Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt selviää, miten käy teoreetikolta säveltäminen – ohjelmassa myös Sibeliuksen tyrmääjän Theodor Adornon sävellyksiä

Pianisti Cecilia Oinas ideoi konsertin musiikkiteoreetikkojen sävellyksistä

Kulttuuri
 
Musiikkitalossa esitetään musiikkiteoreetikkojen sävellyksiä
Musiikkitalossa esitetään musiikkiteoreetikkojen sävellyksiä
Pianisti ja musiikintutkija Cecilia Oinas ideoi Camerata-saliin konsertin, jossa kuullaan Adornon, Schenkerin, Riemannin ja muiden keskeisten teoreetikkojen sävellyksiä. Toimittaja: Samuli Tiikkaja; kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen

Nyt on suomalaisilla sibeliaaneilla vastaiskun paikka! Jean Sibeliuksen musiikilla oli Saksassa mahtava vastustaja, Theodor W. Adorno, joka antoi suomalaissinfonikosta perin tylyjä lausuntoja. Niitä pidetään yhtenä syynä sille, ettei Sibeliuksen musiikki nykyäänkään ole yhtä suosittua Saksassa kuin muualla.

Mutta nyt Adorno astuu Sibeliuksen tontille. Adornon säveltämää musiikkia on mahdollista kuulla tänään lauantaina Helsingissä, kun Camerata-salissa esitetään konsertin verran musiikkiteoreetikkojen säveltämää musiikkia. Jokainen voi siis halutessaan kuulla, millaista musiikkia Sibeliuksen lyttääjä itse sai aikaan.

”Adornolta kuullaan varhainen jousikvartetto sekä Kaksi propagandalaulua”, kertoo konsertin ideoija, pianisti ja musiikkiteoreetikko Cecilia Oinas. ”Kvartettoa säveltäessään hän oli vasta 18-vuotias, joten säveltäjällä ei ole ollut paljon kokemusta, mutta teoksen esittävän Schema-kvartetin soittajien mukaan se on kirjoitettu hyvin selkeästi.”

Adornon lisäksi konsertin säveltäjänimiin kuuluu muitakin vaikutusvaltaisia teoreetikkoja Hugo Riemannista ja Heinrich Schenkeristä Edward T. Coneen, Rudolph Retiin ja Donald Francis Toveyyn – sekä Arnold Schönbergiin, joka konsertin nimistä ainoana tunnetaan ehkä paremmin säveltäjänä kuin teoreetikkona.

Mutta muutkin olivat yhtä monipuolisia, Oinas muistuttaa.

”Vaikka heidät muistetaan lähinnä vain teoreetikkoina, tosiasiassa he toimivat monipuolisesti muusikkoina omissa ympyröissään. Esimerkiksi Schenker oli aktiivinen muusikko Wienissä 1900-luvun taitteessa.”

Säveltäjinä Adorno ja Schönberg ovat tässä joukossa selvästi erillään muista, sillä Adorno ajoi teoreetikkonakin 1900-luvun saksalaisen modernismin, eli Schönbergin edustaman toisen Wienin koulukunnan atonaalista estetiikkaa.

Sen sijaan esimerkiksi Schenkerin ja Toveyn teokset ovat Oinaan mukaan myöhäisromanttisia. ”He suhtautuivat tekemiseensä intohimoisesti, ja se näkyy ja kuuluu heidän työssään.”

Mutta olivatko he sitten yhtä hyviä säveltäjiä kuin teoreetikkoja? ”Se pitää jokaisen kuulijan itse päättää”, Oinas sanoo.

Teoreetikot säveltäjinä -konsertti Musiikkitalon Camerata-salissa tänään 2. huhtikuuta klo 19.

Sami Kero / HS
Maija Parko (vas.) ja Cecilia Oinas harjoittelivat Heinrich Schenkerin nelikätistä Syrische Tänze -teosta.
Maija Parko (vas.) ja Cecilia Oinas harjoittelivat Heinrich Schenkerin nelikätistä Syrische Tänze -teosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat