Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuomo Railo pohtii, voiko terrorismi kääntyä tanssiksi

Omnipotens-teos aukoo ihmisen kaikki­voipaisuuden seurauksia luennon ja tanssin vuoropuheluna

Kulttuuri
 
Raisa Rauhamaa
Akseli Valmunen / HS
Tuomo Railo (takana) Omnipotens-teoksen harjoituksissa.
Tuomo Railo (takana) Omnipotens-teoksen harjoituksissa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Tuomo Railon Omnipotens-tanssiteos kestää tasan 77 minuuttia. Teos on pitkän monologin ja tanssin vuoropuhelu. Minuuttimäärä ei ole sattuma, sillä aihe käsittelee Utøyan saaren tragediaa.

Railo on teoksen kertoja, jota tanssijat kommentoivat liikkeen keinoin. ”Tanssissa halutaan päästä sanan vallasta, mutta minulle sana ei ole uhka, vaan toimiva tapa hahmottaa asioita.”

Akseli Valmunen
Tuomo Railo
Tuomo Railo

Nykytanssissa perusteellisesti työstetty poliittinen teos on odottanut tuloaan. Omnipotensin aihe on terrorismi ja vielä tarkemmin kyse on Anders Breivikistä. Omnipotens tarkoittaa kaikkivoipaista, kykyä, halua hallita ja kontrolloida.

”Pohtiessani kulttuurimme ruokkimia omnipotentin fantasioita ei Anders Behring Breivikin hahmo jättänyt minua rauhaan. Luin viime keväänä Åsne Seierstadin romaanin Yksi meistä etsien selityksiä Breivikin teolle. Tulin johtopäätökseen, ettei hänen epävakaa psykohistoriansa ole 77 nuoren ihmisen tappamisen ainoa selitys. Hän ei ollut uhri, vaan tarkasti tehtäväänsä suorittava, poliittisin perustein tekoansa perusteleva keskiluokkainen mies.”

Teoksessa pohditaan moniulotteisesti, mistä ihmisen tuhoava raivo on peräsin.

”En halunnut kertoa vain Breivikin tarinaa. Utøyan murhenäytelmän myötä minulle tuli tyrmäävä tunne, että kyse ei ole yksittäistapauksesta, vaan laajemmasta poliittisen terrorin noususta. Yritän teoksella hahmottaa, mitä nyt tapahtuu ja minkä on muututtava, jotta totalitarismin nousu pystyttäisiin purkamaan. Onko yhteiskunta siihen tarpeeksi vahva?”

Kun Railo sai viime kesänä 30-sivuisen monologin valmiiksi alkoi tapahtua. ” Olli Immosen taisteluhuuto monikulttuurisuutta vastaan aloitti repivän keskustelun maahanmuutosta. Kaikki kirjoittamani ajatukset alkoivat päivittyä todellisuudessa yhä mustavalkoisemmaksi ja vastapuolta syyllistävämmäksi.”

Omnipotens sukeltaa yhteiskunnallisen hämmennyksen keskelle pohtien syitä niihin jännitteisiin, joita ihmisryhmien vastakkainasettelu ja asioiden yksinkertaistaminen aiheuttaa tilanteessa, jossa demokratiaa ollaan ajamassa poikkeustilaan. ”Poikkeustila on veruke, jolla toitotetaan, että Suomi on kriisissä ja mamut ajavat yhteiskuntamme raitelta, vaikka tulijoita on ollut suhteellisen vähän.”

Taustamateriaalina Railo käytti muun muassa Hannah Arendtin klassikkoa Totalitarismin synty. ”On pelottavaa, miten tarkkaa toisintoa viimeaikaiset tapahtumat ovat 1900-luvun alun eurooppalaisesta keskustelusta. Silloin oli jopa älymystön edustajia, jotka ihastelivat kansallissosialisteja, koska nämä uskalsivat ilman korulauseita sanoa suoraan, miten asiat ovat. Nykyinen vihapuhe on samanoloista suoraan sanomisen ihannointia. Sen tarkoitus on pelon levittäminen. Kun pelko on kylvetty sanoihin, niin sanoista se leviää asenteisiin.”

”Aika ihailee omnipotenttia, vapaudessaan suvereenia ja rajatonta toimijaa. Omnipotentit fantasiat riivaavat vähän kaikkia. Emme halua itsellemme suurta johtajaa, emmekä tunne tarvetta osallistua, vaan vapaus on kaikki kaikessa. Olisiko niin, että korvaamme osallistumisen puutteen omnipotentilla kuvitelmalla? Ja yksin jääneinä tarvitsemme syntipukkeja, joihin purkaa syrjäytyminen ja osattomuus. Onko terrorismi itsenäisyytemme hinta?”

Railo miettii näyttämöllä, miksi tämä tunne riivaa erityisesti nuoria, itseään etsiviä, yhä murrosikäänä potevia äänekkäitä ja Odinista höpiseviä miehiä. Ja tietää, että yksiselitteisiä vastauksia on vaikea löytää.

On omituinen yhteensattuma, että yksi neljästä tanssijasta, Mirva Väänänen, asuu Oslossa ja kulkee päivittäin Breivikin räjäyttämän kaupunkipommin kuopan ohi. ”Kuopan korjaustyöt ovat yhä kesken, mutta kukaan oslolainen ei puhu enää sanaakaan tragediasta.”

Mutta poliittisestikin aktiivisen Tuomo Railon on ollut pakko puhua. Teoksen lopussa hän miettii: ”Ääripuolueet etenevät vaalivoitosta toiseen. Jos te ette halua totalitarismia on puhuttava ääneen. Kuka aloittaa? Meillä on vain toisemme, ei sen pitäisi olla pelottavaa, miksi me pelkäämme?”

Vaikka aihe on rankka, niin huumoria ja lempeää liikettä sisältävä tanssiteos palkitsee. Jo treenisalin arkisessa ympäristössä puhe ja tanssi sekä Juhani Nuorvalan kanteleelle ja saksofonille orkestroitu sävellys loivat aidosti koskettavan tulkinnan, joka pisti ajattelemaan ja kourasi syvältä.

Omnipotens on päätösosa Railon trilogiasta Arka paikka (2011) ja Aikojen lopun kvartetto (2013).

Glims & Gloms: Omnipotens, Espoon kulttuurikeskus, Louhisali 31.3–2.4. klo 19.00.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat