Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vinyylilevyjen myynti pesee YouTuben mainostulot

Vinyylilevyt tuottavat tekijöilleen enemmän kuin YouTube ja Spotify yhteensä.

Kulttuuri
 
Christian Westerback
Myymälävastaava Veli Hämäläinen järjesteli vinyylilevyjä levyaleen levykauppa Äxässä marraskuussa 2011.
Myymälävastaava Veli Hämäläinen järjesteli vinyylilevyjä levyaleen levykauppa Äxässä marraskuussa 2011. Kuva: Christian Westerback

Aluksi hyvät uutiset artisteille ja musiikintuottajille. Striimatun musiikin käyttö kasvaa. Vinyylin voittokulku jatkuu.

Sitten huonot. Ei ole syytä olettaa, että kymmenen vuoden takainen kassavirta olisi mitenkään enää saavutettavissa.

Näin arvioi New York Times viime viikolla Recording Industry Association of American (RIAA) julkaisemia vuoden 2015 myyntilukuja. RIAA on levy-yhtiöiden ja ääniteteollisuuden etua ajava yhdysvaltalainen järjestö.

Striimauspalveluiden osuus Yhdysvaltojen markkinoilla oli viime vuonna 34,3 prosenttia ja liikevaihto 2,4 miljardia dollaria. Vinyylilevyjen osuus oli puolestaan kuusi prosenttia.

Pelkkää musiikkimarkkinoiden liikevaihtoa tarkastellessa musiikkibisneksen tila vaikuttaa vakaalta. Alan liikevaihto Yhdysvalloissa on pysytellyt seitsemän miljardin dollarin kieppeillä vuodesta 2010 lähtien. Lievää kasvuakin on viime vuosina havaittu.

Sen sijaan kuuntelutottumuksissa on tapahtunut dramaattisia muutoksia. Cd-levyt ja musiikin lataaminen ovat menettäneet suosiota kun taas erilaiset striimauspalvelut ovat entistä yleisempi keino päästä musiikkiin käsiksi.

Tämä on johtanut yllättäviin käänteisiin. Koska striimauspalveluissa kappaleiden korvaukset ovat nappikauppaa, vinyylilevyjen myynti jauhaa nyt parempaa liikevaihtoa kuin esimerkiksi YouTube mainostuloillaan.

Mainosrahoitteiset musiikkipalvelut ovat erityisen heikkotuottoisia. Viime vuonna YouTube ja vastaavat sivustot poikivat mainostuloina 385 miljoonan dollarin liikevaihdon, kun taas vinyylejä ostettiin 416 miljoonalla dollarilla (noin 17 miljoonaa myytyä lp-levyä).

Mainostulojen lisäksi striimauspalveluista maksetaan tilaustuloja, jotka ovat mainostuloihin nähden moninkertaiset. Levy-yhtiöiden tähtäimessä onkin erityisesti YouTube, josta musiikkia kuunnellaan valtavasti, mutta josta tulee mainostuloja kuunteluun nähden äänitealan mukaan luvattoman vähän.

Musiikkiteollisuus on toivonut striimauksen kompensoivan menetettyä fyysisten tuotteiden markkinoita, mutta esimerkiksi Billboard-leden arvion mukaan viime vuonna yhden kappaleen striimauksen kertakorvaus oli keskimäärin 0,506 senttiä.

Musiikkiteollisuuden tukala tilanne on pahentunut sitä mukaa, kun kuluttajat ovat alkaneet vieroksua alan tuottavinta formaattia, cd-levyä.

Vielä vuonna 2006 yhdysvaltalaiset levy-yhtiöt ylsivät cd-levyillä 9,4 miljardin dollariin myyntiin. Vuonna 2015 vastaava luku on enää vain 1,5 miljardia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat