Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Madridin ydinkeskusta kätkee nunnien aarreluostarin

Luostarin taideaarteet ovat kertyneet vuosisatojen kuluessa

Kulttuuri
 
Getty Images
Descalzas Reales -luostarin vaikuttava portaikko barokkimaalauksineen.
Descalzas Reales -luostarin vaikuttava portaikko barokkimaalauksineen. Kuva: Getty Images

Madrid elää öisin, se tiedetään. Mutta on pakko myöntää, että jalkansa helliksi päivällä kävellyt turisti ei oikein jaksa hillua madrileñojen tahdissa ihan aamun kajastukseen. Onneksi kaupunki tarjoaa päivisinkin yhtä ja toista.

Sitä voi mennä vaikka luostariin.

Madridin kymmenistä luostareista yksi on taiteesta kiinnostuneille ylitse muiden: Convento de las Descalzas Reales. ”Paljasjalkaisten ylhäisten” nunnaluostari on toiminut vuodesta 1559.

Eleetön kivirakennus sijaitsee Madridin ydinkeskustassa, kivenheiton päässä Sol-aukiolta ja melkein kylki kyljessä El Corte Inglés -tavaratalon kanssa. Luostarimuseon oppaan mukaan tavaratalo onkin rakennettu luostarin entiselle tontille.

Luostarin käsittämättömän runsaat taideaarteet ovat kertyneet vuosisatojen saatossa, sinne siirtyneiden ylhäisönaisten ”myötäjäisinä”. Espanjalaisten taiteilijasuuruuksien kuten Zurbaránin, Murillon, Coellon ja yhden Goyankin lisäksi kappeleissa ja käytävien seinillä komeilee monien italialaisten suuruuksien, kuten Tizianin ja flaamilaistaiteilijoiden töitä.

Oudon kiehtova laivamaalaus on kuin itseään Hieronymus Boschia, tiettävästi tämän oppilaan tekemä.

Hämmentävä näky on myös jättimäisin gobeliinein vuorattu huone. Brysselissä 1625–26 kudotut, kristillistä ja klassista symboliikkaa pursuilevat seinävaatteet perustuvat Peter Paul Rubensin luonnoksiin. Vuosi sitten ne kävivät hetken ulkoilemassa Espanjan kansallisgalleriassa Pradossa, jonka loputtomiin näyttelytiloihin on pysyvästikin siirretty teoksia Paljasjalkanunnien luostarista. Tunnetuin näistä lienee Pradon yleisömagneetteihin kuuluva Fra Angelicon La Anunciación (n. 1425–28). Italialaisluostariin alkujaan maalattu teos siirrettiin Paljasjalkaluostarista Pradoon 1861.

Nunnien taideaarteet pysyivät pitkään piilossa, sillä rakennus avattiin osittain yleisölle vasta vuonna 1960. Tutustumiskäynnille pääsee vain opastettujen 15 hengen ryhmien mukana. Teosten ääreen ei voi nauliutua, sillä kierros tehdään alle tunnissa.

Luostari on nimittäin edelleen myös koti. Tällä hetkellä fransiskaaninunnia elää sen seinien sisällä oppaan mukaan 19, koskaan rakennuksesta poistumatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat