Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittikriitikot täysin erimielisiä Kaija Saariahon uudesta oopperasta

Financial Times kehuu ja Guardian haukkuu Kansallisoopperaan tulevaa teosta

Kulttuuri
 
Joonas Brandt
Kaija Saariahon uusi ooppera jakaa mielipiteitä myös brittilehdissä. Saariaho on Financial Timesin mukaan ”hyvässä kunnossa” mutta produktio on Guardianin mukaan ”lähes perverssin epäkiinnostava”.
Kaija Saariahon uusi ooppera jakaa mielipiteitä myös brittilehdissä. Saariaho on Financial Timesin mukaan ”hyvässä kunnossa” mutta produktio on Guardianin mukaan ”lähes perverssin epäkiinnostava”. Kuva: Joonas Brandt

Kaija Saariahon kahden kamarioopperan kantaesitysproduktio Hollannin kansallisoopperassa sai brittikriitikoiden mielipiteet jakaantumaan vielä enemmän kuin Hollannin ja Saksan lehtien arvosteluissa tapahtui. Only the Sound Remains pohjautuu kahden japanilaisen nō-näytelmän englanninnoksiin.

Financial Timesin Shirley Apthorp antaa neljä tähteä ja kehuu sekä musiikkia että esittäjiä. Hänen ainoat varauksensa koskevat Peter Sellarsin ohjausta, joka on tuttuun tapaan oopperakävijän mielialasta riippuen ”joko syvällinen tai kiusallinen”.

Itse Saariaho synnyttää ”hienovaraisella ja huolellisella” akustisten ja live-elektroniikan muokkaamien sointien yhdistämisellä ”sensuaaleja ja mielikuvia herättäviä sointikylpyjä”, joista on tullut hänen tavaramerkkinsä. Baritoni Davone Tines ja kontratenori Philippe Jaroussky ovat myös Financial Timesin mukaan ”täydellisiä”.

Sellarsin ohjauksen herättämistä osittaisista varauksista huolimatta produktio on kriitikon mielestä jo menestys, koska sen esityksiä on jo varattu useisiin kaupunkeihin ympäri maailmaa. Suomen Kansallisoopperaan se saadaan keväällä 2017.

”Produktio on huolellisesti toteutettu ja ylivertaisesti esitetty. Saariaho on hienossa kunnossa. Ehkäpä tämä riittää”, kriitikko tiivistää.

The Guardianin tunnetusti kipakka Andrew Clements on aivan toista mieltä ja antaa vain kaksi tähteä viidestä. Always Strong on hänestä erityisen raskassoutuinen, vaikka Saariahon hauraat soinnit elektronisesti rikastettuina tuovat jotain kiinnostavuutta hidastempoiseen teokseen. Toinen osuus Feather Mantle on vaihtelevampi, mutta ”tunteiden ja draaman puolesta molemmat puoliskot ovat lähes perverssin epäkiinnostavia”. Myös Clements ylistää Philippe Jarousskyn ja Davone Tinesin erinomaisia laulusuorituksia.

Samaan aikaan Saariahon ura jatkuu näyttävänä myös Yhdysvalloissa. Only The Sound Remains esitetään kesäkuussa Ojain musiikkijuhlilla, ja säveltäjää kehutaan Washington Postin uudessa levyarviossa.

Saariahon L’amour de loin -ooppera (Kaukainen rakkaus) esitetään puolestaan joulukuussa New Yorkin Metropolitan-oopperassa. Kyseessä on hätkähdyttävästi ensimmäinen naisen säveltämä ooppera vanhoillisessa Metropolitan-oopperassa sitten vuoden 1903.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat