Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keinottelija ei koskaan katunut

Kulttuuri
 
Kristiina Markkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien teematoimittaja.

On vaikea eläytyä natsien ryöstelemällä taiteella rikastuneen Hildebrand Gurlittin valintoihin, mutta kaikki natsi-Saksaan liittyvä nykytieto kiehtoo, koska se panee meidät miettimään omaa moraaliamme. Myös tavalliset kansalaiset ostivat juutalaisten omaisuutta ”juutalaishuutokaupoista”. Rikollinen hallinto teki helposti kansalaisistaankin rikollisia.

Gurlitt osti Kaksi ratsastajaa Sleesian taidemuseolta vuonna 1942, ja kun hän sodan jälkeen osti Pariisissa Matissen Istuvan naisen, hänen täytyi tietää mistä työ oli peräisin.

Hän oli sukujuuriltaan osin juutalainen ja uskoi, että hänen vaihtoehtonsa olivat vähäiset: joko joutua sotaan tai työskennellä Hitlerin museota varten.

”Hänen pelkonsa ja kunnianhimonsa veivät hänet kaltevalle pinnalle, jolla hän luopui moraalistaan ja koskemattomuudestaan”, Gurlittia tutkinut toimittaja Catharine Hickley sanoo.

Tämä on vielä ymmärrettävää, mutta vaikeampaa on hyväksyä, että kun juutalaiset tulivat sodan jälkeen kyselemään töitään takaisin, Gurlitt vastasi kyselijöille, ettei hän tiedä, mitä taideteoksille oli tapahtunut.

Vaikka hän oli äärimmäisen varakas, hän ei koskaan tehnyt elettäkään hyvittääkseen mitään kenellekään, jonka kärsimyksistä hän oli hyötynyt.

Entäpä sitten hänen poikansa Cornelius Gurlitt, jonka elinaikana natsihistorian selvittäminen oli Saksassa jo hyvin avointa? Hän eli elämänsä yksin, mittamaattoman arvokkaan taidekokoelman keskellä suuressa, hämärässä huoneistossa.

Viime vuosina otsikoihin on tasaisin väliajoin noussut merkittävien teosten palauttamisiin liittyviä oikeudenkäyntejä. Hickleyn kirjan anti on siinä, miten se näyttää yksittäisten ihmisten ja taideteosten kautta, miten natsit toimivat. Se myös kuvaa hyvin, kuinka löperöä amerikkalaisten toiminta oli sodan jälkeen. Lisäksi se kuvaa erittäin tarkasti sen keskustelun, jota Saksassa on viime vuosina käyty restituutioista eli varastetun taiteen palauttamisesta.

”Vähintä, mitä nyt voidaan tehdä, on palauttaa taideteokset perheille, joilta ne vietiin”, Hickley sanoo.

Saksassa on vasta Gurlittin tapauksen myötä yleisesti hyväksytty ajatus, ettei juutalaisten omaisuus ole saksalaisten yhteistä omaisuutta, jota voi säilyttää museoissa.

On hämmentävää, että prosessi on vasta alkamassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat