Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveet Kädet hajosi oikein

Kulttuuri
 
Heikki Romppainen Helsingin Sanomat

Hiljattain hardcore punk -yhtye Terveiden Käsien ilmoitettiin hajoavan. Vuodesta 1980 toiminut, maailmanlaajuista kulttimainetta nauttiva bändi laitettiin pakettiin laulaja-perustaja Veli-Matti ”Läjä” Äijälän koruttomalla ilmoituksella ilman jäähyväiskonsertteja.

Uutinen oli tavallaan yllättävä, sillä Terveet Kädet on ollut viime vuosina suosionsa huipulla. Bändi on kiertänyt laajalti ulkomailla, mikä jäi siltä 1980-luvun taiteellisen menestyksen vuosina tekemättä. Emma-ehdokkuuden kaltainen huomio on tehnyt yhtyettä tutuksi myös monille, jotka eivät alakulttuureja seuraa. Kaiken kukkuraksi Terveet Kädet ikuistettiin 2013 synnyinkaupungissaan Torniossa osaksi kahdeksanmetristä patsasta.

Kun Äijälä vietti 25-vuotistaiteilijajuhliaan Avanto-festivaalilla vajaa vuosikymmen aiemmin, satunnainen Pohjolan Sanomien toimittaja ei ollut kuullutkaan koko henkilöstä.

Lopettamispäätös voi siis tuntua erikoiselta, mutta toisaalta Läjä Äijälä on aina ollut toista maata. Siinä missä rajun hc-punkin luominen oli 1980-luvun alussa enimmäkseen teinien harrastus, hyvinkin päälle parikymppinen Äijälä oli joukossa jo ikämies. Ulkolukuna toistellun politiikan tai viinanjuontihuumorin sijasta häneen vetosivat omalaatuisemmat aiheet.

Ennen kaikkea punk oli Äijälälle yksi taiteellinen väylä muiden joukossa. Hän oli jo ennen Terveitä Käsiä ehtinyt levyttää kokeellista konemusiikkia. Yhtyeitä ja projekteja on kertynyt useita, moni on edelleen voimissaan.

Viime vuosina Äijälä onkin vaikuttanut olevan enemmän kotonaan minimalistista bluesia soittavan The Sultansin, helvetillisesti junnaavan Death Trip -rockbändin tai vieraantunutta äänimattoa tuottavan The Kolmas -projektin keikoilla kuin Terveiden Käsien kanssa.

Punk on nykyisin nostalgian temmellyskenttä, ja vanhat pioneerit lähtevät mielellään vuosien jälkeen lavoille tajuttuaan, että kysyntää voisi olla. Terveet Kädet painoi vaihtelevine kokoonpanoineen isommitta tauoitta ja suosiosta riippumatta niin kauan kuin liekki pysyi elossa, ja lopetti sitten tykkänään.

Ja toisaalta mikään ei ole loppunut. Äijälä on tämänhetkisistä projekteistaan päätellen elämänsä vedossa. Viimeinen Terveet Kädet -soittajisto taas jatkaa uudella nimellä. Legenda on toistaiseksi haudattu, mutta vision seuraaminen jatkuu niin kuin pitääkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat