Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaistoimittaja kirjoitti kirjan saksalaisista isovanhemmistaan: Näin tavallisista ihmisistä tuli natseja

Sukutarina kertoo tavallisista ihmisistä, joista tuli rattaita natsismin valtavaan koneistoon.

Venla Rossi

Katarina Baer oli kymmenvuotias, kun hän kuuli ensimmäistä kertaa holokaustista. Vuotta vanhemmalle veljelle oli koulussa Tampereella opetettu, että natsit surmasivat kuusi miljoonaa juutalaista. Veli puhui asiasta kotona. Se tuntui jollain tasolla henkilökohtaiselta, sillä Baerien perhe oli puoliksi saksalainen.

Saunan jälkeen isä pyysi lapset puhumaan kanssaan, vakavana. Ja kun isä kertoi, että kyllä, myös hänen vanhempansa olivat olleet Hitlerin ihailijoita, ei pienestä Katarinasta mikään ollut enää ennallaan.

”Jälkikäteen olen ymmärtänyt, että siitä hetkestä lähtien isovanhemmat todistivat, että minussakin on mahdollisuus pahaan”, sanoo Baer nyt, miltei 40 vuotta myöhemmin.

Akseli Valmunen
Katarina Baer
Katarina Baer

Tuolloin perheessä ei vielä ollut tietoja konkreettisista teoista, ainoastaan asenteista. Isoisän arveltiin olleen ”aivan tavallinen sotilas”, joka ei ollut osallistunut juutalaisten murhiin.

Katarina Baer halusi kovasti todistaa olevansa hyvä ihminen. Se oli vastareaktio isovanhempien pahuudelle, jota hän yritti olla ajattelematta. Hän meni jo alakouluikäisenä mukaan Punaisen Ristin toimintaan ja alkoi harrastaa ensiapua. Työksi valikoitui journalismi, ”totuuden etsimisen ammatti”, kuten Baer itse sanoo.

Hän on työskennellyt Helsingin Sanomissa 19 vuotta. Tällä hetkellä Baer vetää lifestyletoimitusta, joka tuottaa esimerkiksi Torstai- ja Lauantai-sivuja. Vuosina 2009–2013 hän toimi lehden Berliinin-kirjeenvaihtajana.

Juuri noiden vuosien aikana hänelle konkretisoitui ajatus, että omien isovanhempien taustoja voisi tutkia enemmänkin.

Ensin syntyi lehtijuttu Helsingin Sanomien sunnuntaisivuille. Sen otsikoksi tuli ”Vaari oli natsi”. Saksan valtionarkistosta oli löytynyt tieto, että isoisä oli liittynyt natsipuolue NSDAP:hen jo varhaisessa vaiheessa.

Isoisä Gerhard Baer vuonna 1941.
Isoisä Gerhard Baer vuonna 1941.

Lopulta hän yleni jopa solujohtajaksi, pikkuführeriksi, kuten tuolloin sanottiin. Sotarikoksista ei ole löytynyt todisteita, mutta vähintäänkin isoisä on tiennyt holokaustista ja hyväksynyt sen.

”Minun piti ylittää tietty kynnys kirjoittaakseni sen jutun. Ajattelin, että eiväthän tavallisen toimittajan isovanhemmat kiinnosta ketään”, Baer hymähtää.

Hän oli väärässä. Artikkeli synnytti paljon keskustelua. Se palkittiin Sanomalehtien liiton kilpailussa. Lukijat kertoivat liikutuksestaan, ja Baeria kiiteltiin erityisestä rohkeudesta.

Rohkeudesta puhuminen on Baerille edelleen silmin nähden vaivaannuttavaa. Korvapuustikin jää kahvilan pöydässä syömättä, kun hän yrittää huolellisesti muotoilla sanojaan oikein.

”En koe itseäni erityisen rohkeaksi. Tarinan ainekset olivat jo pitkään olleet ulottuvillani, mutta kesti kauan ennen kuin olin valmis kirjoittamaan niistä.”

Ensi viikolla ilmestyvä kirja He olivat natseja seuraa isovanhempien, Gerhardin ja Ortrudin, elämää tiiviisti lapsuusajasta lähtien.

Heidän lapsuutensa ja nuoruutensa ei ollut helppo.

Baerin perheen kotialbumi
Katarina Baerin isovanhemmat Ortrud ja Gerhard Baer.
Katarina Baerin isovanhemmat Ortrud ja Gerhard Baer.

Bolševikit tappoivat Ortrudin isän. Ei ole ihme, että se jätti jälkensä 12-vuotiaaseen tyttöön. Baltiansaksalaisiin kohdistuneesta väkivallasta syntyi jopa natsien varhaisinta propagandamateriaalia. Myös Gerhard menetti sukulaisiaan jo varhain.

Molemmat olivat taustaltaan baltiansaksalaisia ja menettäneet entisen asemansa ja omaisuutensa, tavallaan jopa kotimaansa.

Perustaessaan perhettä Saksassa 1930-luvun alussa Gerhard ja Ortrud olivat siis evakkoja, miltei maahanmuuttajia. He kaipasivat yhteisöä ja kiintopisteitä elämälleen. Juuri sitä kansallissosialismi tarjosi.

”Silloin ei puhuttu kotouttamisesta mitään, mutta sitä isovanhempanikin olisivat selvästi tarvinneet”, Baer huomauttaa.

Saksassa tätä kaikkea on yhteiskunnan tasolla käsitelty valtavasti.

Omien sukulaisten teoista on kuitenkin ollut vaikeampi puhua. Kun Katarina Baer asui Saksassa ensimmäisen kerran 1990-luvun taitteessa, hän yritti puhua asiasta ikätoveriensa kanssa kanssa ja sai järjestelmällisesti kuulla, että toisten isoisät olivat olleet sosiaalidemokraatteja eivätkä tosiaan natseja. Torjunta oli vielä voimakasta.

Kun Baer palasi Saksaan 2009, hän huomasi ilmapiirin muuttuneen.

”Me neli–viisikymppiset saksalaiset puhuimme natsi-isovanhemmistamme jo aika avoimesti.”

Katarina Baerin kirjaa muistuttavia teoksia on nyt ilmestynyt Saksassa jo useita.

”Ne ovat kuitenkin olleet etupäässä isojen natsipahisten jälkeläisten kirjoittamia. Tavallisten ihmisten ja arkipäivän natsismin kuvaaminen on harvinaisempaa”, Baer huomauttaa.

He olivat natseja on paitsi henkilökohtainen sukuselvitys, myös natsien arkipäivän sosiaalihistoriaa. Se kertoo, kuinka natsien puoluekoneiston alatasot toimivat, kuinka ihmiset puhuivat, kuinka lapsia kasvatettiin ideologian mukaisesti. Teos on tarina tavallisista ihmisistä, joista vähitellen tuli pieniä rattaita natsien valtavaan koneistoon.

Ja juuri tästä on kyse: kukaan meistä ei voi olla varma, miten olisimme toimineet tuossa ajassa ja tuollaisissa olosuhteissa.

Edelleenkin monissa saksalaisissa perheissä vaietaan omien sukulaisten teoista, natsien lasten sukupolvi kun oppi vaikenemisen kulttuurin.

Karin Schnee ja Reimar von Döllen asunnossa todennäköisesti Pozenissa, nykyisessä Puolan Poznanissa 1943-1945.
Karin Schnee ja Reimar von Döllen asunnossa todennäköisesti Pozenissa, nykyisessä Puolan Poznanissa 1943-1945.

Katarina Baer on kuitenkin saanut perheenjäseniltään ja suvultaan apua ja kannustusta. Kirjoitusprojektin aikana hänen isänsä kuulemma ”pätevöityi jopa taustatoimittajaksi”.

Isä jaksoi kannustaa tytärtään myös sellaisina hetkinä, kun tämä oli varma, että mitään uutta tietoa ei enää löytyisi.

”Se on tietysti ymmärrettävää. Nämä asiat ovat vaivanneet häntä koko hänen elämänsä ajan.”

Entä onko Baer puhunut näistä asioista omien lapsiensa kanssa?

“Kyllä, tietysti. Jos tästä kaikesta jotain on oppinut, niin sen, että aina on parempi tietää kuin olla tietämättä”, hän sanoo. Perheen 11-vuotias tytär sitä paitsi aloitti koulunkäyntinsä Berliinin-vuosien aikana. Siellä natseista puhuttiin heti ensimmäisellä luokalla.

Ehkä meilläkin pitäisi puhua. Baerin teos on nimittäin surullisella tavalla hyvin ajankohtainen. Uusnatsismi ja rasismi nostavat tällä hetkellä päätään monissa paikoissa ympäri Eurooppaa.

Baer näkee huolestuttavia yhtäläisyyksiä 1930-luvun Saksan ja meidän aikamme Euroopan välillä. Natsien valtaannousu alkoi vihapuheella ja sillä, että kansallissosialistinen retoriikka vähitellen hyväksyttiin salonkikelpoiseksi. Silloinkin puhuttiin ”loisista ja syöpäläisistä”.

”Nyt meillä on islamistiterroristit, jotka radikalisoivat vihallaan ja väkivallallaan koko ympäröivää maailmaa. Radikalisoitumista on sekin, että tavalliset suomalaiset ja muut eurooppalaiset, poliitikotkin, harjoittavat rasistista ilveilyä sosiaalisessa mediassa täysin estoitta.”

Lopuksi on pakko kysyä: millaisia tunteita Baer on kokenut tutkiessaan isovanhempiensa tekoja ja elämää?

“En usko, että koskaan pääsen näiden asioiden kanssa täydelliseen tasapainoon. Mutta tavallaan tuntuu myös siltä, että minulla ei ole oikeutta tuntea mitään. En ole uhri. En ole tekijä. Minulla ei ole identiteettiä.”

Se ei tosin taida olla ihan totta. Vähintäänkin kirjan ilmestyttyä Katarina Baerilla on oma roolinsa tässä tarinassa.

Hän on sen kertoja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat