Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Madeiran miljoonia nielleet turhat, pimeät tunnelit muistuttavat tilataideteoksia

Kulttuuri
 
Pirkko Saisio
Kirjoittaja on kirjailija.

Madeiralle vuosisatoja sitten vuorten, mäkien, rinteiden ja kukkuloiden kupeisiin louhittujen vesikanavien, levadojen, vieruspolkuja voi kävellä satoja kilometrejä. Levada saattaa mutkitella näkymättömissä pitkään, mutta lopulta se aina päätyy tielle. Levadalla ei siis voi eksyä.

Saaren länsipäästä alkava levada on hiljainen, olen kävellyt sitä neljättä tuntia, ei yhtään vastaantulijaa. Levada kulkee oikealla puolellani, en voi olla eksyksissä, se on mahdotonta, mutta aurinko alkaa olla alhaalla, jalat väsyneet ja paniikki lähestyy.

Kuuluu auton ääni, henkilöauton. Se kuuluu aivan läheltäni. Taitan vähän oksia syrjään, ja allani, minusta viistoon, on tie. Siinä kulkee henkilöauto, ja sen takaa näkyy tyhjää tietä kilometrin verran.

Olen kävellyt tienviertä kilometrin ja luullut kulkevani sankassa metsässä, koska yhtään autoa ei tiellä ole kulkenut.

Autotie vie saaren läntisimpään kylään. Sinne suunnitellaan golfkenttää. Golfkentän ympärille on tilattu piirustukset hotelleille, ravintoloille, uima-altaille, kaikenlaiselle. Kaivinkoneet ovat jo saapuneet, teurastamon auto on hakenut mehevänvihreillä kumpareilla käyskennelleet lehmät ja vuohet.

Kylä on käännetty ylösalaisin, golfparatiisin mainokset nousevat kuran keskeltä.

Ja golfkeskus tarvitsee tietenkin kunnon tien, sellaisen, jota pitkin kiireiset golfarit pääsevät hetkessä pääkaupungista maaseudun rauhaan. Tätä kyliä halkovaa tietä, jolla kulkee auto noin seitsemän, kahdeksan minuutin välein, kestää matka lähes tunnin, uutta tietä tuskin viittäkymmentä minuuttia.

Tien rakentaminen on kallista.

Kun mäkien ja rinteiden ylittäminen on hidasta, tarvitaan tunneleita joilla päästään mäkien läpi, ja sitten tarvitaan tunnelit yhdistäviä siltoja ja teitä. Ja sitten tarvitaan Euroopan unionin rahoitusta, ja juuri tällaisen infrastruktuurin uudistamiseen unioni mielellään myöntääkin tukea.

Tukea siis myönnetään, ja sitten aletaan rakentaa tunneleita. Sellainen rakennetaan meidänkin kylämme harjun läpi. Ensin rakennetaan alttari, kallioon, ja sen viereen räjäytetään tunneliaukon suu.

Alttarille nostetaan Fatiman Neitsyen patsas. Neitsyen jalkojen juuressa palaa lasisessa astiassa tuli koko sen puolentoista vuoden ajan, jonka tunnelin rakentaminen kestää. Neitsyttä rukoillaan joka aamu, rukoillaan säästämään tunnelinrakentajat onnettomuuksilta, ja Neitsyt vastaa rukouksiin: onnettomuuksia ei tapahdu.

Tunneli saadaan valmiiksi, se on yli kahden kilometrin pituinen. Samaan aikaan lähistöllä valmistuu neljä muutakin tunnelia. Sitten loppuvat rahat. Ajat ovat muuttuneet, ahdinkoa kaikkialla, Euroopan unioni ei myönnä lisäbudjettia.

Siltoja ei tule. Ja koska ei tule siltoja, ei tule tietäkään.

Mutta Saksan liittokansleri Angela Merkel tulee. Hän tulee lomalle. Hän katselee satoja miljoonia nielleitä tunneleita, ei sano mitään, on lomalla, mutta kotiin ja työhön päästyään antaa lausunnon Euroopan unionin joistakin turhista investoinneista, joista turhimmiksi hän mainitsee Madeiran käyttämättömät tunnelit. Signor Jardim, Madeiran presidentti, herra Puutarha, vastaa kansallisella foorumillaan jotenkin niin, että valtion, joka on ennennäkemättömän nolosti hävinnyt toisen maailmansodan, ei kannattaisi jaella toisille valtioille minkäänlaisia neuvoja.

Golfkenttääkään ei tule. Lehmät ja vuohet tulevat, eivät tietenkään samat, jotka auto haki vuosia sitten. Ruohokin tulee, se kasvaa taas runnellulle maalle ja peittää alleen ylimitoitetut suunnitelmat.

Tunnelit ovat pitkiä ja pimeitä; valoja ei koskaan ehditty asentaa. Tunneleiden suut tuijottavat tyhjyyteen. Ne näyttävät tilataideteoksilta. Kyllä. Joiltakin sellaisilta.

Tunneleiden rakentamisella säästettiin monen perheenisän joutuminen siirtolaisparakkeihin Ranskaan, Angolaan, Venezuelaan, Sveitsiin, minne täältä on aina lähdetty. Tai niihin joutumista saatiin ainakin lykättyä.

Fatiman Neitsytkin on siirtynyt muualle. Aurinko nousee ja laskee, vuodenajat vaihtelevat, ja nyt on kevät. Primavera. Illat ovat pitempiä täälläkin. Rauhaisia.

Palstalla vuorottelevat Pirkko Saision kanssa Mikko Rimminen, Henkka Hyppönen ja Tiina Raevaara.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat