Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjailija moittii Akateemisen remontista tuohtunutta kulttuuriväkeä: ”Jos mitä tahansa muutoksia tapahtuu, niitä vastustetaan”

Kirja-alalla on ongelmia, mutta ne eivät johdu Akateemisen kirjakaupan muutostöistä, summaa kirjailija-toimittaja.

Kulttuuri
 
Jukka Gröndahl / HS
Akateemisen kirjakaupan interiööri muuttui uuden omistajan myötä. Bonnier toi esimerkiksi alakerrassa olleet paperitavarat katutasoon.
Akateemisen kirjakaupan interiööri muuttui uuden omistajan myötä. Bonnier toi esimerkiksi alakerrassa olleet paperitavarat katutasoon. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Kirjailja-toimittaja Karo Hämäläinen ihmettelee tuskistelua, joka kumpuaa Pohjoisesplanadilla sijaitsevan Akateemisen kirjakaupan myymälän muutostöistä.

”Keskustelusta puuttuu talousrealiteettien tuntemusta. Jos mitä tahansa muutoksia tapahtuu, niitä vastustetaan. Osalla äänekästä kulttuuriväkeä tuntuu olevan muutosvastarintainen, taaksepäin katsova traditio”, sanoo Hämäläinen.

Esimerkkinä taloudellisesta tyhjäkäynnistä hän nostaa esiin Akateemisen aikaisemmin myymien ulkomaisten kirjojen valikoiman.

”Ne olivat keskimääräistä kalliimpia, niihin oli sitoutunut paljon pääomaa ja niiden kierto oli heikko.”

Karo Hämäläinen kirjoitti Akateemisesta kirjakaupasta torstaina Suomen Kuvalehden blogissaan.

Stockmann myi Akateemisen kirjakaupan Bonnierille viime vuonna, jonka jälkeen kauppaketjun myymälöissä on toteutettu uudistuksia.

Esimerkiksi Helsingin myymälän kolmannessa kerroksessa ei enää ole kirjakauppaa vaan sinne rakennetaan toimistotiloja.

”Toisaalta kolmas kerros avattiin vasta runsaat kymmenen vuotta sitten, joten tässä vain peruutetaan pari vuotta takaisin.”

Keskustelua on ruokkinut se, että Akateemisen lippulaivamyymälä ei ole mikä tahansa kirjakauppa vaan suurin ja kaunein. Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemaa rakennusta pidetään yhtä hänen keskeisistä töistään ja se tunnetaan myös Suomen rajojen ulkopuolella.

”Kirjapalatsia hienompaa kirjakauppaa saa etsiä Pohjoismaista – turhaan. Lähin Akateemisen mitat ylittävä kirjakauppa taitaa löytyä Berliinin Friedrichstrasselta”, kirjoittaa Hämäläinen blogissaan.

Hämäläinen myöntää, että viimeisten 15 vuoden aikana kustannusalalla on menty monessa asiassa huonompaan suuntaan.

Nimikkeiden määrä on vähentynyt, suurten kirjakauppojen valikoimat ovat supistuneet ja runokirjoja kustannetaan vähemmän.

”En sanokaan, että jos kirja-alalla tulee seuraavia ongelmia vaan kun”, tiivistää Hämäläinen.

Hän ei kuitenkaan usko, että kirja-alan pitäisi erityisesti pelätä Bonnieria tai muutakaan.

”Päinvastoin, alalla on havaittavissa pieniä piristymisen merkkejä. Esimerkiksi Suomalainen kirjakauppa kasvatti viime vuonna liikevaihtoaan ja myymälöiden määrä pysyi ennallaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat