Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Taiteilijaseura: Taide ei ole mikään laastari, sitä ei saa eikä pidä välineellistää

Hyvinvointitaide kaipaa pikaista käsitteiden määrittelyä. On määriteltävä, milloin puhutaan taideterapiasta ja milloin julkisesta taiteesta.

Kulttuuri
 
Kirsi Korhonen
Juhani Niiranen / HS
Helsingin kaupungin omistamassa Tervalammen kartanossa tehdään kuntouttavaa taideterapiaa.
Helsingin kaupungin omistamassa Tervalammen kartanossa tehdään kuntouttavaa taideterapiaa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomen Taiteilijaseura haluaa jatkaa keskustelua taiteen itseisarvosta prosenttiperiaatteen laajentamisessa sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Seuran mielestä asiassa vallitsee käsitteellinen epäselvyys, jolla voi olla haitallisia seurauksia taiteen vapaudelle ja ammattikuvataiteilijoiden taiteelliselle työlle.

Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen
Suomen taiteilijaseuran toiminnanjohtaja Kirsi Korhonen

Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Johanna Vuolasto sanoo prosenttiperiaatteen laajentamisesta, että pyrkimys on saada sote-puoli itse ymmärtämään roolinsa asiakkaana. Hän nostaa esimerkiksi pitkäaikaissairaiden hienomotoriset taidot, joita taiteilijat voisivat parantaa.

Taiteen ja kulttuurin hyvinvointivaikutuksiin liittyvässä keskustelussa kaivataan kipeästi käsitteiden määrittelyä.

On määriteltävä, milloin puhutaan taideterapiasta tai harrastustoiminnan järjestämisestä, milloin esimerkiksi kulttuuripalveluiden tarjoamisesta tai julkisesta taiteesta. Esimerkiksi taideterapia on oma terapiamuotonsa, joka edellyttää erityistä asiantuntemusta.

Taiteella on Suomessa vapaus, joka on turvattu perustuslaissa. Taide voi luoda hyvinvointia, aktivoida tai peräti parantaa ihmisen vointia, mutta sitä ei voi asettaa taiteen tehtäväksi. Taide voi myös kritisoida ja herättää epämiellyttäviä tunteita sekä ajatuksia. Taidetta ei saa eikä pidä välineellistää, sillä taiteen esteettinen arvo on suurempi kuin sen välineellinen arvo. Toki taiteen tilaaja voi asettaa kriteereitä haluamalleen teokselle, mutta systemaattisesti ja kattavasti taidetta ei voi valjastaa ihmisten parantamisen palvelukseen etenkään korvaamaan varsinaista sairaanhoitoa.

Myös pitkäaikaissairaiden ja paljon laitoksissa aikaa viettävien tulee saada nauttia taiteesta. Prosenttiperiaatteella, eli käyttämällä noin prosentti rakennushankkeen kustannuksista taiteen hankkimiseen, on tuotettu Suomen sairaaloihin ja muihin sote-laitoksiin jo vuosikymmenten ajan teoksia, jotka tekevät laitosympäristöstä miellyttävän sekä potilaille, työntekijöille että vierailijoille. Taide tuo rakennettuun ympäristöön monia hyötyjä.

Myös Suomen Taiteilijaseura uskoo, että sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaajaosaamista tulee kehittää ja tukea. Hallituksen kärkihankekirjaus prosenttiperiaatteen laajentamisesta voi tarjota mielekkäitä työtilaisuuksia entistä laajemmalle joukolle ammattikuvataiteilijoita. Taiteelle ei kuitenkaan pidä sälyttää sellaisia tehtäviä, jotka eivät sille kuulu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat