Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten hallitus on onnistunut kulttuuripolitiikassaan? Taidejärjestöt vastaavat

Kulttuuri
 
Tomi Kontio
Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen
Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen Kuva: Tomi Kontio

Suvi Oinonen, Kirjailijaliiton toiminnanjohtaja

Hallitusohjelma sisältää niukasti kulttuuripolitiikkaa. Kärkihankkeet on tehty enemmän taiteen ja kulttuurin kuluttamisen tai harrastamisen näkökulmasta. Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus kytketään osaksi osaamista ja koulutusta, myös taiteen hyvinvointivaikutukset ovat olleet esillä. Taidetta syntyy tässä maassa kulutettavaksi ja harrastettavaksi vain, jos ammattimaisen taiteen tekemisen edellytykset ovat kunnossa. Taiteilijapolitiikkaa ja pysyviä rakenteita tarvitaan.

Kärkihankkeet näyttävät realisoituvan erilaisiksi pienehköiksi projektirahoituksiksi ja kokeiluiksi.

Kulttuuriministerin ja opetusministerin salkkujen yhdistäminen oli taidekentälle pettymys. Kulttuuriasiat jäävät väistämättä suuren koulutussektorin jalkoihin. Loppukaudelta odotamme, että kirjailijoiden ja kääntäjien lainauskorvaukset nousevat vihdoin pohjoismaiselle tasolle.

 

Tommi Saarikivi, Suomen teatterit ry:n toimitusjohtaja

Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi
Suomen Teatterit ry:n toimitusjohtaja Tommi Saarikivi

On liian aikaista kommentoida istuvan hallituksen kulttuurijalanjälkeä. Leikkauspolitiikka on toistaiseksi ollut edellisen hallituskauden negatiivisen kehyspolitiikan mukaista, ja kärkihankkeiden onnistumista liian varhaista arvioida.

Näyttämötaide on pahimmassa rahoituskriisissä 90-luvun alun jälkeen. Vaikka taloja ei ole vielä suljettu, on selvää, että nykyisen leikkauslinjan jatkaminen tulisi työvoimavaltaisella alalla näkymään yhä kasvavana työttömyytenä ja vähenevinä esitysmäärinä, ja lisäsäästöt vain vähentävät tuottoja ja aiheuttavat kustannuksia muualla.

Jäljellä olevalla vaalikaudella valtionosuusaloille suunniteltu rahoitusjärjestelmäuudistus on nähtävä tämän hallituskauden mahdollisuutena: hyvässä yhteistyössä toteutetulla uudistuksella voidaan parantaa rahoituskehityksen ennakoitavuutta, kannustavuutta ja toimivuutta ilman merkittävää lisäresurssia.

Rahoitusuudistuksen rinnalla tavoitteena on oltava näyttämötaiteen rahoitusaseman vakauttaminen ja kehityksen sitominen jälleen indekseihin niin, että teatterin menestystarina voi jatkua tulevaisuudessakin.

 

Kirsi Korhonen, Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja

Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen
Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen

Nykyisen hallituksen kulttuuripolitiikan näkyvin linjaus on kulttuurin saavutettavuutta painottava kärkihanke. Sen tarkoitus on lisätä kansalaisten mahdollisuuksia nauttia taiteesta arjen ympäristöissä. Samalla se luo taiteilijoille uusia työmahdollisuuksia. Hanke on vasta aluillaan, joten sen todelliset vaikutukset näkyvät vasta paljon myöhemmin.

Osana kärkihanketta hallitus teetti koululaisille kyselyn kulttuuriharrastuksista. Kysely paljastaa, että lapset suhtautuvat taiteeseen ilahduttavan ennakkoluulottomasti, sillä koululaiset haluavat perehtyä muun muassa valokuvaukseen, elokuvaan ja media- ja videotaiteeseen. Taide kiinnostaa pienestä pitäen.

Taide ja kulttuuri eivät ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke. Hallituksen leikkaukset heikentävät pienituloisten, siis myös taiteilijoiden asemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat