Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset pukeutuivat muskettisotureiksi ja kulkivat läpi sulkeutuvien rajojen Euroopan

Latvialainen ohjaaja Valters Sīlis suunnitteli science fiction -henkistä näytelmää Euroopan suljetuista rajoista. Sitten scifi muuttui todeksi ja Noora Dadu, Carl Alm ja Matti Raita lähtivät matkaan.

Kulttuuri
 
Dan Henriksson
Noora Dadu, Carl Alm ja Matti Raita matkustivat muskettisotureiksi pukeutuneina muun muassa Romanian maaseudulla.
Noora Dadu, Carl Alm ja Matti Raita matkustivat muskettisotureiksi pukeutuneina muun muassa Romanian maaseudulla. Kuva: Dan Henriksson
Kuka?

Valters Sīlis

  Vuonna 1985 syntynyt Valters Sīlis on kiitetty ja palkittu latvialainen teatteriohjaaja.

  Hänen monet ohjauksensa on valittu vuoden parhaaksi ja monet niistä ovat kiertäneet kansainvälisiä teatterifestivaaleja.

  Sīlis oli juuri ehdolla Liettuan tärkeimmän teatteripalkinnon saajaksi.

  Hän on profiloitunut erityisesti historiallisten ja usein poliittisesti arkaluontoisten aiheiden käsittelyyn.

Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta.

Kolmen muskettisoturin kuuluisa lause voidaan asettaa minkä vain asian taakse.

Siltä ainakin vaikutti, kun latvialainen teatteriohjaaja Valters Sīlis saapui kolmen muskettisoturiksi pukeutuneen suomalaisen näyttelijän ja työryhmän kanssa syksyllä Wieniin aloittaakseen 3 Musketeers – East of Vienna -näytelmän tekemisen.

Näytelmä on ”musiikillinen mielikuvitusmatka” ja kuten nimi kertoo, esityksessä olennaisessa osassa oleva videomateriaali on kuvattu matkalla Wienistä itään.

Ryhmän matka kulki Unkarin, Romanian, Moldovan ja Transnistrian kautta Ukrainaan.

Musketeers-työryhmä saapui Wieniin huomatakseen, että joka puolella näkyi julisteita, joissa luki ”Alle für einen, einer für alle”.

Se oli samaan aikaan kovin sopivaa ja epäsopivaa. Sopivaa siksi, että näyttelijät Carl Alm, Noora Dadu ja Matti Raita olivat pukeutuneet muskettisotureiksi. Epäsopivaa siksi, että julisteet olivat osa oikeistonationalistisen puolueen kunnallisvaalikampanjaa – ja Sīlis muskettisotureineen oli liikkeellä kovin toisenlaisella agendalla.

”Puoluetta vastustamaan tulleet ihmiset tulivat kysymään meiltä, mitä teemme siellä. He pitivät meitä äärioikeiston edustajina”, Sīlis kertoo.

”Se osoitti, että muskettisotureihin kaikki voivat projisoida mitä haluavat. He voivat olla kenen tahansa sotilaita.”

Klockriketeaternin ja latvialaisen Ģertrūdes ielas -teatterin yhteistyö 3 Musketeers saa ensi-iltansa lauantaina Suvilahdessa osana kevään Mad House -esityskokonaisuutta.

Esitystä on harjoiteltu sekä Helsingissä että Riiassa ja siinä puhutaan ainakin englantia, suomea ja ruotsia.

Mutta hetkinen: muskettisoturit? Otetaanpa alusta.

Miten idea Alexandre Dumas’n 1600-luvun muskettisotureista matkaamassa nyky-Euroopassa oikein syntyi?

Idea alkoi itää Sīlisin ja Carl Almin mielessä heidän tehdessään yhdessä latvialais-suomalaista Legionnaires-näytelmää, Sīlis selittää.

”Halusimme puhua rajoista Euroopassa ja meillä oli alkuun idea science fiction -tyyppisestä jutusta: mitä jos olisi kolme kaverusta Euroopassa kaksi päivää ennen kuin kaikki rajat suljetaan. Mutta se oli kaksi vuotta sitten, se oli scifiä silloin”, Sīlis sanoo.

Oikeasti sulkeutuvien rajojen Euroopassa piti keksiä muuta. Idea alkoi muuntautua ” Aki Kaurismäen ja Leningrad Cowboysin hengessä” muskettisotureiden suuntaan.

”Muskettisoturit ovat vahvoja hahmoja, jotka kaikki tunnistavat. Silloin et ole enää ei-kukaan matkalla, olet joku: Athos, Portos, Aramis.”

Valters Sīlis kertoo, että ideaa muskettisotureiksi pukeutumisesta oli kokeiltu ensin Riiassa ja Kööpenhaminassa.

”Saimme varsin lämpimän vastaanoton. Olimme kuin turistinähtävyys, joka ei pyytänyt rahaa vaan tarinan.”

Niinpä Alm, Dadu ja Raita laittautuivat muskettisotureiksi ja työryhmä lähti Wienin kautta matkaan.

”Muskettisoturit ovat valmiita palvelemaan ja taistelemaan missä tahansa konfliktissa. Me päätimme hakeutua kohti Ukrainaa, se olisi fiktion ja konfliktin suunta.”

Matkaa tehtiin pikkubussilla.

”Emme tienneet ennalta, miten sankarillisia tai ei-sankarillisia olisimme. Mutta se on nyt se tarina, jonka haluamme kertoa tässä eepoksessa.”

Teatterillinen muskettisoturimatka opetti Sīlisin mukaan ainakin sen, miten ihmiset kaikkialla olivat useimmiten valmiita avautumaan, kertomaan itsestään.

”Jos vain etsii, voi löytää niin paljon. Pitää ottaa vain yksi askel ja ihmiset avautuvat.”

Suomen ja Latvian passeilla matkustava ryhmä oli tietoinen siitä, että he olivat pikkubussin ahtaudesta huolimatta koko ajan mukavuusalueella.

”Emme kohdanneet samoja ongelmia kuin monet tapaamamme ihmiset. Meillä oli myös hassut asut, joten ihmiset eivät yleensä kyenneet katsomaan meitä hymyilemättä.”

Vaikka muskettisoturit tulivat esimerkiksi Budapestin rautatieasemalle kaksi viikkoa pakolaiskaaoksen jälkeen ja Krimille kuukausi ennen voimalinjojen katkaisua, he olivat periaatteessa koko ajan ajoissa.

”Kriisi on jatkuva.”

Moldovassa Sīlis ryhmineen tapasi paitsi oligarkkeja vastaan protestoivia ihmisiä, myös niitä, jotka olivat yksinkertaisesti päättäneet elää kriisin ohi, siitä välittämättä.

Juuri sen, kyyniseksi ja passiiviseksi muuttumisen, Sīlis näkeekin nykyajan suurena riskinä.

”Itsensä saa helposti kiinni siitä samasta asenteesta, johon törmäsimme Moldovassa. Tulee halu rakentaa raja ja elää vain sen sisällä. Välittää vain itsestään ja perheestään.”

Sīlis tunnetaan Latviassa ohjaajana, joka tarttuu mielellään historiallisiin, isoihin ja kipeisiin aiheisiin.

Teatteri ei ole hänelle kuitenkaan ensisijaisesti poliittista – vaan ennen kaikkea tarinankerrontaa.

”Jos haluaa muuttaa maailmaa, se on helpompaa suoran aktivismin kuin teatterin kautta.”

Kyynistymisen lisäksi Sīlis on huolissaan takaiskusta, jonka hän näkee tapahtuneen tiettyjen saavutettujen vapauksien suhteen.

”Jopa Latviassa on voinut tuntea olevansa Euroopassa ja olevansa vapaa riippumatta esimerkiksi seksuaalisesta suuntautumisesta. Sen suhteen on nyt tapahtunut takaisku.”

Taistelu ”hyvän” puolesta käy vaikeaksi silloin, kun hyvän olemuksesta ei vallitse yksimielisyys.

”Esimerkiksi käy korruptio, johon törmäsimme matkalla. Korruptiota vastustettaessa vastustetaan varkaita: siinä olemme kaikki yhdessä. Mutta kun kyse on arvoista, asia on monimutkaisempi.”

Sīlis antaa esimerkiksi sen, että vaikka monelle neuvostoajan muistavalle latvialaiselle ajattelun vapaus on erityisen tärkeää, eivät kaikki Latviassa ole samaa mieltä. Putinin hallintoa ihaillaan.

”Tällaiset asiat eivät jakaudu kansallisuuden mukaan, vaan ideologisesti. Eivätkä ihmiset ehkä halua nimenomaan Vladimir Putinia, vaan sellaisen persoonan, sellaisen hallinnon, sellaiset arvot.”

Arvoihin tullessa asiat vaikeutuvat.

”Arvotaistelu on taistelua tasapainosta, siinä ollaan jatkuvassa liikkeessä, haetaan keskikohtaa. Se mikä on yhdelle hullua, ei ole sitä toiselle.”

Yhteistä maaperää tuntuukin olevan Sīlisin mukaan yhä vaikeampi löytää.

”Pelkäämme toisiamme, katsomme muita yläpuolelta. Se on kivulias taistelu.”

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Mutta kuka yksi? Ja keiden kaikkien?

Kaisa Rautaheimo / HS
Valters Sīlis kuvattiin 3 Musketeers -näytelmän harjoituksissa Suvilahdessa.
Valters Sīlis kuvattiin 3 Musketeers -näytelmän harjoituksissa Suvilahdessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat