Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aki Rissanen haluaa soittaa laajalla skaalalla

Kulttuuri
 

Olet tehnyt omissa nimissä seitsemän albumia, joilla soitat lähes kokonaan omaa musiikkia. Eikö toisten tulkitseminen kiinnosta, kuten monia muita jazzpianisteja?

”Minusta tuntuu, että tyypilliset jazzstandardit eivät ole ominta kieltäni. Siksi olen säveltänyt alusta alkaen ja kokenut, että persoonani pääsee parhaiten esiin omassa musiikissani.”

 

Sävellätkö huviksesi ja ilman varsinaista päämäärää? Vai onko luovuutesi alku aina deadline?

”Tavallaan sävellän improvisoimalla koko ajan, mutta minun on vaikea pysähtyä ja viimeistellä muistiinpanoja järjestelmällisesti valmiiksi kappaleiksi – paitsi periodiluonteisesti. Deadlinet auttavat ehdottomasti.”

 

Juuresi ovat jossakin jazzin ja klassisen musiikin ja improvisoidun välimaastossa. Missä ne ovat syvimmällä?

”Koen olevani pohjimmiltani jazzmuusikko. Ilahduinkin juuri arviosta, jonka mukaan soittoni kuulostaa jazzilta, vaikka en yritä kuulostaa jazzpianistilta. Se loi uskoa, että olen ehkä löytänyt lähtökohdistani jotakin omaa persoonallista.”

 

Amorandom-levyn kansitekstissä kerrot, että pienessä maassa pitää soittaa monenlaista musiikkia monenlaisissa yhtyeissä. Mihin omaan keskittyisit nyt kokonaan, jos vain voisit?

”Olen pitänyt vahvuutenani sitä, että teen töitä laajalla skaalalla ja saan olla silti aina itseni. Ehkä en haluakaan keskittyä kokonaan yhteen tiettyyn tyyliin.”

 

Jazzissa on erityisen tärkeää oma erottuva ääni. Kuinka vaikeaa sellaisen saavuttaminen on pianolla, pianistina?

”Omaa ääntä etsivällä on nykyään ylitsevuotava määrä esikuvia ja ohjelmistoa käsissään, ja se on sekä taakka että voimavara. Tuskaa lisäävä tieto on silti välttämätöntä, että ei toistaisi jo toisten tekemää.”

 

Millaisia ominaisuuksia arvostat eniten muissa pianisteissa?

”Arvostan erityisesti pianisteja, joilla on tasapaino suunnitellun ja suunnittelemattoman ilmaisun välillä. Arvostan myös pianon dynaamista kosketusta ja soiton kliseettömyyttä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat