Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lilla Teaternin arvostelua herättäneen näytelmän käsikirjoittaja: ”Kuvaamani naiskauppa on samaa kuin pakolaisten kulkureiteillä, ihan todellista kärsimystä”

Helsingissä tehdään nyt teatteria pakolaisuudesta, ääriliikkeistä, rasismista ja maailman uusjaosta

Kulttuuri
 
Tuomo Manninen
Juha Hurmeen kirjoittamassa ja ohjaamassa Töppöhörössä suomalaisrasistia esittää Jarkko Lahti, venäläiskeijua Alina Tomnikov.
Juha Hurmeen kirjoittamassa ja ohjaamassa Töppöhörössä suomalaisrasistia esittää Jarkko Lahti, venäläiskeijua Alina Tomnikov. Kuva: Tuomo Manninen

Teatteri on tällä hetkellä harvinaisesti ajan hermolla. Ainakin Helsingissä nähtävinä on useita esityksiä, joissa käsitellään Euroopassa vahvistunutta äärioikeistolaisuutta, pakolaisvirtoja, syrjintää ja tavallisten ihmisten moraalia.

Yhteiskunnallinen teatteri ei kuitenkaan ole helppo laji.

Miten vääryyksistä ja epäkohdista pitäisi oikein kertoa? Saako puhua suoraan? Miten sanoa jotain uutta? Voiko rasismin ja naisvihan esittäminen kääntyä niiden vähättelyksi?

Tätä on pohdittu esimerkiksi Juha Hurmeen Töppöhörön ja Veikko Nuutisen Pasi Was Here -näytelmän yhteydessä.

Ensimmäinen antaa Kansallisteatterissa suomalaiselle rasistille suunvuoron, toinen pohtii Kom-teatterissa henkistä välimatkaa autioituvan teollisuuskaupungin ja Punavuoren punavihreän kuplan välillä.

Viimeksi yhteiskunnallisen teatterin mahdollisuuksista on väitelty Lilla Teaternin tuoreen ensi-illan Ta mig till er ledare (Viekää minut johtajanne luo) jälkimainingeissa.

Lilla teatern kutsuu näytelmää ”poliittisesti epäkorrektiksi komediaksi, joka perustuu historiallisiin tapahtumiin”.

Kaksikin siitä kirjoittanutta kriitikkoa on ihmetellyt, miten Matti Linnavuoren kirjoittamaa ja Raila Leppäkosken ohjaamaa näytelmää ylipäätään voidaan esittää, etenkään Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä.

Henrik Schütt
Matti Linnavuoren Ta mig till er ledare -näytelmässä ranskalainen tutkimusmatkailija vehkeilee Suomen kohtalosta venäläisen everstin kanssa. Rooleissa Joachim Wigelius (vas.) ja Jan-Christian Söderholm.
Matti Linnavuoren Ta mig till er ledare -näytelmässä ranskalainen tutkimusmatkailija vehkeilee Suomen kohtalosta venäläisen everstin kanssa. Rooleissa Joachim Wigelius (vas.) ja Jan-Christian Söderholm.

”Tunnin esitykseen on saatu mahdutettua seksismin, rasismin, homofobian, stereotyyppien vahvistamisen ja naisvihan koko rekisteri”, kirjoitti Ylva Larsdotter Svenska Ylen verkkosivuilla.

Hufvudstadsbladetissa Sonja Mäkelä on samaa mieltä ja kertoi halunneensa lähteä katsomosta kesken pois. HS-kriitikko Lauri Meri taas arvioi esityksen taustoittavan nyky-Euroopan pakolaisvirtoja ja ääriliikkeitä ja antoi sille kolme tähteä.

Mäkelän ja Larsdotterin kritiikeissä ihmeteltiin myös sitä, että teksti oli valittu toiseksi voittajaksi Vivica Bandler -näytelmäkilpailussa viime vuonna.

Näytelmä sijoittuu Suomen Lappiin ”vuonna 1805”, mutta sen pohjana on ranskalaisen tiedemiehen Pierre de Maupertuisin käynti täällä jo 1700-luvulla.

Tämä tuli tekemään maastomittauksia, Linnavuoren näytelmässä tutkimusmatka on vain kulissia. Lopulta retkikunnan johtaja Pascal päätyy myymään Suomen venäläisille.

Ennen sitä ranskalaisseurue ihmettelee suomalaisten ja saamelaisten juomatapoja ja raiskaa raa’alla kaupanteollaan niin maata kuin sen asukkaita.

Matti Linnavuori (s. 1955) korostaa tekstin yhteiskunnallisia teemoja, mutta myös taideteoksen monitasoisuutta.

”Lähdin kirjoittamaan näytelmää pakolaiskriisistä ja muukalaisvihasta. Kuvaamani naiskauppakin on samaa kuin pakolaisten kulkureiteillä, ihan todellista kärsimystä.”

”Halusin myös tuoda tarinan lähelle suomalaisia. Siksi heistä tulee näytelmässä pakolaisia.”

Linnavuori sanoo hakeneensa tekstissä muutakin kuin suoraa julistusta: ”Etsin tulosta, jolle voisi muutakin kuin nyökätä ja sanoa olevansa aivan samaa mieltä.”

Silti hänen on vaikea ymmärtää kritiikkiä, jonka mukaan rasismia ja naiskauppaa ei problematisoida tarpeeksi ja saamelaisista ja homoseksuaalisuudesta annetaan stereotyyppinen kuva.

”Jos näytelmässä seuraa pelkkää pintaa, ei ehkä havaitse kaikkea.”

Tekstissä onkin suoria lainauksia 1700–1800-lukujen tutkimusmatkailijoilta, niiden joukossa räikeimmät kliseet, jotka ovat määritelleet käsityksiä suomalaisista.

Juha Hurmeen Töppöhöröäkin kritisoitiin alkuvuodesta kliseisestä suhtautumisesta aiheeseensa, eli suomalaiseen äärioikeistolaisuuteen ja rasismiin.

”Ei mitään uusia havaintoja tai oivalluksia”, Tuomas Kaseva kirjoitti HS:ssa.

Mielipide on Hurmeesta (s. 1959) aivan paikallaan. ”Teatteriesitys on aina ikään kuin ehdotus, johon kriitikko reagoi omalla tavallaan.”

Monet muutkin ovat olleet Töppöhöröstä tätä mieltä, monet taas eivät: ”Suunnilleen joka toinen katsoja näki esityksessä sen edistyksellisen pohjan. Joka toinen taas valitti, ettei se kuvannut nykytilannetta eli uutta pakolaisvyöryä ja sen seurauksia.”

Hurme sanoo olevansa ensimmäinen myöntämään tämän, sillä se ei ollut tarkoituskaan.

”Siihen on koottu kahdenkymmenen vuoden aikana suomalaisilla huoltoasemilla kuulemiani juttuja. Laaja, pitkäaikainen prosessi on sitten tiivistetty yhteen henkilöön.”

Yleisön ja mielipiteiden kahtiajako on Hurmeesta ”iloinen asia”. Viimeistään se kertoo, että esitys on herättänyt ajatuksia ja keskustelua.

Henrik Schütt
Ta mig till er ledare -näytelmässä suomalaiset kohtaavat eurooppalaisia 1800-luvun alussa. Rooleissa mm. Jan-Christian Söderholm (vas.), Pekka Huotari, Paavo Kerosuo ja Jonna Nyman.
Ta mig till er ledare -näytelmässä suomalaiset kohtaavat eurooppalaisia 1800-luvun alussa. Rooleissa mm. Jan-Christian Söderholm (vas.), Pekka Huotari, Paavo Kerosuo ja Jonna Nyman.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat