Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Jim Harrison on kuollut

Harrisonin tunnetuin työ oli kertomuskokoelma The Legends of the Fall, josta tehtiin elokuva Intohimon tuulet

Kulttuuri
 
Martin Bureau / AFP
Jim Harrison kuvattuna vuonna 2002.
Jim Harrison kuvattuna vuonna 2002. Kuva: Martin Bureau / AFP

Yhdysvaltalainen kirjailija Jim Harrison on kuollut.

Harrison oli syntynyt vuonna 1937. Hän kuoli lauantaina kotonaan Arizonassa. Kirjailijan kuolemasta kertoo yhdysvaltalaismedia.

Harrisonia pidettiin kotimaassaan arvossa erityisesti kirjallisissa piireissä. Esimerkiksi New York Times totesi muistokirjoituksessaan tuoreeltaan, että Harrisonin fiktiot olivat hyvin elinvoimaisia, runsaita ja väkivaltaisiakin.

”Harrison onnistui tallentamaan 1900-luvun amerikkalaisen maaseudun lähes mystisen hengen”, lehti kirjoitti.

Harrison oli tuottelias, kirjoja syntyi yli kolmekymmentä, ja usein Harrisonin töitä verrattiin William Faulkneriin ja erityisesti Ernest Hemingwayhin.

Hemingwayhin Harrisonia verrattiin usein myös siksi, että Harrisonin julkinen persoona oli miehinen. Hän joi ja metsästi, tupakoi ja kalasti, ja kirjoitti artikkeleita ruoasta miestenlehti Esquireen.

Kirjailijan toinen silmä oli sokea. Lehtitietojen mukaan naapuruston tyttö oli lyönyt tulevaa kirjailijaa pullolla Jim-pojan ollessa seitsenvuotias.

Harrisonilla oli läheiset suhteet elokuvapiireihin ja hän toimi myös elokuvien käsikirjoittajana.

Harrisonin tunnetuimpana teoksena on usein pidetty vuonna 1979 julkaistua kertomuskokoelmaa The Legends of the Fallia, johon perustuva elokuva Intohimon tuulet valmistui vuonna 1994.

Harrison oli kirjaa tehdessään rahapulassa ja sai sen valmiiksi saatuaan tutuiltaan lainaa. Muun muassa 15 000 dollarin lainan Harrison sai näyttelijä Jack Nicholsonilta, kertoo uutistoimisto AP.

Elokuvassa pääosia esittivät muun muassa Anthony Hopkins ja Brad Pitt. Harrison teki myös käsikirjoitukset elokuviin Kosto vuodelta 1990 sekä elokuvaan Wolf vuodelta 1994.

Harrisonin tuotantoa on myös suomennettu, mutta Euroopassa hänen suosionsa oli suurinta Ranskassa. Helsingin Sanomissa hänen suosiotaan juuri Ranskassa arvioitiin vuonna 2000:

”Harrison kuvaa tuotannossaan sitä myyttistä Amerikkaa, jota ranskalaiset kaipaavat: suuruutta, vapautta, luontoa, aitoja tunteita ja ihanteita.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat