Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin soi pääsiäisen vaikuttavin melodia – sen tarina vie Paul Simonin ja Bachin kautta aina 1600-luvulle

Cantores Minores laulaa HSTV:n videolla Bachin Matteus-passion melodiaa, joka on tuonut lohtua kuulijoilleen jo vuosisatoja.

Kulttuuri
 
Näin Cantores minores laulaa pääsiäiseen lohdun
Näin Cantores minores laulaa pääsiäiseen lohdun
Musiikinhistorian ehkä tunnetuin pääsiäismelodia on Hans Leo Hasslerin vuoden 1601 sävellys, jonka J. S. Bach sijoitti 1720-luvulla toistumaan Matteus-passiossa ja jota Paul Simon käytti vuonna 1973 Watergate-traumaa purkavassa American Tune -laulussa. HSTV:n pääsiäistervehdyksessä kuulemme kuinka Cantores minores kuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri harjoittelivat tätä lohduttavaa kohtaa Matteus-passiosta pitkänperjantain konserttia varten Helsingin Tuomiokirkossa. Kulttuurisivujen pääsiäisessee kertoo aiheesta lisää. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus ja editointi: Sami Kero.

Kiirastorstaina Helsingin Tuomiokirkossa kuulin sen melodian jälleen. HSTV videoi J. S. Bachin Matteus-passion ehkä tunnetuimman melodian Cantores Minores -kuoron ja Suomalaisen barokkiorkesterin harjoituksissa.

Oli jälleen syytä ihailla tuon melodian lohduttavaa – tai ainakin lohduttomuutta hetkellisesti lievittävää – voimaa ja sen monikäyttöisyyttä.

Sen tietää myös pop- ja folk-sukupolvi, koska Paul Simon käytti samaa melodiaa American Tune -laulussa Watergate-skandaalin keskellä 1973.

Viime syksynä huomasin vaihteeksi Simonin version voiman. Sitä tuli kuunneltua oman työnantajan ja monien ystävien työnantajien järjestäessä yt-neuvotteluita. Simonin rivit sopivat ihan hyvin myös yt-viikkoihin: ”yksikään sielu ei tunne nyt rauhaa” ja ”olkoon niin – mutta tätä tietä kulkiessa en voi välttää ajattelemasta, mikä meni pieleen”.

Irtisanomiset ovat raastavaa arkea, mutta pahempaakin tapahtuu. Se koettiin tällä viikolla esimerkiksi Brysselissä, samoin melodian lohduttava voima. Tiistain terrori-iskuista huolimatta vanhan musiikin suurmestari John Eliot Gardiner johti Matteus-passion Brysselin sydämessä heti keskiviikkoiltana uhrien muistolle. Tunnelataus oli ikimuistoinen myös verkkolähetyksessä.

Bach itse nappasi melodian Hans Leo Hasslerilta (1564–1612), mitä ei aina muisteta. Hassler sävelsi melodian jo vuonna 1601 maalliseen rakkauslauluun Mein Gmüt ist mir verwirret, das macht ein Jungfrau zart. Melodia toi kuitenkin jo silloin vahvan pyhyysvaikutelman, ja siitä tehtiin viimeistään vuonna 1611 virsi hengellisin sanoin. Tältä pohjalta Hasslerin melodia päätyi esimerkiksi Bachin käyttöön ja vuoden 1886 virsikirjaamme. Suomennos saattoi toki herättää 1800-luvulla joitakin tahattomia tirskahduksia. (Vaikk' mailma nostaa halun tääll' vielä viipymään / ja katoovaiseen kaluun mua pyytää mieltymään).

Sittemmin virsi tunnettiin muodossa Oi rakkain Jeesukseni. Saman melodian toisintoja on ollut muissakin virsissämme. Itse asiassa Simonkin myötäilee Hasslerin alkuversiota enemmän kuin Bachia.

Pääsiäinen toi halun kuulla melodia myös Suomessa kukkeimmillaan, osana Matteus-passiota.

Konserttitietojen selailu tuotti kuitenkin pienen yllätyksen: Matteus-passio on yhä selvemmin menettänyt ylivaltansa Bachin lyhyemmälle Johannes-passiolle, joka on soinut esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Turussa, Oulussa, Klaukkalassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Porissa ja Kotkassa.

Suomen Laulu on kuitenkin pysynyt Matteus-passiossa jo vuodesta 1921 ja esittää teoksen jälleen tänään kiirastorstaina Johanneksenkirkossa klo 19. Ja pitkänperjantain voi siis kruunata Cantores Minores -kuoron esityksellä Helsingin Tuomiokirkossa klo 18. Molemmissa esiintyy myös Suomalainen barokkiorkesteri ja hyviä solistivoimia.

Mistä muutos johtuu? Miksi Johannes yleisesti ottaen kuitenkin voittaa Matteuksen yhä useammin?

”Muutos alkoi varmaan jo 1975, kun Cantores Minores ryhtyi esittämään Johannes-passiota vuosittain”, Cantores Minores -kuoron taiteellinen johtaja Hannu Norjanen kertoo.

Vanhempien sukupolvien mieliin iskostui kahtiajako: Suomen Laulu esitti ja esittää Matteus-passiota, ja Johannes-passio oli Cantores Minores -kuorolaisten heiniä. Mutta jo 1990-luvulla tämä muuttui, kun Cantores Minores alkoi esittää vuorovuosin Johannes- ja Matteus-passioita. ”Siinä vaiheessa Johannes-passion käytännöllisyys oli huomattu monessa kaupungissa”, Norjanen selittää.

Käytännöllisyys on varmasti tärkeä valintaperuste. Johannes-passio on varhaisempi, lyhyempi, suoraviivaisempi ja tarvitsee pienemmän esityskoneiston.

”Ehkä monet Johannes-passion valitsijat tekisivät mieluummin Matteus-passion, jos voisivat”, Norjanen arvelee.

Pääsiäisen konserttitarjonnassa nämä kaksi passiota hallitsivat pitkään liiankin ylivertaisesti, mikä toi väärää rutiinia ja harmitti kriitikkoja.

”Kun historiallisesti valistuneet esitystavat ja periodisoittimet löivät läpi, se onneksi elävöitti kaikkien orkesterien passiosoittoa. Hyvin esitettyinä passiot myös kehittävät nykyään niin tärkeää myötäelämisen taitoa”, passioita 1970-luvun alusta arvioinut HS:n kriitikko Hannu-Ilari Lampila sanoo.

Se on yleinen kokemus. Keräsin kymmenen vuotta sitten lukijoilta kertomuksia taiteen vaikutuksesta surutyössä. Bachin kerrottiin auttavan, vaikka ”voimat olisivat niin lopussa, ettei kirjakaan pysy enää kädessä”.

”Siinä järkyttää se, että Bach on monta sataa vuotta sitten tuntenut samaa kuin minä tuskineni – – ja tekstin tekijällä on ollut samat tunteet. Merkillistä”, yksi lukijoista kirjoitti.

Pääsiäiskonserttien ohjelma tarvitsee silti muutakin kuin Bachin suurenmoiset passiot. Tänä pääsiäisenä on otettu esiin myös Telemannin ja Schützin Matteus-passiot sekä suomalaista passiomusiikkia. Tänä kiirastorstaina ohjelmassa on myös Kari Tikan messumusiikin kantaesitys Temppeliaukion kirkossa klo 18. Tampereella esitysvuoron saa Rossinin Stabat mater Tampere-talossa klo 19.

Hannu Norjanen ja Johannes-passiota kahdessa kaupungissa tänä pääsiäisenä johtanut Helsingin barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Aapo Häkkinen keksivät lisää vaihtoehtoja, jotka voisivat rikastaa pääsiäistä: esimerkiksi Haydnin Stabat materin ja Krzysztof Pendereckin 1960-luvun Luukas-passion.

”Myös esimerkiksi [J. S. Bachin pojan] Carl Philipp Emanuel Bachin Matteus-passion eri versiot ovat minulle läheisiä. Mahdollisuudet uusiutua ovat rajattomat. Isommille orkestereille esimerkiksi Schumannin hengelliset teokset olisivat hyvä vaihtoehto”, Häkkinen muistuttaa.

Passioperinne uusiutuu myös kansainvälisesti. Bach-akatemia ja Helmuth Rilling tilasivat vuonna 2000 uudet passiot Tan Dunilta, Osvaldo Golijovilta, Wolfgang Rihmiltä ja Sofia Gubaidulinalta. Osa niistä on kuultu Suomessakin.

Mutta varsinkaan kuorojen taloudelliset varat ja pääsiäiskonsertteihin kootut esityskoneistot eivät aina riitä vaativaan nykymusiikkiin tai vähemmän kuultuihin vanhoihin merkkiteoksiin. ”Taloudellinen riskikin on olemassa”, Norjanen huomauttaa.

Bach soi myös siksi, että se toimii.

”On hienoa, että Suomessa on Bachin passioiden esitysperinne. Monissa Euroopan maissa tällaista ei ole”, Häkkinen muistuttaa.

Ehkä toimittajakin voi siis hetkeksi hiljentyä olemaan kiitollinen siitä, mitä meillä on, eikä visioida vielä tätäkin monipuolisempaa musiikkiparatiisia.

Sillä onhan Bachin musiikki vastustamatonta. Sen huomaa myös esimerkiksi tältä Johannes-passion yhden tunnin ja 50 minuutin esitykseltä, jonka La petite band on ladannut Youtube-palveluun:

Ja tältä videolta, jossa Matteus-passion kuulee kahdessa tunnissa ja 40 minuutissa Sinfonia de Galician esityksenä:

Ympyrä sulkeutuu vanhan Paul Simonin 2010-luvun versiolla 1970-luvun American Tune -laulusta, jossa tämä alun perin maalliseen käyttöön tehty melodia palaa vuosisatojen jälkeen maalliseksi, tällä kertaa yhteiskunnalliseksi pohdinnaksi. Simon muistuttaa kuinka ”meillä meni pitkään niin hyvin” ja ”emme voi olla siunattuja ikuisesti”.

Paitsi tällä musiikilla.

Oikaisu 25. maaliskuuta kelo 9.10. Pitkänperjantain Cantores Minores -kuoron esitys alkaa Helsingin Tuomiokirkossa kello 18, eikä kello 19.

Sami Kero / HS
Cantores Minores Helsingin Tuomiokirkossa.
Cantores Minores Helsingin Tuomiokirkossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat