Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Likaisilla neuloilla piikittänyt Huslab muistuttaa jo liikaa tv-sarjaa

Vielä keskiviikkona sairaalasarja Sykkeen tehostamisvaatimukset kuulostivat hieman absurdeilta, mutta tieto Huslabin näytteenottobonuksesta teki fiktiosta asteen uskottavampaa.

Kulttuuri
 
Hanna Mahlamäki Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen esimies.

”On totta, että meillä on näytteenottajille olemassa suoritepalkkio, jossa jos tekee työtä sujuvasti ja ripeästi, niin on mahdollista saada palkanlisää.”

”40 näytettä on kokopäiväiselle näytteenottajalle täysin normaalilla tempolla tehtävä työsuoritus. Kysymys ei ole todellakaan siitä, että tällaisella tavalla yritettäisiin jotenkin saada nopeasti töitä tehtyä. Vaan kannustaa vain normaaliin, hyvään työsuoritukseen.”

Nämä ovat Huslabin toimitusjohtajan Piia Aarnisalon vastauksia Yleisradion toimittajalle sen jälkeen, kun paljastui, että Huslabissa on otettu verinäytteitä käytetyillä neuloilla, ja kymmenet ihmiset ovat saattaneet saada niistä tarttuvan taudin.

Aarnisalo sanoi haastattelussa, että ei usko, että nopeuspalkkio olisi syynä neulaskandaaliin johtaneeseen työntekijän virheeseen.

Näytteenottajia siis kannustetaan rahalla ottamaan verikokeita nopeammin, tehokkaammin. Yli 40 näytteen päivävauhdista näytteenottaja saa tulospalkkiota euron per verinäyte.

Bonus kuulostaa tutulta fiktiolta, nimittäin Yellow Film & TV:n Ylelle tuottamalta sairaalasarja Sykkeltä.

Syke kertoo hoitajien ja lääkärien työstä traumapolilla eli yksikössä, jonne tuodaan kallonsa halkaisseet ja raajansa irti leikanneet, välitöntä hoitoa tarvitsevat, usein hengestään kamppailevat potilaat.

Sarja tavoittelee hoitotyöstä kertoessaan todenmukaisuutta.

Sarjan näyttelijä Iina Kuustonen kertoi HS:n haastattelussa maaliskuussa, että näyttelijät valmistautuivat rooleihinsa opetussairaaloiden luokkahuoneissa mittaamalla toistensa verenpaineita, painelemalla elvytysnukkea, ottamalla verinäytteitä ja kanyloivat vapaaehtoisia hoitajia.

Varoitus: nyt seuraa paljastuksia uusien jaksojen teemoista!

Uusimmissa Sykkeen jaksoissa traumapolia kohtaavat säästöt, jotka tuntuvat lähes absurdeilta – tai tuntuivat ainakin vielä eilen.

Sairaalan hallintolääkärit ehdottavat kuolemaisillaan olevien kotiuttamista, jotta sänkypaikoista saataisiin säästöjä aikaan. Ehdotetaan, että jos potilaat kotiutetaan ja he tulevat neljän tunnin päästä uudestaan, heidät voidaan kirjata uusina potilaina, ja säästötavoite täyttyy.

Hoitajia pyydetään tekemään työnsä vähän aiempaa huonommin, jotta ihmiset eivät hakeutuisi hoitoon niin hanakasti. Hoitajia aiotaan irtisanoa, jotta viivan alle jää haluttu tulos – huolimatta kiireestä ja siitä, että heidän on vaikea selvitä tehtävistään eli ihmishenkien pelastamisesta.

Pete Aarre-Ahtio
Sykkeen ylilääkäriä Marjut Blomia näyttelee Jaana Pesonen.
Sykkeen ylilääkäriä Marjut Blomia näyttelee Jaana Pesonen.

Jaana Pesosen näyttelemä ylilääkäri Marjut Blom on niin korostetun kulmikas ja kylmä tehostusvaatimuksissaan ja toisaalta vain avuton ylhäältä tulevien vaatimusten toteuttaja, että hän vaikuttaa turvallisen fiktiiviseltä ja hieman koomiseltakin hahmolta.

Mutta jos tosielämässäkin maksetaan euron bonus jokaisesta päivätavoitteen ylittävästä laboratorion verinäytteestä, niin Sykkeen maailmakin alkaa tuntua astetta uskottavammalta. Karmivalla tavalla.

Suomessa tehdään nyt paljon hyviä televisiosarjoja, joista Sykkeen lisäksi toinen todellisuutta kutkuttavasti jäljittelevä on Helsingin huumepoliisin arjesta kertova Moskito Televisionin tuottama Koukussa.

Sen ensimmäinen tuotantokausi nähtiin Ylellä viime vuoden lopulla, ja toinenkin kausi lienee tulossa. Koukussa-sarjassa huumepoliisi joutuu tasapainoilemaan vanhojen työtapojen ja uusien vaatimusten välillä. Poliisi tarvitsee vasikoita, ja uudet säännöt vaativat kirjaamaan tietolähteiden nimet rekisteriin.

Jos vasikat eivät saa olla piilossa, heistä ei ole poliisille hyötyä – tämän uutisistakin tutun dilemman kanssa kamppailee Tommi Erosen näyttelemä huumerikostutkija Oskari Autio.

Mutta poliisin taiteilu lain rajamailla ja ongelmat virkaintoisen poliisijohdon kanssa eivät ole Koukussa-sarjassa mitään verrattuna tosielämän huumepoliisisaagaan eli Jari Aarnion vaiheisiin, joita on käsitelty pitkään ja perusteellisesti oikeussalissa.

Aarnioon liittyviä käräjiä on kaikki jutut yhteen laskettuna istuttu yli 120 päivää ja syytekohtia on käyty läpi noin 30. Vakavimmat syytteet liittyvät törkeisiin huumausainerikoksiin.

Onko todellisuus järkyttävämpää kuin totuutta jäljittelevissä sarjoissa? Tämä synkkä kysymys hiipii mieleen, kun seuraa suomalaisen yhteiskunnan ytimestä, poliisista ja sairaanhoidosta, kertovia fiktiivisiä televisiosarjoja. Molemmat instituutioita, joihin on totuttu luottamaan, mutta nyt luottamus horjuu.

Huumepoliisin kohdalla vaikuttaa siltä, että fiktio ei ainakaan vielä ole päässyt yhtä lennokkaisiin sfääreihin kuin tosielämä, vaikka Aarnion tuomio onkin tiedossa vasta syksyllä.

Toivottavasti Huslabin tapaus on opettavainen varoitus Husin ja muiden sairaanhoitopiirien johtajille, soteuudistajille ja muille päättäjille: Älkää antako tehostamisen ajaa potilasturvallisuuden ylitse. Olkoon taru totuutta ihmeellisempää.

Sykkeen kolmannen kauden viisi ensimmäistä jaksoa Yle Areenassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat