Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Robert de Niro puolusti rokotevastaista elokuvaa – joutui kääntämään takkinsa arvostelun jälkeen

Elokuvan on ohjannut kiistelty tutkija Andrew Wakefield, joka on tunnettu rokotevastaisuudestaan. Häneltä on viety kotimaassaan Britanniassa lääkärin oikeudet.

Kulttuuri
 
Andrew Kelly / Reuters
Robert de Niro perusteli Vaxxed-elokuvan valitsemista festivaaliohjelmaan ”keskustelun herättämisellä”.
Robert de Niro perusteli Vaxxed-elokuvan valitsemista festivaaliohjelmaan ”keskustelun herättämisellä”. Kuva: Andrew Kelly / Reuters

Rokotteiden vastainen kampanjointi nostaa päätään aika ajoin ja nyt keskustelun ytimeen on Yhdysvalloissa ajautunut veteraaninäyttelijä Robert de Niro.

Mediakohu alkoi viime viikolla, kun New Yorkissa järjestettävän Tribecan arvostetun elokuvafestivaalin ohjelmistoon nostettiin rokotevastainen elokuva nimeltä Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe. Muutaman päivän päästä elokuva kuitenkin vedettiin pois ohjelmistosta.

Käännettä edelsivät näyttävät protestit. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaiset viestimet.

Tribecan festivaali järjestetään huhtikuun puolivälissä ja 72-vuotias de Niro on yksi tapahtuman perustajista ja keskeisistä taustavoimista. Alun perin näyttelijä oli itse nostanut Vaxxed-elokuvan ohjelmistoon ja puolustanut ratkaisua ”keskustelun herättämisellä.”

Kiistellyn elokuvan on ohjannut kiistelty tutkija Andrew Wakefield. Hän on toiminut myös elokuvassa käsikirjoittajana.

Wakefield on tunnettu vuosien ajan rokotevastaisuudestaan. Hän on väittänyt, että MPR-lyhenteellä tunnettu rokote aiheuttaa autismia tietyissä riskiryhmissä. Kolmoisrokotteella immunisoidaan väkeä tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Lääketieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet Wakefieldin huomiot vääriksi, ja häneltä on sittemmin viety kotimaassaan Britanniassa lääkärin oikeudet.

Monet ovat kuitenkin yhä vaikuttuneita Wakefieldin teoriasta ja rokotteiden haitallisuudesta.

Wakefieldin dokumentin oli nostanut festivaalin ohjelmistoon näyttelijä de Niro itse. Viime viikon alussa näyttelijä puolusti ratkaisuaan ”keskustelun herättämisellä”.

Näyttelijä toivoi avointa keskustelua autismin syistä. De Nirolla ja tämän puolisolla on autistinen lapsi.

Julkisuudessa lääketieteelliset asiantuntijat ja elokuvantekijät arvostelivat kuitenkin elokuvan valintaa osaksi tapahtuman ohjelmistoa. De Niro ja muut festivaalin järjestävät peräytyivät.

”Arviomme elokuvaa festivaalityöryhmän ja tieteellisen yhteisön kanssa emmekä usko, että se syventäisi tai jatkaisi keskustelua, jota olimme toivoneet”, de Niro sanoi lausunnossaan lauantaina New York Timesin mukaan.

Näyttelijä De Niro ei ole ensimmäinen Hollywoodin kärkinimi, joka yhdistetään rokotevastaiseen kampanjaan. Kun Kaliforniassa säädettiin pakollinen rokotelaki viime heinäkuussa, viranomaistoimia vastusti äänekkäästi muun muassa näyttelijä Jim Carrey.

Kaliforniassa lain säätämisen taustalla oli muun muassa joulukuussa 2014 sattunut tartunta sikäläisessä Disneylandissa, jossa noin 150 ihmistä sai tuhkarokon. Aiemmin Kaliforniassa kymmenet tuhannet ovat voineet kieltäytyä rokotteista, koska ne ovat olleet osin vapaaehtoisia.

Rokotukset ovat Yhdysvalloissa myös poliittisen kiistelyn aihe. Eräät näkyvät republikaanit ovat vaatineet vanhemmille valinnanvapautta lasten rokottamisessa.

Tribeca Film Festival on yksi keskeisistä elokuva-alan tapahtumista Yhdysvalloissa. Viime vuonna suomalainen Hamy Ramezan ja sambialaistaustainen britti Rungano Nyoni voittivat festivaaleilla lyhytfiktioiden sarjan pääpalkinnon elokuvallaan Kuuntele.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat