Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi Helsingin Sanomien edustajaa tutkivan journalismin Lumilapio-kilpailun finaalissa

Palkintoja on myönnetty vuodesta 1994

Kulttuuri
 
Laura Halmisen ja Tommi Niemisen Uusnatsien sisäpiirissä -kirjoitus kuuluu Lumilapio-finalisteihin.
Laura Halmisen ja Tommi Niemisen Uusnatsien sisäpiirissä -kirjoitus kuuluu Lumilapio-finalisteihin.

Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkintoa tavoittelee kuusi finalistia. Palkinto jaetaan vuoden 2015 parhaasta tutkivasta journalismista. Ehdotuksia Lumilapio-palkinnon saajaksi tuli yli 30 kappaletta.

Helsingin Sanomat on edustettuna finaalissa kahdella ehdokkaalla. Näistä ensimmäinen on Laura Halmisen ja Tommi Niemisen Uusnatsien sisäpiirissä.

Jutussa kerrotaan kuinka hierarkkisesti, järjestelmällisesti ja poliittisesti kiihkokansallismielinen Suomen Vastarintaliike (SVL) toimii. Jutun yhteiskunnallista merkitystä korostaa SVL:n aktivoituminen vuoden aikana muun muassa Jyväskylän väkivaltaisessa mielenosoituksessa sekä katupartioinnissa.

Ehdolla on myös HS:n taloustoimittaja Tuomo Pietiläisen hallintarekisteriä koskeva uutisointi.

Jutuissa tuotiin esiin, miten hallintarekisteri vaikeuttaisi median toimintaa vallan vahtikoirana ja heikentäisi viranomaisten tiedonsaantimahdollisuuksia. Pietiläinen hyödynsi julkisuuslakia selvittämällä, että valtiovarainministeriö oli pimittänyt vero-osastonsa kriittisen lausunnon hallintarekisteristä.

Lumilapio-palkinnon jakaa vuosittain Tutkivan journalismin yhdistyksen hallitus.

”Kilpailuun saatiin paljon korkeatasoisia ehdotuksia. Finaalin ulkopuolelle jäi lukuisia ansiokkaita tutkivia juttuja”, sanoo yhdistyksen puheenjohtaja Taneli Koponen.

Sen sijaan pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ehdotuksia tuli vähän.

”Olisi tärkeää, että mediatalojen johto tukisi hitaampaa ja perusteellisempaa journalismia myös maakunnissa. Kyse on median perustehtävästä”, Koponen sanoo.

Lumilapio-palkinnon saaja julkistetaan perjantaina 22. huhtikuuta Helsingissä. Palkitsemistilaisuus pidetään NODA2016- ja Tutki!2016-konferenssin yhteydessä. Samassa tilaisuudessa jaetaan Tutkivan journalismin yhdistyksen Jääraappa-palkinto avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa.

Muita Lumilapio-finalisteja ovat Yleisradion Annvi Gardbergin ja Jonna Nupposen ohjelmat Saako pakolaisella olla perhettä? sekä Ei varaa perheeseen. Kahden ohjelman kokonaisuudessa käsiteltiin perheenyhdistämisen ongelmakohtia.

Neljäs ehdokas on Yleisradion Tuomas Kerkkäsen ja Esko Varhon perkaus ilmavoimien hävittäjähankinnasta. Kaksikon selvitystyö paljasti, että miljardiluokan hankinnan todelliset kustannukset ovat moninkertaiset julkisuudessa kerrottuun nähden.

Seuraan kirjoittavan freelance-toimittajan Jarno Liskin verojuttusarjassa käytiin läpi verotuksen suunnittelua ja verohallinnon menettelytapoja veronkiertäjien armahduslakitapauksessa.

Hanna Nikkasen Long Playssa julkaistussa jutussa kerrottiin, kuinka riippuvuuttamme venäläisestä energiasta ja suurista energiayhtiöistä vähentämään perustettu pieni Fennovoima muuttui lyhyessä ajassa jättimäiseksi suomalais-venäläiseksi ydinenergiahankkeeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat