Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyviä kirjoja lukemalla pysyy rantakunnossa kesät talvet

Harvaa tuntuu kiinnostavan, mitä ihmisen pinnan alla on

Kulttuuri
 
Jukka Petäjä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimituksen tuottaja.

Kesä lähestyy vääjäämättä. Kohdakkoin alkaa myös kiihkeä rummutus siitä, miten päästä näppärästi rantakuntoon, jos talven mittaan liikakiloja on kertynyt keskiruumiiseen, eikä vaaka suostu enää näyttämään ihannepainoa, vaikka kuinka vetäisi vatsaa sisään.

Viesti on selvä. Ihminen on sitä, miltä näyttää. Harvaa tuntuu kiinnostavan se, mitä pinnan alla on. Litteä vatsa käy paremmin sosiaalisesta valuutasta kuin aivopoimuihin piiloutunut muodoton mieli. Jos lehtien sivuille joskus eksyykin neuvoja aivojumpasta, treeniohjelmassa suhtaudutaan aivoihin kuin lihakseen.

Osin vinkeissä aivojen kunto on ulkoistettu, koska näissä treeniohjelmissa muistutetaan terveiden elintapojen tärkeydestä, mutta nostetaan liian harvoin esiin henkisen tankkauksen kiistaton merkitys. Voisi sanoa: lue tai päiväsi ovat luetut.

Noin kuukausi sitten kuollut italialainen filosofi ja kirjailija Umberto Eco puolusti aina henkeen ja vereen sivistystä ja lukemista – myös demokratian kulmakivinä. Sivistys on elämänkokoinen hanke, joka avaa näkymän historiaan ja sukupolvien jatkumoon.

Eco järkeili, että itsensä sivistämisen väliin jättänyt ihminen voi todeta 70 vuotta täyttäessään eläneensä vain yhden ainoan elämän, omansa. Jos taas 70 vuotta täyttävä ihminen on lukenut koko elämänsä, hän saavuttaa itse asiassa 5 000 vuoden iän, koska kirjallisuus antaa ihmiselle taaksepäin kelautuvan kuolemattomuuden.

Samalla kasvavat myös erilaisuuden sietokyky, toisenlaisten maailmojen tuntemus, historiantaju, valmius kielelliseen erittelyyn ja kyky empatiaan. Ne luovat perustan henkiselle kehitykselle, joka lakkaa monilta heti, kun koulusta pääsee pois.

Lukiessa pää on jatkuvasti käytössä. Umberto Econ mukaan lukijan on aina päätettävä, minkä tekstuaalisen tason hän aktivoi, ja valittava sen jälkeen koodit, joita hän käyttää. Tekijä tai teksti on ymmärrettävissä semanttisille suhteille perustuvaksi strategiaksi, joka aktivoi mallilukijan.

Tällä treenillä pysyy rantakunnossa kesät talvet.

Pinta on vain kuori, ihmisessäkin. Joskus kate – oli se sitten kuinka puleerattu tahansa – voi herättää pahoja epäilyjä – kuten Joseph Hellerin vinossa sotaromaanissa Me sotasankarit.

Kun B-25-pommikoneen kapteeni Jossarian makaa sairaalassa Pianosan saarella, hän alkaa tarkkailla vieressä makaavaa potilasta, joka on kokovartalokipsissä. Vieressä on kaksi tippapulloa, joista toinen tiputtaa nestettä ja toinen kerää nesteen ruumiista. Hän alkaa epäillä, että kipsikuoren alla ei ehkä ole ketään.

Siinä kunnossa ei rannalle lähdetä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat