Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansallisooppera yllättää: poptähti Robin solistiksi, Iiro Rantalalle konserttisarja

Seuraavalle kaudelle saadaan myös kansainvälisten huippuohjaajien moderneja oopperaproduktioita.

Kulttuuri
 
Markku Ulander, Martti Kainulainen / Lehtikuva
Poptähti Robin ja kuningasbasso Matti Salminen esiintyvät Iiro Rantalan suunnittelemassa yhteiskonsertissa.
Poptähti Robin ja kuningasbasso Matti Salminen esiintyvät Iiro Rantalan suunnittelemassa yhteiskonsertissa. Kuva: Markku Ulander, Martti Kainulainen / Lehtikuva

Suomen Kansallisoopperan kausi 2016–2017 sisältää runsaasti viitteitä siitä, miten taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi yrittää säilyttää laajentuneen yleisöpohjan, vaikka Andrew Lloyd Webberin sitkeästi loppuunmyyty Oopperan kummitus poistuu ohjelmistosta.

Keveintä ohjelmistoa edustaa nyt Lepakko-operetti sekä ehkä myös sirkuksen ystäviä kosiva Jere Erkkilän ohjaama Circopera. Sen kerrotaan yhdistävän oopperalaulua ja balettitanssia sirkusesiintyjien taidonnäytteisiin.

Pianisti Iiro Rantala saa suunnitella oman konserttisarjan, joka on Kansallisoopperan tiedotteen julkaisun jälkeen siirretty pienestä Alminsalista päälavalle ainakin ensimmäisen konsertin osalta: ensimmäisen konsertin solisteiksi Rantala on kutsunut poptähti Robinin ja kuningasbasso Matti Salmisen.

Samalla Kansallisooppera torjuu populismisyytöksiä täyttämällä päälavan aikamme legendaarisimpien ohjaajien produktioilla.

Syyskausi alkaa odotetusti Richard Straussin Elektran unelmamiehityksellä 2. syyskuuta. Esa-Pekka Salonen johtaa edesmenneen Patrice Chéreaun ylistettyä ohjausta, ja päärooleissa esiintyvät Chéreaun itsensä produktion ensiesityksessä ohjaamat Evelyn Herlitzius ja Waltraud Meier.

Nähtäväksi toki jää, säilyykö Chéreaun alkuperäisen henkilöohjauksen tarkkuus ja maagisuus Ranskan, Italian ja Yhdysvaltain esitysten jälkeen Helsinkiin asti. Tärkeissä rooleissa on nyt tietysti myös tasokkaita suomalaislaulajia Mika Pohjosesta Tommi Hakalaan, ja heitä Chéreau ei ohjannut.

Kehuttu ohjaaja Kasper Holten sijoittaa Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen taidekaupan maailmaan 18. marraskuuta alkaen. Sentan roolin laulaa osassa esityksiä Camilla Nylund. Holten ja Nylund loistivat Kansallisoopperassa aikaisemmin esimerkiksi Korngoldin Die Tote Stadt -ohjauksessa.

Kevätkauden uusia produktioita on Dmitri Šostakovitšin Mtsenskin kihlakunnan Lady Macbeth Ole Anders Tandbergin ohjauksena Berliinin Deutsche Operista. Saksalaistalo on esitellyt produktiota seuraavalla videolla:

Mukana on myös Pjotr Tšaikovskin Jevgeni Onegin Marco Arturo Marellin ohjauksena. Kansallisoopperan edellinen Jevgeni Onegin oli ostettu Lontoosta ja närästi ohjauksen ja varsinkin lavastuksen puolesta kriitikkoja vuonna 2006.

Kevään 2017 Suomen ensiesityksenä kuullaan odotetusti Kaija Saariahon juuri Hollannin kansallisoopperassa kantaesitetty japanilaisiin nō-näytelmiin perustuva kahden kamarioopperan kokonaisuus Only the Sound Remains Peter Sellarsin ohjauksena.

Hätkähdyttävää kyllä, kontratenori Philippe Jaroussky ei laula Kansallisoopperassa. Davone Tinesin rinnalla laulaa nyt kontratenori Anthony Roth Costanzo, joka on Sellarsin valinta myös Saariahon oopperan Yhdysvaltain-ensiesitykseen Ojain musiikkifestivaalilla kesäkuussa.

Vertailukohta on äärimmäisen kova. Jaroussky lauloi kriitikoilta jalat alta kantaesityksessä Amsterdamissa ja promotoi oopperaa kauniisti myös hollantilaisessa tv-ohjelmassa:

Kansallisbaletin kauteen mahtuu vierailu Kööpenhaminassa Lumikungattaren esityksin sekä Natália Horečnán uusi koreografia Romeo ja Julia Sergei Prokofjevin musiikkiin.

Jorma Elolta saadaan Kansallisbalettiin koko illan balettikoreografia Liisa ihmemaassa.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin liittyy neljän suomalaisen koreografin Voima-produktio. Siinä nähdään Susanna Leinosen, Virpi Pahkisen, Jorma Uotisen ja Jyrki Karttusen vanhoja ja uusia koreografioita.

Suomalaiset koreografit ovat muutenkin hyvin esillä, kun Tero Saarisen Kullervo palaa ohjelmistoon. Lisäksi nähdään esimerkiksi Marjo Kuuselan Seitsemän veljestä sekä Alminsalissa Anandah Konosen Muumipeikko ja pyrstötähti.

Lipunmyynti alkaa syksyn osalta ensi tiistaina 5. huhtikuuta, mutta kevään 2017 osalta vasta lokakuussa.

Koko ohjelman näkee osoitteessa www.oopperabaletti.fi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat