Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mureneeko lukion sivistystehtävä lukiokokeilussa?

Opetuksen kapeutuminen ja liian suuri valinnaisuus ovat herättäneet huolta ja kovaa arvostelua

Kulttuuri
 
Helsingin Sanomat

50 lukiossa kokeillaan kolmen vuoden ajan Uusi lukio – uskalla kokeilla -mallia, jossa osaan reaaliaineista voi syventyä tai jättää osan, esimerkiksi historian tai yhteiskuntaopin, kokonaan pois lukio-opinnoista.

Opintojen kapeutuminen ja liian suuri valinnaisuus ovat herättäneet kovaa arvostelua ja huolta siitä, että lukio ei tarjoa enää riittävää yleissivistystä.

Heljä Misukka, OAJ:n koulutusjohtaja:

Sirpa Räihä
Heljä Misukka
Heljä Misukka

”Lukiolain mukaan lukiokoulutus on yleissivistävää ja antaa valmiudet jatko-opiskeluun yliopistossa, ammattikorkeakoulussa tai lukion oppimäärään perustuvassa ammatillisessa koulutuksessa.

Suomessa annetaan lukiokoulutusta yli 400 oppilaitoksessa. Kokeiluun osallistuisi enimmillään 50 lukiota, joissa lisäksi vain osa oppilaista osallistuisi kokeiluun, koska oppilaat voivat itse valita, etenevätkö tavallisen tuntijaon vai kokeilun mukaan. Kokeilu ei siis kaada lukion antamaa perustehtävää, mutta se voi sitä jossain määrin murentaa.

Nykyisellään lukion oppimäärä koostuu vähintään 75 eri oppiaineitten kurssista, joista kaikille pakollisia on miltei kaksi kolmasosaa ja vapaaehtoisia reilu kolmannes. OAJ:n mielestä uusi tuntijako, joka otetaan kaikissa lukioissa käyttöön ensi elokuussa, on kohtuullisen hyvä ja antaa opiskelijalle lukion perustehtävän kannalta tarvittavat keskeiset tiedot ja taidot. OAJ:n selvitysten mukaan lukion opettajien keskuudessa olisi valmiutta lisätä valinnaisuutta jonkin verran.

Kaikkiaan keskustelussa lukion kehittämisestä on valinnaisuuden lisääminen nostettu aivan liian merkittävään rooliin. Suurempi huoli nousee mittavista lukiokoulutukseen kohdistetuista leikkauksista, jotka väistämättä heikentävät opetuksen määrää ja sitä kautta myös laatua.”

Elli Luukkainen, Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja:

Meri Bjorn
Elli Luukkainen
Elli Luukkainen

”Yleissivistys ei ole kiinni yksittäisistä lukiokursseista, vaan se on tietoja ja taitoja, jotka antavat eväät ympäröivän maailman ymmärtämiseen ja ajattelun ja oppimisen kehittämiselle. Tämän tulisi olla mukana kaikessa lukio-opetuksessa. Valinnaisuus mahdollistaa sen, että lukiolaisella on enemmän vapautta valita mitä tahtoo opiskella ja millä kursseilla tahtoo lukion oppimääränsä täyttää.”

Jukka Relander, Suomen kirjastoseuran puheenjohtaja:

Mika Ranta
Jukka Relander
Jukka Relander

”Kyllä se murentaa. Nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa ei pitäisi kouluttaa vain kapea-alaisia spesialisteja, sillä niitä ammatteja, joihin nykyiset koululaiset tukevat valmistumaan ei välttämättä ole vielä edes olemassa.

Itse asiasta: koulun pitäisi valmistaa muuhunkin kuin ammatteihin. Hyvässä yhteiskunnassa ihmiset ymmärtävät myös kokonaisuuksia, ja se edellyttää yleissivistystä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat