Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulttuurin kärkihankkeet täyttävät pian vuoden – HS selvitti, mitä hallitus on saanut aikaan

Hallitusohjelmassa luvattiin parantaa taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saatavuutta sekä laajentaa prosenttitaiteen periaatetta. Tuloksia nähdään aikaisintaan syksyllä.

Kulttuuri
 
Juhani Niiranen / HS
Sanni Grahn-Laasonen Jani Leinosen näyttelyssä Kiasmassa lokakuussa 2015.
Sanni Grahn-Laasonen Jani Leinosen näyttelyssä Kiasmassa lokakuussa 2015. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Kolmen ässän hallitusohjelman julkistamisesta on kulunut toukokuun lopussa vuosi. Alkaa olla aika kysyä, mitä kulttuurin kärkihakkeille kuuluu.

Hallitusohjelmaan muutaman rivin mittaisina kirjauksina päätyneillä hankkeillahan luvattiin parantaa taiteen perusopetuksen ja lastenkulttuurin saatavuutta sekä laajentaa prosenttitaiteen periaatetta. Molemmat hankkeet ovat hallitukselle poikkeuksellisen kova näytön paikka, sillä muuten kolme ässää ovat profiloituneet lähinnä pakkolakien ja muun ikävän perusteella.

Mitä kulttuurin kärkihankkeille siis on julkistamisen jälkeen tapahtunut?

Aloitetaan prosenttitaiteesta. Prosenttiperiaate on taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen.

Tähän asti prosentilla on ostettu lähinnä kuvataidetta, mutta hallitus aikoo ulottaa sen koskemaan muitakin taiteenlajeja.

Esimerkkiä näyttää Jyväskylään nouseva uusi Kankaan kaupunginosa, jossa prosenttiperiaatteella on päätytty rahoittaa muun muassa teatteri-, sirkus- ja musiikkiesityksiä.

Myös rahoitusmallia pannaan uusiksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö kehittelee yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa mallia, jossa taiteeseen menevä osuus voitaisiin varata käyttömenoihin. Näin esimerkiksi sairaala, palvelutalo tai koulukoti voisi omilla varoillaan päättää taiteilijan pestaamisesta.

Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntijan Johanna Vuolaston mukaan pyrkimys on saada sote-puoli itse ymmärtämään roolinsa asiakkaana.

”Heidän pitäisi itse pystyä määrittelemään tarpeensa”, Vuolasto sanoo. ”Esimerkiksi palvelukeskuksessa mietittäisiin, että kun meidän nyt pitäisi pystyä parantamaan pitkäaikaissairaiden hienomotorisia taitoja, niin kehen taiteilijaan ottaisimme yhteyttä tavoitteen saavuttamiseksi.”

Tähän mennessä Taiteen edistämiskeskus on jakanut rahaa suoraan taiteilijoille, joiden vastuulle on jäänyt itsensä myyminen laitoksille. Näin asiakas ei ole päässyt juuri vaikuttamaan sisältöön eikä toiminta ole juurtunut rakenteisiin.

Vaan mitä käytännössä on saatu aikaan?

Ei nyt niin valtavasti vielä. Parhaillaan käynnissä on avustushaku, jossa jaetaan 400 000 euroa hankkeille, jotka lisäävät taiteen käyttöä osana sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

Vuolaston mukaan haku on tähän mennessä herättänyt kiinnostusta lähinnä perinteisissä hakijoissa, kuten suurissa kunnissa ja sairaanhoitopiireissä.

Parhaat hankkeet toteutetaan kahden seuraavan vuoden aikana, jonka jälkeen niiden tulokset arvioidaan ja päätetään jatkotoimista.

Entä toinen kärkihanke? Joko taideopetus ja lastenkulttuuri ovat yhä useamman lapsen saatavilla?

Siinäkin työ on aloitettu asiakkaan toiveiden kartoittamisesta: ääneen ovat siis päässeet oppilaat.

Pari viikkoa sitten valmistunut opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnallinen koululaiskysely antoi vastauksen siihen, mitä lapset haluavat koulupäivän yhteydessä iltapäivisin harrastaa. Lähes 120 000 vastauksen mukaan tyttöjä kiinnostavat erityisesti valokuvaus, tanssi, musiikki ja kuvataide. Poikia kiinnostavat puolestaan parkour, elokuva ja animaatio, media- ja videotaide sekä kulttuuriperintö.

Ihan lämpimikseen lasten mielipiteitä ei kyselty, sillä jokainen kyselyyn vastannut koulu ja kunta saa tiedon oppilaiden kiinnostuksen kohteista. Ne välitetään myös taide- ja kulttuuritoimijoille, jotka voivat hakea kärkihankeavustusta harrastetuntien järjestämiseen.

Pyrkimyksenä on lisätä harrastusmahdollisuuksia, vähentää turvattomuutta ja siirtää lasten harrastamista illasta aikaisemmaksi.

Monissa kouluissa harrastetoiminnalle olisi huutava pula, sillä kerhorahoista on leikattu jatkuvasti.

”On kouluja, joissa on paljon mahdollisuuksia, ja niitä joissa ei yhtään”, sanoo neuvotteleva virkamies Iina Berden opetus- ja kulttuuriministeriöstä. ”Jos joku haluaa järjestää vaikkapa sirkustunteja jonkin pienen kunnan lasten toiveiden mukaisesti, niin kyllä me sitä haluamme tukea.”

Berdenin mukaan kiinnostusta on riittänyt.

”Uskon, että saamme jo ensimmäisessä haussa pari sataa hakemusta”, hän toteaa.

Berdenin mukaan on pyrkimys muuttaa toimintakulttuuria: ”Viedä taide ja kulttuuri kouluihin eikä toisinpäin. Samalla haluamme saada koulujen tilat iltapäivisin harrastuskäyttöön.”

Alussa siis ollaan molemmissa hankkeissa.

Taidejärjestöissä hallituksen kärkihankkeet koetaan pienehköiksi positiivisiksi hankkeiksi, jotka on tehty enemmän kuluttajan kuin taiteentekijöiden näkökulmasta ja joiden todellisista vaikutuksista ei vielä voi sanoa mitään.

Osin hallituksen hanke nähdään yksisilmäisenä pyrkimyksenä tehdä taiteilijoista sisällöntuottajia. Rahaa löytyy, kunhan tavara on sitä, mitä asiakkaat haluavat.

Kaikki taiteilijat tuskin haluavat taipua täsmähoidoksi hienomotoriikkaongelmiin.

Ratkaisevaa kärkihankkeiden onnistumiselle onkin, kuinka taiteilijoiden tavoitteet kohtaavat kuntien, sairaanhoitopiirien ja koululaisten toiveet, ja kuinka pysyväksi osaksi muuta tekemistä kulttuuripalvelut pystytään juurruttamaan.

Tässä vaiheessa arvosanaa on turha antaa. Tuloksia nähdään aikaisintaan syksyllä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat