Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näyttelijä Antti Reinin proosadebyytissä harhaillaan hetkestä hetkeen

Reinin proosapalasten miljöö tuo paikoin mieleen John Steinbeckin novellikokoelman Pitkä laakso.

Kulttuuri
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Näyttelijänä Antti Reini löi itsensä läpi Jan Troellin ohjaamassa elokuvassa Il Capitano vuonna 1991.
Näyttelijänä Antti Reini löi itsensä läpi Jan Troellin ohjaamassa elokuvassa Il Capitano vuonna 1991. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Esikoisteos Antti Reini: Neljätoistanollakuus. Like. 142 s.

Näyttelijä Antti Reinin lyhytproosakokoelman ydinkäsitteet ovat hetki, vapaus ja minä.

Kokoelmaa ei oikein tee mieli nimittää novellikokoelmaksi, koska useimmat sen tekstit ovat enemmän runollisia fragmentteja kuin varsinaista peruskerrontaa.

Näiden kappaleiden päähenkilö on joko kokonaan yhteiskunnasta irrallaan tai siitä irtaantunut. Hän on usein hetkessä, jossa tajuaa jotakin olennaista maailmasta ja itsestään.

Kuulostaa siis kauhean abstraktilta. Niin se useimmiten onkin. Reinin teksteissä on yksi ainoa kertomus tarkasti maailmassa kiinni olevasta miehestä, herra Gonzalesista, jossakin eteläisessä vuoristomaassa.

Paradoksaalisesti, jos mykäksi ryhtynyt Gonzales on pieteettinen ja tarkka tavoissaan, maa hänen ympärillään tärisee suurta järistystä enteillen.

Suurin piirtein kaikissa muissa proosapalasissa päähenkilöt sitten harhaavatkin hetkestä hetkeen, mielialasta toiseen, ja yrittävät saada kiinni jostakin konkreettisesta, kuten puisesta napista tai varsapuiston patsaasta, sipulin ja omenan aromista.

Miten esikoiskirjailija Reini onnistuu näissä eksistentiaalisissa hetken hahmotuksissaan?

Mielestäni täysin kohtuullisesti. Kirjan hienoin proosapala on Janet, jossa matkataan peräti toiselle planeetalle ja uni on maailman ainoa todellinen tila. Se tuo mielen Vassilis Vassilikoksen tekstit.

Muista vapauden hetkien tavoitteluista helsinkiläinen kotiseutumatka Unioninkadun ja Fredan pitkillä reiteillä näyttää tutut paikat toisina, kun niitä katselee kiireistään luopuneen silmin.

Muutenkin, vaikka Reinin miljööt ovat – ainakin tällä planeetalla – usein joko huoneen sisällä tai talvisiakin, ne antavat lukijalle oudon sivullisen, riippumattoman kulkuriuden tunnelman.

Melkein kuin John Steinbeckin Pitkässä laaksossa.

Paitsi hetken vapautumista, löytyy novelleteista myös ahdistusta, kyvyttömyyttä, kohtaamattomuutta, usein tietenkin niiden ihmisten välillä, jotka pyrkivät samaan huoneeseen.

Reinillä, joka on siis perustekstissään vain pätkän päässä lyriikasta, on muutamia hyviä ajatelmia. Etten nauttisi kirjasta tyhjäksi, lainaan vain yhden proosapalasta Laav: ”Rakkaus on kuin yksi yö puhtaissa lakanoissa. Nukkumaan mennessä ne on hienoa ja luksusta, mutta aamulla ne onkin nukuttu ihan tavallisiksi.”

Näyttelijät ovat viime vuosikymmeninä tulleet Suomessa ahkerasti myös kirjallisuuteen, mikä ei ole ihme – tekstien kanssahan he koko ajan työtä tekevät.

Reinin Neljätoistanollakuus on pieni sivumäärältään ja rajattu tematiikaltaan, joskus mielestä häipyvän harsomainen. Vain kerran, Varjo-palasessa, turhan ohjelmallinen. Useimmiten kirjailija löytää tropismiensa sanat.

Helsingin Sanomien palkinto vuoden parhaalle esikoisteokselle myönnetään marraskuussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat