. Joka vitsaa säästää, se vihaa lastaan, sitä ei enää sisustusblogien lastenhuoneissa näe.

”Raamatullinen puoli on jäänyt varmasti sivuun kauppojen kassoilla. Millä ne ovat korvaantuneet? Liittyvätkö ne onnellisuuteen, mielenrauhaan vai perheeseen?” Airaksinen pohtii.

Suuri osa sisustusajatuksista näyttää liittyvän nimenomaan onnellisuuteen. Tauluissa ja tarroista puhutaan onnesta, rakkaudesta, iloista ja varsinkin neuvotaan nauttimaan elämän pienistä hetkistä. Carpe Diem! Joskus riittää pelkkä rakkaus, mutta englanniksi, Love. Hämmästyttävän usein kodin tunnussanaksi halutaan englanninkielinen sana Home, joka hometalojen maassa tuntuu hieman kummalliselta.

Uneksi huomisesta, muista eilinen, elä tänään.

Sinä olet aamu, johon herään, päivä, jota elän, ilta jota odotan, yö, josta uneksin.

Pienet asiat tekevät elämästä suuren.

Mieleen tulevat myös entisaikojen nuorten tyttöjen värssykirjat ja toivotukset, joita kirjoitetaan virallisiin onnittelukortteihin.

”Nämä ovat herttaisia latteuksia, jotka sopivat johonkin mielenmaisemaan, johonkin eivät”, Airaksinen sanoo.

Hän on luennoinut paljon onnellisuudesta ja tuntee niiden onneen johtavien, mystisten ”pienten asioiden” merkityksen.

”Aina sieltä salista nousee käsi ja sanotaan, että kyllä pienet asiat tekee elämän onnelliseksi”, hän sanoo.

Uudemmat onnellisuusajatelmat eroavat perinteisistä sananlaskuista, joiden merkitys on koodattu.

”Nämä uudet aforismit ovat kielelliseltä muodoltaan ja ajattelutavaltaan vapaita. Uusi onnellisuuspöpinä ei ole millään lailla koodattua, vaan rönsyilee ja riehuu ihan valtoimenaan. Sitä voi kehitellä itsekin.”

Vaikka ajatus olisi jonkun muun mielestä kulunut, voi se olla ihmiselle kuitenkin merkityksellinen oivallus, joka liittyy oman elämän tapahtumiin. Kannattaa pelata varman päälle.

Sirpa Räihä / HS
Timo Airaksinen
Timo Airaksinen

Ajatuksia on tarjolla myös englanniksi, jopa latinaksi. Niillä voi osoittaa olevansa fiksu ja liittyä pitkään viisastelijoiden perinteeseen.

”Sivistyneet ihmiset koristelivat puheitaan ja kirjoituksiaan latinankielisin sananparsin. Tarkoitus oli näyttää, että ollaan sivistynyttä yläluokkaa, kun käytetään latinaa jota rahvas ei osaa”, Airaksinen sanoo.

Kimmo Taskinen / HS
Englanninkielisillä kylteillä viestitään myös kansainvälisyydestä.
Englanninkielisillä kylteillä viestitään myös kansainvälisyydestä.

Huoneentaulutkin ovat sukupuolittuneita.

”Onnellisuuspuheet ovat tyypillisiä naislauseita”, hän sanoo.

Vastapainona ovat autotallin tai muun miesluolan seinälle laitettavat taulut, joissa pelataan vähän roisilla, vähän aggressiivisellakin tavalla.

”Sanotaan vaikka, että ’se mikä tapahtuu autotallissani jää sinne’”, Airaksinen sanoo.

”On mielenkiintoista, että naiset käyttävät pehmeitä, näin pikkutyttömäisiä, siirappisia lauseita. Niille sopisi silkkinen vaaleanpunainen alusta ja pitsikehykset. Miesten vähän rivoilla kuvilla on tarkoitus luoda pinkeille pehmolauseille vastaisku”, filosofi sanoo.

Sisustustekstit myös viestittävät puolisolle ja perheelle, että ”täällä määrään minä” tai että ”Emännän keittiö on kodin sydän”.

”Niissä voi olla vähän uhkaava ja ohjaavakin sävy, jolla ne määrittävät valtapiiriä.”

”Jos käyttää englanninkielisiä tai latinankielisiä lauseita, se todistaa, että on hienompi koti. Raamatunlauseet todistavat, että koti on uskovainen. Englanninkieliset lauseet osoittavat, että kyllä meilläkin osataan vieraita kieliä ja ollaan pikkuisen eksoottisia”, Airaksinen kiteyttää.

Filosofin mielestä koti käsitetään sisustustaulujen maailmassa hyvin vanhakantaisesti ja sentimentaalisesti. Koti, uskonto ja isänmaa ja ydinperhe.

”Kotilieden lämpö on läsnä niissä lapuissa. Se on tietysti ollutta ja mennyttä, koska monet elävät yksin. Jos yksinäisen ihmisen seinällä lukee jotakin tällaista, niin onhan se kaihoisaa. Taulut kuuluvat ydinperhekotiin, jossa isä, äiti ja lapset, jopa mummikin lukevat Raamattua kotilieden äärellä isänmaallisten tunteiden vallassa. Yksinäisen eronneen rouvan seinällä näissä tauluissa on ironiaa”, Airaksinen sanoo.

Juttuun on haastateltu myös sananlaskututkija ja tietokirjailija Outi Lauhakangasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat