Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump muuttaa poliitikkojen esiintymistä Suomessakin – kokoomuksen Eero Lehti, Harry Harkimo ja Elina Lepomäki näyttävät mallia

Kokoomuksen sisäisessä väittelyssä käytetään yllättävän karskia tyyliä.

Kulttuuri
 
MARK KAUZLARICH / REUTERS
Miljardööri-republikaani Donald Trump tunnetaan suorasukaisista, jopa törkeistä kannanotoistaan, joilla hän on saanut osakseen runsaasti mediahuomiota.
Miljardööri-republikaani Donald Trump tunnetaan suorasukaisista, jopa törkeistä kannanotoistaan, joilla hän on saanut osakseen runsaasti mediahuomiota. Kuva: MARK KAUZLARICH / REUTERS

Jos sinulla itselläsi on paljon rahaa, pidä varallisuutesi visusti piilossa. Jos sinulla on rikkaita tukijoita, pidä heidän nimensä omana tietonasi.

Nämä ovat olleet mediasääntöjä, jotka on aina ennen opetettu aloitteleville porvarillisille poliitikoille. Yleensä porvaripoliitikot ovat sääntöjä myös noudattaneet.

Siihen on ollut hyvä syynsä. Joko rahoillaan tai rikkailla tukijoilla leveilevä ehdokas joutuu helposti median hampaisiin. Kielteinen julkisuus taas herättää äänestäjissä kateutta ja epäluuloa.

Miljardööri Donald Trump on tässäkin asiassa vähät välittänyt vanhoista neuvoista.

Kun republikaanien esivaaliehdokkaat esiintyivät elokuussa ensimmäisen kerran yhdessä, Trump huomautti, että hän on antanut rahaa jossain vaiheessa melkein kaikkien lavalla seisovien kilpakumppaniensa vaalikampanjoihin.

”Minä annan rahaa poliitikoille, ja kun kaksi vuotta myöhemmin soitan ja tarvitsen jotain, he ovat valmiita auttamaan”, Trump sanoi, ja muut vaikuttivat kiusaantuneilta.

Eikä tässä ollut vielä kaikki: Donald Trump kertoi antaneensa rahaa myös Hillary Clintonin säätiölle.

”Sanoin, että tule häihini, ja hän tuli, koska hänen täytyi tulla.”

Äskettäin Trump kertoi, että häntä nykyisin arvosteleva poliitikko Mitt Romney oli taannoin pyytänyt vaalirahaa. Trump veisteli, että Romney olisi vaikka polvistunut hänen eteensä, jos hän olisi sitä vaatinut.

Ennustan, että Donald Trumpin suorasukainen tyyli – ja sitä seurannut hyvä media- ja vaalimenestys – muuttaa rikkaiden poliitikkojen esiintymistä myös muualla kuin Yhdysvalloissa.

Tyylin muuttumisen voi havaita jo kokoomuksen sisäisessä keskustelussa. On hyvä muistaa, että se on Suomen puolueista tyyliltään amerikkalaisin. Kokoomuksessa seurataan tarkasti Yhdysvaltojen vaalikampanjoita, joita usein myös matkitaan.

Kokoomuksessa kansanedustajat Eero Lehti, Harry Harkimo ja Elina Lepomäki ovat viime aikoina olleet paljon äänessä ja saaneet runsaasti mediajulkisuutta. He ovat tunnetusti varakkaita henkilöitä ja mielipiteiltään vankkoja oikeistolaisia poliitikkoja, kunnon republikaaneja.

Ei ole enää uutinen, jos he rökittävät ammattiyhdistysliikettä ja vasemmistoa.

Sitä vastoin uutinen on se, että he käsittelevät julkisuudessa yhtä siekailemattomasti myös omia puoluetovereitaan, jopa puheenjohtaja Alexander Stubbia. Kritiikissä on ollut häivähdys karskia trumpilaisuutta.

Mitä tästä tyylinmuutoksesta voi seurata?

Jos kokoomuksessa tulee puheenjohtajaottelu, se käydään aivan eri säännöillä kuin kaksi vuotta sitten, jolloin Alexander Stubb, Paula Risikko ja Jan Vapaavuori lähinnä kohteliaasti väistelivät toinen toisiaan.

Silloin valituksi tuli kolmikon paras esiintyjä. Ehkä nyt haetaan kokoomuksen kovasuisinta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat