Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikkoja ravistellut Eduskunta III nähdään Tampereen teatterikesässä

Yleisradio tallentaa satiirinäytelmän toukokuussa, elokuun esityksiin ujutetaan politiikan viimeisimmät käänteet.

Kulttuuri
 
Pekka Elomaa
Olga Palo (vas.), Jari Hanska ja Susanna Kuparinen tekivät taustatyöt Ryhmäteatterin näytelmään Eduskunta III. Kuparinen myös ohjasi esityksen.
Olga Palo (vas.), Jari Hanska ja Susanna Kuparinen tekivät taustatyöt Ryhmäteatterin näytelmään Eduskunta III. Kuparinen myös ohjasi esityksen. Kuva: Pekka Elomaa

Susanna Kuparisen ohjaama yhteiskuntasatiiri Eduskunta III on mukana Tampereen teatterikesässä. Esitys nähdään Tampereen Työväen Teatterissa 1. ja 2. päivä elokuuta.

Näytelmä on päätösosa Kuparisen työryhmän monivuotiselle Eduskunta-trilogialle.

Eduskunta III keskittyy Suomeen yhden totuuden maana ja purkaa pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja vallanpitäjien ”yksipuolista, retorista propagandaa”.

Esitys perustuu laajaan taustatyöhön ja dokumenttiaineistoon. Valtaosa esityksen repliikeistä on valikoitu tosielämän lähteistä – haastatteluista ja asiakirjoista.

Eduskunta-näytelmät ovat tulleet tunnetuksi siitä, että esitykset perustuvat aina viimeisimpiin poliittisiin käänteisiin.

Työryhmään kuuluva Jari Hanska kertoo, että esimerkiksi Eduskunta III -näytelmästä on esitetty yli kymmentä eri versiota.

”Viime näytelmässä tuli eniten muutoksia hallintarekisterin eri vaiheisiin”, kertoo Hanksa.

”Nyt asia on ollut taas esillä, joten minun pitää tehdä lisää taustatöitä ennen Tampereen esityksiä. Uskon kuitenkin, että se asia saadaan clousattua sitä ennen.”

Eduskunta-tyyppisen näytelmän ongelma on se, että koska se on tiukasti sidottu aikaan, niin monet teemat ovat vaarassa vanheta nopeasti.

Tämä vaatii poliittisen prosessin tarkkaa seurantaa ja päivityksiä käsikirjoitukseen – jota monesti näytelmässä luetaankin suoraan paperista.

Hanskan mukaan mitään massiivisia muutoksia näytelmään ei kuitenkaan ole tulossa. Tampereella nähdään esimerkiksi alkuperäisessäkin versiossa ollut Erkki Liikasen karu muotokuva.

”Emme lyhennä mitään esityksestä. Se vedetään samassa mitassa kuin mikä se oli Ryhmäteatterissa.”

Viimeisin esitys Eduskunta III:sta on ollut 19. joulukuuta 2015. Käsikirjoituksen ja työryhmän ensimmäinen lämmittelykierros tehdään toukokuussa, kun Yleisradio taltioi esityksen.

Tampereella esitettävään versioon vaikuttavat ne politiikan kiemurat, joita ei ole vielä tapahtunut, joten Hanska ei osaa vielä sanoa minkälaiseksi esitys muodostuu.

Sipilästä on joka tapauksessa kertynyt uutta materiaalia.

Aikaisemmat Eduskunta-trilogian osat käsittelivät vaurauden uusjakoa (2011) ja veljeskuntien Suomea (2012). Kolmososan työryhmään ovat kuuluneet Kuparisen lisäksi Hanska ja Olga Palo.

Eduskunta III:n liput ovat myynnissä torstaista lähtien Lippupisteessä.

Loput Teatterikesän pääohjelmiston esityksistä julkistetaan 3. toukokuuta. Pääohjelmiston on valinnut festivaalin taiteellinen johtoryhmä Milja Sarkola, Miko Jaakkola ja Mikko Roiha.

Festivaali järjestetään 1.–7. elokuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat