Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Katoaako ooppera Kansallisoopperasta kuin jazz Pori Jazzista, Lilli Paasikivi?

Kulttuuri
 
Kansallisoopperasta viihdetalo? Lilli Paasikivi vastaa
Kansallisoopperasta viihdetalo? Lilli Paasikivi vastaa
Kansallisoopperan uuteen linjaan mahtuu Oopperan kummitus -musikaali, heavy metal -ooppera ja ensi kaudella myös poptähti Robin ja Iiro Rantalan konserttisarja. Taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi kertoo yksityiskohtaisessa HSTV-haastattelussa mistä muutos johtuu ja mitä hän suosittelee ensi kauden ohjelmistosta Oopperan kummituksen ystäville. Keskustelu jatkuu perjantain kulttuurisivuilla.

Poppia! Musikaalia! Heavya!

Seppo Solmela
Iiro Rantala sai konserttisarjan.
Iiro Rantala sai konserttisarjan.

Sitäkin on Suomen Kansallisooppera taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven kaudella. Hän toi oopperaan Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksen ja raskaan rockin Apocalyptica-yhtyeen Perttu Kivilaakson ja Eicca Toppisen Indigo-oopperan.

Reijo Hietanen
Poptähti Robin esiintyy Kansallisoopperassa Iiro Rantalan konserttisarjassa.
Poptähti Robin esiintyy Kansallisoopperassa Iiro Rantalan konserttisarjassa.

Syksyllä 2016 hän antaa Iiro Rantalalle konserttisarjan, jonka yhtenä solistina laulaa poptähti Robin.

”Kyse on ohjelmiston laajentamisesta ja laajempien yleisöryhmien tavoittamisesta. Väliin mahtuu musikaali tai heavy metal -ooppera, mutta se ei ole pois perustehtävästämme, vaan lisäarvo”, Paasikivi sanoo HSTV:n haastattelussa, jonka voi nähdä oheiselta videolta kokonaisuudessaan.

Rantalan konserttisarjaa selittää myös sunnuntaipäivien tyhjyys. ”Sunnuntai on kallis päivä tehdä suuria produktioita.”

Markus Jokela / HS
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi uudistaa ohjelmistoa ja kutistaa solistikuntaansa.
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi uudistaa ohjelmistoa ja kutistaa solistikuntaansa.

Arkena voisi tehdä myös haastavaa nykymusiikkia eikä niin usein Oopperan kummitusta.

”Tuomme Kaija Saariahon juuri Hollannissa kantaesitetyn Only the Sound Remains -oopperan Helsinkiin ja tilasimme Sebastian Fagerlundilta Syyssonaatti-oopperan.”

Ulkomaisten uusien oopperoiden esittäjänä Kansallisooppera ei juuri profiloidu.

”Olemme kuitenkin Musica novassa mukana ja teimme viimeksi Toshio Hosokawan Raven-monologioopperan.”

Linjanmuutos on tuonut lisää lipputuloja. Jos tätä haetaan, miksi yhä loppuunmyyty Oopperan kummitus ei jatka syksyllä?

”Emme ole West End -teatteri, joka toistaa ohjelmaa niin pitkään kuin se on taloudellisesti mielekästä. Haluamme esittää monenlaista ohjelmistoa, joten kyllä yli 50 kummitus-esitystä riittää tähän väliin.”

Juhani Niiranen / HS
HS kertoi aikaisemmin tällä viikolla ensi kauden huippuhetkistä: Esa-Pekka Salonen saapuu johtamaan Richard Straussin Elektraa 2. syyskuuta alkaen.
HS kertoi aikaisemmin tällä viikolla ensi kauden huippuhetkistä: Esa-Pekka Salonen saapuu johtamaan Richard Straussin Elektraa 2. syyskuuta alkaen.

Linja myös ihmetyttää. Eräskin lukija kysyi onko Kansallisoopperassa kohta yhtä vähän oopperaa kuin jazzia Pori Jazzissa. Myös kapellimestari ja Turun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff twiittasi taannoin viihteellistymistä vastaan. Senkö vuoksi hänelle ei anneta oopperatehtäviä, vaikka hän tekee oopperaa ulkomailla ja levyttää sitä pian Deccalle?

Evelin Kask / HS
Ville Matvejeff on yksi maailmalla oopperaa johtavista suomalaiskapellimestareista. Hänellekään ei ole toistaiseksi luvassa produktioita Kansallisoopperaan.
Ville Matvejeff on yksi maailmalla oopperaa johtavista suomalaiskapellimestareista. Hänellekään ei ole toistaiseksi luvassa produktioita Kansallisoopperaan.

”Ville johti konsertin viime vuonna meillä ja teki oikein hyvää työtä. Huolestunut saa olla ja twiitata mitä haluaa. Mutta silloin emme olleet vielä julkistaneet koko kautta.”

Maailmalla laulava basso Mika Kares yhtyi kritisoijiin, eikä hänellekään ole tehtäviä.

”Hänen piti tulla Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajiin. Se rooli ei sopinutkaan hänelle. Totta kai niin hieno laulaja on aina esillä yhtenä mahdollisuutena. Tosin meillä on kaksi bassoa solistikunnassa. Koit Soasepp ja Jyrki Korhonen tekevät rooleja, joita Mikakin tekisi. Ei tässä edes hakemalla löydy minkäänlaista boikottia.”

Mika Kares vastaa Wienistä, että debyytit Wienin valtionoopperaan ja Lontoon Covent Gardeniin sekä Baijerin valtionoopperan ensi-iltamiehityksen rooli on sovittu hyvissä ajoin ja kalenteri täyttyy nopeasti. Hän esiintyy ensi kaudella Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina ja palaa kesällä 2017 Savonlinnan oopperajuhlille.

”Kansallisoopperakin kiinnostaa, jos sopivaa roolia tarjotaan sellaiseen väliin, että kalenterissa on tilaa.”

Myös Ville Matvejeff puhuu nyt maltillisesti.

”Kun Kansallisooppera on ainoa oopperatalomme, luottaisin itse oopperan voimaan enemmän. Mutta ymmärrän riskinottoja ja nostan hattua yleisömenestykselle”, hän sanoo.

Matvejeff tietää myös alan ihmisten huolet.

”Nyt kysytään, väheneekö oopperaesitysten määrä ja miten uudet sukupolvet saadaan ajettua sisään, jotta huikea oopperaperinteemme säilyy.”

Paasikiven vastaus on ajaa sisään laulajia free-pohjalta. Aikooko hän murskata oman solistikunnan kuukausipalkkaisine laulajineen?

”Älä dramatisoi. Kyse ei ole murskaamisesta. Maailma oli ennen toisenlainen.”

Nykyisin parhaat laulajat hakeutuvat useammin ulkomaille kuin solistikunnan kulta-aikoina 1960- ja 1970-luvuilla.

”Tällä hetkellä olen ratkaissut niin, että en ota toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella solisteja taloon, vaan ensisijaisesti menen teokset edellä ja haen rooleihin sopivat laulajat.”

Kansallisooppera ei enää palkkaa vakituisia solisteja
Kansallisooppera ei enää palkkaa vakituisia solisteja
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi ei enää palkkaa solisteja vakituisiin työsuhteisiin, mikä voi johtaa nykyisen kuukausipalkkaisen solistikunnan alasajoon. Uutinen paljastuu oheisella video-otteella yksityiskohtaisesta HSTV-haastattelusta. Toimittaja: Vesa Sirén, kuvaus: Matti Nousiainen. leikkaus: Kristiina Marttinen.

Solistikunta näyttää siis pienentyvän luonnollisen poistuman kautta, koska vakituisen työntekijän tilalle ei uutta vakituista palkata. Töitä on silti luvassa Paasikiven valitsemille suomalaisille freelance-laulajille.

”Laskin parin viime vuoden solistien suomalaisuusasteen, ja se oli lähes 90 prosenttia.”

Oman ensemblen etuja menetetään varmasti. Samalla takavuosien kiusalliset, joskin yksittäiset tilanteet äänensä jo osin menettäneiden kuukausipalkkaisten solistien suorituksia kuunnellessa voivat entisestään vähetä.

Erityisen huonosti johtaja edeltäjineen on ajanut sisään uusia kapellimestarisukupolvia. Ylikapellimestari Michael Güttler ei saa jatkokautta eikä Kansallisooppera ole kasvattanut ilmeistä seuraajaa.

Sami Kero
Kansallisoopperan ylikapellimestari Michael Güttler jättää tehtävänsä kolmivuotisen kauden jälkeen. Ilmeistä seuraajaa ei ole suurista tähdistä saatavissa eikä omin voimin kasvatettu.
Kansallisoopperan ylikapellimestari Michael Güttler jättää tehtävänsä kolmivuotisen kauden jälkeen. Ilmeistä seuraajaa ei ole suurista tähdistä saatavissa eikä omin voimin kasvatettu.

”Olen ottanut aikalisän. Meille tulee paljon kiinnostavia kapellimestarivieraita, ja testaamme kemioiden toimivuutta.”

Miksi suomalaisia kapellimestareita ei olla Mikko Franckin jälkeen sitoutettu yhteistyöhön, mikä voisi luontevasti johtaa jopa ylikapellimestarin tehtäviin?

”Suomalaiset kapellimestarit tekevät hyvin vähän oopperaa. Kun nuoren kapellimestarin ura lähtee vetämään ja agentit painavat päälle, on aivan eri asia sitoutua viikoksi vierailuun sinfoniaorkesterin edessä kuin parin kuukauden oopperatyöhön.”

Santtu-Matias Rouvali on tuoreimpia lahjakkuuksia, joita ei Kansallisoopperaan ehditty sitouttaa. Hän johti äskettäin Tampereen oopperassa.

”Kyselty kyllä oli, ja nyt kun ooppera on alkanut kiinnostaa häntä, otamme sen huomioon.”

Paasikivi tuli tehtävään uransa huipulla: mezzosopraanon kalenterissa oli hienoja tehtäviä nimekkäissä oopperataloissa ja huippuorkesterien kanssa. Miksi hän halusi vaihtaa noin rasittavaan tehtävään?

”Ei tämä ole rasittava tehtävä”, hän torjuu. ”Toki laulan keväällä Tristanin ja Isolden esityksissä, mutta muuten teen enemmän konsertteja.”

Katoavatko kaverit vai ilmaantuuko heitä hämmentävästi lisää, kun laulajasta tulee taiteellinen johtaja?

”Sekä että. Teen hyvin paljon päätöksiä: kuka saa mahdollisuuden ja kuka ei. Toiset voin tehdä iloisiksi ja toiset pettyvät. Kyse on maamme ainoasta työllistäjästä tässä mittakaavassa. Olen paljon vartija tahtotilojen ristitulessa.”

Paasikivi toimii pitkälti veikkausvoittovaroilla, joita hallitukset ovat antaneet Kansallisoopperalle hieman huippuvuosia vähemmän. Myöskään pääkaupunkiseudun kuntien rahoitus ei ole parhaiden vuosien tasolla. Onko tietty viihteellistyminen myös taloudellinen pakko?

”Ei, mutta on helpompaa esittää ensi kaudella Dmitri Šostakovitšin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbethia, kun ensin myytiin yli 50 näytöstä Oopperan kummitusta loppuun.”

Mitä suosittelet ensi kaudella niille, jotka tulivat ensimmäistä kertaa Kansallisoopperaan juuri kummitusta katsomaan?

Wagnerin Lentävä hollantilainen ja Šostakovišin Mtsenskin piirikunnan Lady Macbeth ovat niin poweria tavaraa, että ne saattaisivat kiinnostaa. Ei pidä aliarvioida uutta yleisöä niin, että luulee heidän haluavan pelkkää hattaraa.”

Markus Jokela / HS
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sanoo, että ohjelmiston laajentaminen ei ole pois perustehtävästä, vaan lisäarvo.
Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi sanoo, että ohjelmiston laajentaminen ei ole pois perustehtävästä, vaan lisäarvo.
Janne Aaltonen
Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus myi loppuun yli 50 esitystä ja poistuu ohjelmistosta.
Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummitus myi loppuun yli 50 esitystä ja poistuu ohjelmistosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat