Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija Juha Itkonen myöntää vertailevansa itseään kollegoihin: ”Kateus on järjetöntä mutta inhimillistä”

Pian ilmestyvä Palatkaa perhoset jatkaa kymmenen vuoden takaisen rock-romaanin henkilöiden tarinaa.

Kulttuuri
 
Juha Itkonen etsi romaaniinsa rockin rytmiä ja suuria tunteita
Juha Itkonen etsi romaaniinsa rockin rytmiä ja suuria tunteita
Kirjailija Juha Itkosen kymmenen vuoden takainen romaani Anna minun rakastaa enemmän oli tapaus: kiihkeä ja tunteellinen tarina rock-maailmasta, musiikin tekemisestä ja kuluttavasta tähtikultista. Pian ilmestyvä Palatkaa perhoset vie samojen teemojen ja henkilöiden pariin. Musiikki kuuluukin yhä kiinteästi Itkosen elämään. Monet keikat ja konsertit ovat jättäneet jäljen, ja harrastusbändissä kirjailija soittaa ja laulaa itsekin. ”Olen tosi kiitollinen siitä, että olen joskus oppinut soittamaan ja ymmärtänyt hakea soittokavereitakin”, hän sanoo. Toimittaja Suvi Ahola. Kuvaus Matti Nousiainen ja Markus Jokela. Leikkaus Matti Nousiainen.

Hän soittaa pianoa ja laulaa: Tahdoin olla jotain mieltä, puhuu kuutta eri kieltä, tahdoin jättää tänne jäljen, tahdoin tulla, nähdä, voittaa.

Betoniseinäinen kellarihuone kaikuu, sillä ääntä lähtee myös bassosta, rummuista ja kahdesta kitarasta. Laulaja ja pianisti on kirjailija Juha Itkonen, laulu Ruoho kasvaa hänen oma sävellyksensä.

Ollaan nelikymppisten miesten rockbändin tiistaitreeneissä Oulunkylän perukoilla.

Itkonen laulaa, eläytyy ja sulautuu musiikkiin, vaikka sanat puuroutuvat ja häipyvät kitarasoolon alle. Hänen silmänsä ovat tiukasti kiinni.

Tahdoin joka suuntaa koettaa, kuulla hyvinvoinnin äänen.

Aamulla Suvilahden työhuoneella tunnelma on toinen. ­Aurinko paistaa bukleematolle ja tyhjälle pöydälle, ja kirjailija on valpas, tarkkaavainen.

Kuitenkin kaksi erilaista miljöötä liittyvät tiiviisti toisiinsa. Ilman harrastajamuusikkotaustaa ja vahvaa sidettä kasvuvuosien rock-kulttuuriin Juha Itkonen (s. 1975) ei olisi ehkä ikinä kirjoittanut romaanejaan.

Ei ainakaan rocktähden syntyä ja lentoa kuvaavaa, katkeranromanttista Anna minun rakastaa enemmän -kirjaa (2005) tai sen ensi viikolla ilmestyvää jatko-osaa Palatkaa perhoset.

Paitsi ettei uutuudessa ole kyse jatko-osasta, Itkonen täsmentää. ”Kaksi romaania ovat samaa tarinaa, sen kaksi puoliskoa”, hän määrittelee. ”Välissä on vain kulunut kymmenen vuotta.”

Kirjallisia esikuvia tällaisille teoksille ei ole jonoksi asti (Itkonen mainitsee John Updiken ja Richard Fordin ), eikä niitä tietysti tarvitse kirjallisuudesta etsiäkään. Tutumpi vertailukohde löytyy Hollywood-elokuvista.

”Se oli 2013 loppukesää, kun olin juutuksissa kirjoittamiseni kanssa ja kävin keskellä päivää katsomassa Richard Linklaterin elokuvan Rakkautta ennen keski­yötä. Olin nähnyt edellisetkin osat ja nyt tajusin, että voisin tehdä samalla tavalla kuin ­Linklater, palata vanhan romaanini maailmaan.”

Oivallus oli huumaava ja vapauttava. ”Sehän minua eniten kiinnostaa: aika, ajan kuluminen, ja miten se ihmisten lähisuhteisiin ja elämänkulkuun vaikuttaa”, Itkonen sanoo.

”Olen aina suhtautunut skeptisesti puheisiin, joissa kirjailija kertoo olevansa henkilöidensä armoilla. Se on tuntunut ärsyttävältä mystifioinnilta. Nyt minusta kuitenkin tuntui siltä: nämä henkilöt olivat odottaneet minua. Kun idea oli pari kuukautta muhinut alitajunnassani, tiesin mitä heille kuuluu ja mitä kirjassa tapahtuu. Sitten tarvitsi vain kirjoittaa. Se oli ihanaa!”

Hauskinta on, ettei välttämättä tarvitse lopettaa edes tähän. Tekihän Richard Linklaterkin Rakkautta ennen aamua -elo­kuvalleen kaksi jatko-osaa, joissa päähenkilöt ikääntyivät opiskelijoista keski-ikäisiksi.

”Olen ihan avoin jatkamaan romaanin tarinaa”, Itkonen sanoo. ”Katsotaan taas kahdeksan vuoden päästä.”

Itkonen kutsuu Anna minun rakastaa enemmän -kirjaa ”todelliseksi esikoisteoksekseen”, siitä huolimatta, että debytoi Myöhempien aikojen pyhiä -romaanilla jo 2003.

Sen tarinan kirjoitustyö oli kuitenkin tarpeen todellista esikoista varten. Samoin oli vuosien lehtikirjoittaminen.

Itkonen sanoo aikuistuneensa varhain. Kirjallisuudenopinnot ja runoilijahaaveet jäivät 1990-luvulla, ja tilalle tulivat valtiotieteen opinnot ja journalismi. 25-vuotiaana Itkonen jätti gradunsa ja oli jo vakituisessa työssä Apu-lehdessä.

Ja ehkä kirjoittajaksi kouliintumiseen tarvittiin Hämeenlinnan poikavuosien päämäärätietoisia, harjoittelua vaativia harrastuk­siakin: kestävyysjuoksua, pianonsoittoa ja bändiharjoituksia.

Itkosen isä on sanonut, että juokseminen kasvatti pojassa ”vitutuksensietokykyä”. Itkonen itse uskoo, että biisien kirjoittaminen ja demonauhojen kasaaminen totuttivat luovaan työhön niin, että lopulta tulee valmista.

”Onneksi kaikki meni niin kuin meni”, hän sanoo nyt. ”Kun keväällä 2004 otin virka­vapaata ja tartuin unelmaan rock-romaanista, se ei enää ollut pelkkää omien fantasioitteni käsittelyä. Se oli löytänyt muotonsa.”

Niinpä Anna minun rakastaa enemmän ei kertonutkaan miesrokkarin taipaleesta, niin kuin oli alun perin ajatus.

Keskushenkilö, Suomesta kansainväliselle uralle ponnistava (ja siinä onnistuva) muusikko olikin tarinassa nyt nainen. Tätä Suvi Vaahterasta Summer Mapleksi muuntuvaa tähteä puolestaan katsoo mies, entinen poikaystävä ja bändikaveri Antti.

Pelkkä rock-todellisuuskaan ei enää riittänyt Itkoselle. Siksi hän kirjoitti mukaan Suvin ja Antin pikkukaupunkinuoruuden ja vanhemmat, etenkin Suvin äidin ja tämän tiiviin, jännitteisen suhteen tyttäreensä.

Helposti masentuvan pankinjohtaja-isän kautta tarinaan saatiin 1990-luvun lama ja sen vaikutukset.

”Kun vanhemmista tuli romaanin toinen taso, se lakkasi olemasta pelkkä musiikkikirja. Siitä tuli tarina sukupolvista. Yhtäällä keski-ikäiset suuret ikäluokat kokemuksineen, toisaalla ­aikuisuuteen saapuvat, lapsuutensa hyvästelevät 30-vuotiaat.”

Palatkaa perhoset tuo lukijan eteen suunnilleen saman henkilökaartin, kymmenen vuotta vanhempana vain.

Jos Anna minun rakastaa enemmän -romaania on luetettu paljon kouluissakin elävien ja suloisten puberteettikuvausten takia, uutuus ei enää toimi samalla lailla. Sen henkilöillä on liikaa saavutuksia ja epäonnistumisia, samoin ryppyjä, menetyksiä ja poltettuja siltoja.

Mutta onhan kirjailijakin jo 40-vuotias kahden lapsen isä. Teoksia on takana liki kymmenen, viisivuotinen taiteilija-apuraha lopuillaan. Jatkuvana seuralaisena on pohdinta uusiutumisen tarpeesta ja toisaalta sen vaikeudesta.

”Mietin jatkuvasti, miten kirjoittaisin ihan eri tavalla viritetyn, eri etiikkaa käyttävän tarinan. Se tuntuu vaikealta, sillä koen kirjoittavani rehellistä ja koskettavaa tekstiä vain silloin, kun olen kokonaan aiheeni ympärillä.”

Siksi Itkonen päätti heittää vielä kerran epäilynsä syrjään ja pyrkiä uudessa romaanissa samaan kuin rakkaassa tarinassa kymmenen vuoden takaa. Hän halusi ylittää kuilun kirjallisuuden ja musiikin välillä, vaikuttaa proosalla niin kuin vaikutetaan vahvimmilla rock-kappaleilla.

”Musiikkihan puhuttelee ihmistä kirjallisuutta suoremmin, vähemmän älyllisesti. Koetin koskettaa tekstillä samalla tavalla. Siksi yritin olla pelkäämättä liikuttumista, vimmaa tai pateettisuutta”, Itkonen erittelee.

Sillä niistähän rockissa (niin kuin kaikessa merkittävässä musiikissa) on kyse: suurista tunteista, joita herätellään ja lietsotaan kuvaamalla vielä suurempia tunteita.

Oodi ilolle, Finlandia-hymni tai Cavaradossin aaria Tosca-oopperassa toimivat näin, samoin U2, Radiohead ja muut mahtavia kertosäkeitä suosivat rockbändit, joihin Juha Itkonen on aina ollut heikkona.

”Yleisön osana pakahduttavat tunteet vielä voimistuvat”, Itkonen lisää. ”Sen kokee niin Kaustisella kansanmusiikkia kuullessa kuin Flow-festivaalilla. En erityisesti pidä Florence and the Machinesta, mutta viime kesän keikka täällä Suvilahdessa oli mahtava kokemus. Juuri sellaisia tunteita olen kirjoittaessani jahdannut.”

Ja myös onnistunut: Anna minun rakastaa enemmän oli täynnä tätä pauhinaa, tähtilegendoja ja sakeaa lahjakkuuden hajua keikkalavojen takana. Myös Palatkaa perhoset liikkuu Lontoon ja Kalifornian rock-piireissä ja puhaltaa häpeilemättä eloa (enimmäkseen) kuolleiden sankarien hahmoihin.

Musiikkikirjaa Yhdysvalloista kirjoittava Antti Salokoski koluaa huvittavankin tunnollisesti Doorsien kotinurkat ja Eaglesien kantabaarit. ”Tästä hän ajoi, David Crosby – kaahasi alamäkeen kohti Sunset Boulevardin riemuja hippivolkkarilla, johon oli vaihdettu Porschen moottori.”

Syksyllä 2005 suomalaiset lukijat löysivät Anna minun rakastaa enemmän -romaanin. Se sai val­tion kirjallisuuspalkinnon, ja sitä on myyty kymmeniätuhansia niteitä. Vielä nytkin, kun Elisa tarjosi helmikuussa sitä ilmaisena e-kirjana ystävänpäivälahjaksi, latauksia tuli 20 000.

”Romaani löysi lukijajoukon, joka on seurannut minua siitä asti”, Itkonen sanoo.

Mikä siinä oikein kiehtoo? 1990-luvun rock-romantiikka? Haikeat perhesuhteet? Kiemurainen rakkaustarina?

”Rakkaus on yksi sen tunteista, itsestäänselvästi”, Itkonen myöntää. ”Toinen päätunne on luopuminen, joka toistuu joka henkilön kohdalla. Luovutaan nuoruudesta, unelmista, lapsista. Kauneuttakin tavoittelin, arjen ja tavallisuuden keskelle.”

Mutta myös silkka kateus on tarinassa vahva moottori. Rock-tähti Summeria kadehtivat niin poikaystävä kuin äiti ja isäkin. Jollain tasolla tämä tuntuu elävän juuri sitä elämää, mikä kaikilta muilta puuttuu.

Uudessa romaanissa on Suvi-Summerin vuoro pohtia elämäänsä ja sen dramaattisia ratkaisuja. Kadehtimaankin hän pääsee.

Juha Itkonen myöntää tunnistavansa ja omistavansa kaikki kirjojen tunteet, kateutta myöten.

No, onhan hänen vaimonsa Maija Itkonen teollinen muotoilija ja startup-yrittäjä, jonka menestys on ollut 2000-luvulla liki ilmiömäistä.

Kaksi vuotta sitten hän myi Yhdysvaltoihin langattoman latauksen teknologiaa kehittäneen PowerKiss-yhtiönsä, nyt kehittelee nyhtökauraa Gold&Green Foods -yrityksessä yhdessä elintarviketieteilijä Reetta Kivelän kanssa.

Kiinnostus helposti saatavaa kasviproteiinia kohtaan on ollut sitä luokkaa, että Järvenpäähän rakennetaan jo nyhtökaura­tehdasta.

Mutta ei Juha Itkonen tehdasta vaimoltaan kadehdi, vaan jotain ihan muuta.

”Startup-yritykset ovat samanlaisia kuin aloittelevat, innostuneet bändit: kaikki tekevät ryhmätyötä yhteisen asian eteen vaikka kellon ympäri. Sitä luovaa yhdessä tekemistä kadehdin usein, sillä kirjoittaminen on niin erilaista ja yksinäistä.”

Onneksi on se Oulunkylän kellaribändi!

Toki kirjailija toisinaan kadehtii myös kollegoita. Aina on joku, jota luetaan ja myydään vielä enemmän. Joku, joka on parempi, oikeampi taiteilija.

”Yksinäisessä työssä ei voi olla vertailematta itseään toisiin. Kateus on järjetöntä mutta inhimillistä. Olen oppinut käsittelemään sitä paremmin, kun ensin tunnustin itselleni sen olemassaolon.”

”Siitäkin olen epävarma, olenko taiteilija, sillä termi tuntuu minusta yhä mahtipontiselta ja teennäiseltä. Toisaalta, pakkohan minun on jonkin sortin taiteilija olla, jos kirjoitan kirjoja kuvitteellisista tapahtumista ja olemattomista ihmisistä.”

Pitäisikö Itkosen sitten keskittyä vain siihen – taiteeseen? Sen sijaan, että on jatkuvasti monella tavalla esillä ja äänessä.

Nyt hän kirjoittaa koko ajan lehtiin niin kolumneja kuin matkajuttuja ja pitkiä reportaaseja ja keskustelee ajankohtaisista ­asioista radion puheohjelmassa. Miksi?

Onko hänkin itse asiassa julkisuudessa paistattelua tai jopa tähteyttä vailla?

Itkonen melkein suuttuu: ”En ikinä ole ollut tiellä rock-tähdeksi, sitä en kadehdi lainkaan! Olen aivan liiaksi tarkkailija. On myös vanhanaikaista ajatella, että vain fiktio on varteenotettavaa.”

Rauhoituttuaan hän selittää.

Ei voi mitään sille, että luonne on rakennettu näin, uteliaaksi, kaikesta ympäröivästä kiinnostuneeksi. Toki toimittajataustakin vaikuttaa: Itkonen on oppinut katsomaan maailmaa journalistin tavoin. Ajattelemaan, että kirjoittamalla vaikutetaan myös yhteiskuntaan.

”Tarvitsen noita töitä, reissuja varsinkin, pääni täyttämiseen. Ne eivät mielestäni syö fiktiotani vaan pikemminkin ruokkivat sitä. Näin on ollut aina, en ole koskaan tehnyt pelkästään romaaneja. Pelkkä ajatuskin siitä, että pitäisi tehdä niin, on vieras, jopa kauhistuttava.”

Siksi työn alla on nyt erilainen teos: matkakirja Yhdysvalloista vaalivuonna 2016.

Yhden matkan Itkonen teki jo talvella keskilänteen, kun presidentinvaalit käynnistyivät, ja tulossa on muutama lisää. Lokakuussa hän menee vielä stipendiaatiksi kirjailijataloon New Yorkin osavaltioon.

”Kirjasta, jos saan sen aikaan, tulee enemmän kaunokirjallinen kuin reportaasimainen, muistoja havaintoihin sekoittava. Siinä kiinnostaa nonfiktio pitemmässä muodossa kuin olen sitä aiemmin kirjoittanut. Sekin kiinnostaa, miksi Amerikka vetoaa minuun niin paljon.”

Ei Juha Itkosen monipuolisuus tietenkään uutta enää ole. Tässäkin suhteessa maailma ja Suomi ovat muuttuneet nopeasti. Vauhdin tajuaa hyvin, kun lukee Itkosen rock-romaanit peräkkäin, ilmestymisjärjestyksessä: ne kertovat kahdesta täysin erilaisesta maailmasta.

Vuonna 2016 kirjailijakin on yhä enemmän esillä koko persoonallaan, kuin poptähdet ja filmidiivat aina. Työhön kuuluu sosiaalisuutta ja interaktiivisuutta, esiintymistä ja jopa työnsä puhdasta markkinointia.

Alkutalvesta Tommi Kinnusen Lopotti-romaanin julkistus veti Turussa Logomon täyteen kiinnostuneita. Sofi Oksasen kirjalanseerauksiin myydään lippujakin.

Myös Itkonen järjestää Palatkaa perhoset -romaanin ilmestymisen kunniaksi ”festivaalin” Helsingin Tavastia-klubille. Kirjailija isännöi, ja esiintymässä on bändejä, joista hän pitää. Varmaan kirjaakin myydään ihan kivasti.

Itkonen tietää hyvin, että joidenkin vanhemman polven kirjailijoiden silmissä tämä edustaa halpaa markkinahenkisyyttä. Itse hän on kuitenkin varma asiastaan: kirjallisuuden asema on toinen kuin ennen, ja näkyvyydestä pitää taistella, vaikka sitten kaupittelemalla romaania rock-klubin lavan vieressä.

”Kirjailijan työstä 90 prosenttia on edelleen tekstin tuottamista, mutta ympäröivä kirjallinen maailma on muuttunut. Lukijat on etsittävä eri tavoin kuin ennen.”

Se on hänestä myös kirjailijan tehtävä, sillä tämän maailman ulkopuolellekaan ei voi asettua. Siitä on huolehdittava, että myös uudenlainen ajattelutapa liittyy jotenkin kirjallisuuteen, lepää tekstin päällä.

”Yhtään pelletemppua en ole vielä joutunut hyppäämään.”

Juha Itkonen puhuu rakkaudesta rockiin ja kirjoittamiseen.
Markus Jokela / HS
Rockbändi, johon Juha Itkonen kuuluu, treenaa kellarissa Helsingin Oulunkylässä. Kitaraa soittaa Timo Villanen.
Rockbändi, johon Juha Itkonen kuuluu, treenaa kellarissa Helsingin Oulunkylässä. Kitaraa soittaa Timo Villanen.
Markus Jokela / HS
Juha Itkosen työhuone on paljas ja askeettinen.
Juha Itkosen työhuone on paljas ja askeettinen.
Markus Jokela / HS
Nyt Juha Itkosella on työn alla matkakirja Yhdysvalloista ja presidentinvaaleista.
Nyt Juha Itkosella on työn alla matkakirja Yhdysvalloista ja presidentinvaaleista.
Markus Jokela / HS
Kirjailijan työhuone on katu-uskottavassa Suvilahdessa, kaasutehtaan vanhassa konttorirakennuksessa.
Kirjailijan työhuone on katu-uskottavassa Suvilahdessa, kaasutehtaan vanhassa konttorirakennuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat