Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oopperasolistien johtaja suree alasajon etenemistä

Kansallisoopperan kuukausipalkkaista solistikuntaa vähennetään entisestään hallituksen, pääjohtajan ja taiteellisen johtajan päätöksellä

Kulttuuri
 
Juha Metso
Mika Pohjonen on Kansallisoopperan solistikunnan puheenjohtaja.
Mika Pohjonen on Kansallisoopperan solistikunnan puheenjohtaja. Kuva: Juha Metso

”Kansallisoopperan linja muuttuu niin, että yhä useamman nuoren solistin täytynee ottaa kapsäkki kouraan ja suunnata ulkomaille”, Kansallisoopperan solistikunta ry:n puheenjohtaja Mika Pohjonen pelkää.

Entinen tangokuningas ja pitkän linjan oopperatenori ei puhu ohjelmiston väitetystä viihteellistymisestä, vaan kuukausipalkkaisen solistikunnan alasajosta.

Kansallisoopperan taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi paljasti perjantaina Helsingin Sanomille, että hän ei enää palkkaa solistikuntaan laulajia toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella. Kuukausipalkkainen solistikunta siis supistuu, kun eläköityvien laulajien tilalle ei palkata uusia.

”Tämä on ollut tiedossamme. Kun taiteellinen johtaja on asian nyt julkisuuteen tuonut, voin toki solistikunnan puheenjohtajana tätä pyynnöstäsi kommentoida”, Pohjonen tähdentää.

Kansallisoopperassa on puhuttu ”hallitusta alasajosta” ilman irtisanomisia.

”Yksi aikakausi näyttäisi päättyvän”, Pohjonen sanoo.

Aikakausi oli pitkä. Kansallisoopperassa ja sen edeltäjissä on ollut kuukausipalkkainen solistikunta ainakin vuodesta 1918.

Vanhimmat oopperan ystävät muistavat solistikunnan kulta-ajat 1960- ja 1970-luvuilla. Ja toki muistetaan myös tapauksia, joissa solistikunnan jäsenet ovat saaneet kuukausipalkkaa, mutta eivät rooleja. Ja joskus lavalla on laulettu kuukausipalkan eteen, vaikka ääni olisi väliaikaisesti tai lopullisesti vaurioitunut.

”Ymmärrän, että on taloudellisia ja taiteellisiakin syitä”, Pohjonen sanoo rauhallisesti.

”Mutta on tietysti paradoksaalista, että juuri solistikunnasta taiteelliseksi johtajaksi noussut Lilli Paasikivi tekee solistikunnan alasajon.”

Ratkaisua on pohjustettu jo ennen Paasikiveä. Kun Pohjonen tuli kuoroon 1998 ja solistiksi 2003, solistikuntaan kuului kolmisenkymmentä laulajaa. Nyt Kansallisoopperassa on yli 530 kuukausipalkkaista työntekijää, joista syksystä alkaen vain kahdeksan on laulusolisteja.

”Ja heistäkin useat ovat muutamassa vuodessa eläkeiässä.”

Laulajien kansalliset ja kansainväliset freelance-markkinat mahdollistavat muutoksen.

”Se on nähty, että talo ei arvosta kuukausipalkkaisten laulajien ahkerointia myös pikkurooleissa. Free-hinnat on painettu Suomessa niin alas, että pieniin rooleihin on halvempi ottaa harjoittelijoita tai muita laulajia, jotka Kansallisoopperan lavalle tietysti haluavat.”

Taiteelliset hyvät puolet ovat ilmeisiä: Paasikivi voi valita ohjelmiston ja etsiä siihen laulajat produktion tarpeiden mukaan.

”Vaikka onhan Saksassa taloja, joissa katsotaan ensin käytettävissä olevat laulajat ja suunnitellaan sen pohjalta ohjelmistoa”, Pohjonen huomauttaa.

Pohjonen pelkää, että systeemistä tulee haavoittuvampi.

”Vakituisessa ensemblessa olemme varalla toisten solistien sairaustapauksien vuoksi. Free-pohjalta toimittaessa tulee tapauksia, että freelance-laulaja hälytetään laulamaan rooli, jonka ohjausta hän ei tunne. Ja sairastunut näyttelee, mutta ei laula, kuten on tapahtunutkin”, Pohjonen muistuttaa.

Yhteiskunnassa tämä ei ole harvinaista: työnantajat ja kuluttajat ehkä hyötyvät joskus, jos työntekijöiden toimeentuloa ja oikeuksia vähennetään.

Paasikivi itse muistuttaa, että kyseessä on hallituksen ja pääjohtajan hyväksymä linja. Silti hän voi yhä antaa ohjelmiston ehdoilla määräaikaisuuksia. ”Vertailu Saksaan ei toimi, koska Suomessa määräaikaisuuksia ei voi ketjuttaa kuin Saksassa.”

”Ja Suomessa on paljon hyviä freelance-laulajia, joille voin näin tarjota enemmän töitä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat