Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putiniin ja Panama-skandaaliin yhdistetty sellisti tunnetaan Suomessa Mikkelin musiikkijuhlilta

Kulttuuri
 
Juha Metso
Sergei Roldugin Mikkelissä vuonna 2008.
Sergei Roldugin Mikkelissä vuonna 2008. Kuva: Juha Metso

Presidentti Putinin lähipiirin veroparatiisibisneksiin kiinteästi liittyvä venäläinen sellisti Sergei Roldugin, 64, on tuttu vain harvoissa suomalaisissa musiikkipiireissä. Hän on tutumpi vieras lähinnä vain Mikkelin musiikkijuhlien kävijöille, sillä hän on soittanut festivaalilla muutaman kerran, viimeksi 2013.

Roldugin on esiintynyt joskus myös Saimaan musiikki- ja taidejuhlilla sekä Kuhmon kamarimusiikkijuhlilla.

”En ole koskaan kuullut edes nimeä. Ei hän mikään musiikin alan superjulkkis missään tapauksessa ole”, sanoo Fazerin konserttitoimiston toimitusjohtaja Aino Turtiainen-Visala.

Turtiainen-Visala on toiminut alalla pitkään ja tuntee musiikkimaailman monet nimet.

”Ei ole mitään syytä väheksyä häntä, mutta minä en häntä tunne.”

Roldugin, silloinen pääministeri Vladimir Putin ja silloinen presidentti Dmitri Medvedev Pietarissa vuonna 2009.
Roldugin, silloinen pääministeri Vladimir Putin ja silloinen presidentti Dmitri Medvedev Pietarissa vuonna 2009.

Mikkelin musiikkijuhlien hallintojohtaja Jukka Tikka on tavannut Rolduginin muutamia kertoja. Hän kuvailee villapaidassa kulkenutta sellistiä hiljaiseksi ja vaatimattomaksi.

”Hyvin vaatimattoman oloinen kaveri, ei juuri tehnyt itsestään numeroa”, Tikka sanoo.

Mikkelissä käy hyvin paljon venäläisiä muusikoita, sillä Pietarin Mariinski-teatterin johtaja, kapellimestari Valeri Gergijev on toiminut musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 1993.

”Mikkeli on ihan oma juhla. Se on Gergijevin oma musiikkijuhla. En yhtään epäile, etteikö hän [Roldugin] olisi ihan kelpo sellisti. Eiväthän he kaikki tee isoa kansainvälistä uraa, vaikka he hyviä olisivatkin”, Turtiainen-Visala sanoo.

Turtiainen-Visala muistuttaa olevan yleisesti tiedossa myös Gergijevin ja Putinin olevan kavereita, ja että Gergijev on saanut vahvasti tukea Pietarissa omille konserttisalihankkeileen.

”Hän myös edustaa parhaiden neuvostoliittolaistenkin perinteiden mukaisesti sitä ideologiaa, että parhaat taiteilijat ovat arvostettuja yhteiskunnassa ja heitä käytetään brändin luomisen välineenä. Jos he kuuluvat ystäväpiiriin, totta kai he myös esiintyvät yhdessä. Se, että nyt on tullut julkisuuteen veroparatiisiseikkailut, sehän vain ikään kuin täydentää sitä kuvaa, miten keskenään läheisesti eri syistä toimivat ihmiset ovat tuommoisissakin kuvioissa mukana.”

Rolduginin yhteydet veroparatiisiyhtiöihin tulivat ilmi sunnuntaina, kun kansainvälinen toimittajaryhmä julkaisi valtavan aineiston panamalaisesta veroparatiisiyhtiöstä. Paljastusten mukaan Venäjän presidenttiä lähellä olevilla henkilöillä on yli miljardin euron arvosta veroparatiiseihin piilotettuja yritys- ja lainajärjestelyjä.

”Lähinnä se on kiinnostava kuriositeetti, että Roldugin on sellisti. On ehkä totuttu siihen, että näissä bisneksissä hääräävät ovat jotain muita kuin taiteilijoita”, Turtiainen-Visala sanoo.

Sergei Roldugin saavutti kansainvälistä menestystä vuonna 1984 sijoittuessaan kolmanneksi kansainvälisessä sellokilpailussa Prahassa. Sen jälkeen hän on toiminut esimerkiksi Pietarin konservatorion professorina.

Roldugin aloitti pianonsoiton viisivuotiaana ja vaihtoi selloon kahdeksanvuotiaana. Riian musiikkikoulusta ja Leningradin konservatoriosta valmistunut Roldugin pääsi Mariinski-teatterin orkesterin soolosellistiksi vuonna 1984.

Kansaintaiteilija-arvonimen kotimaassaan saanut Roldugin on työskennellyt vuodesta 2004 lähtien myös kapellimestarina.

Muokattu 5.4. klo 09.53: Tarkennettu jutun alkuun, että veroparatiisibisnekset koskevat presidentti Putinin lähipiiriä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat