Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peter Franzén pitää roolia Vikings-sarjassa uransa kansainvälisesti merkittävimpänä

Jättituotannon myötä suomalaisen ura on noussut uudelle tasolle

Kulttuuri
 
Jonathan Hession / HISTORY
Peter Franzén esittää Vikings-sarjassa kuningas Harald Kaunotukkaa.
Peter Franzén esittää Vikings-sarjassa kuningas Harald Kaunotukkaa. Kuva: Jonathan Hession / HISTORY

Vikings-sarjalla on varmaan eniten kansainvälistä merkitystä ja näkyvyyttä, mitä olen urallani saavuttanut.”

Näin kuvailee rooliaan History Channelin jättituotannossa Peter Franzén, yksi Suomen menestyneimmistä näyttelijöistä.

Hänen kanssaan on helppo olla samaa mieltä. Suomessa HBO:n tuoreeltaan lähettämä Vikings on ollut suuri menestys. Katsojaluvut ovat nousseet kausi kaudelta. Yhdysvalloissa sarjalla on viitisen miljoonaa katsojaa ja maailmalla paljon lisää.

Vikings kertoo viikinkikauden alkuajoista vuoden 800 paikkeilla. Viikingit lähtevät ensi kertaa valtameren yli ryöstämään, Britanniaan ja Ranskaan.

Sarja seuraa maanviljelijästä kuninkaaksi nousevan Ragnar Lothbrokin ja hänen sukunsa tarinaa. Kilpailevat hallitsijat ja liittolaiset tulevat ja menevät. Franzén ja toinen suomalainen, Jasper Pääkkönen, ovat keskeisiä sivuhahmoja sarjan käynnissä olevalla neljännellä kaudella. He esittävät hurjia soturiveljeksiä Harald Kaunotukkaa ja Halfdan Mustaa.

Franzénille tämä on iso askel. Rooli on aivan eri mittaluokkaa kuin esimerkiksi hänen lyhyt vierailunsa HBO:n True Blood -sarjassa.

Haraldin ensiesiintyminen oli neljännen kauden neljännessä jaksossa. Harald marssi suoraan kuninkaan saliin ja ilmoitti kuningattarelle haluavansa Norjan kuninkaaksi. Myöhemmin juhlissa hän pelasi lautapeliä kuningas Ragnarin poikien kanssa ja istui Ragnarin valtaistuimella, kun tämä oli poissa.

Pääkkösen esittämä Halfdan tuli mukaan seuraavassa jaksossa. Uusimmassa, seitsemännessä jaksossa, he ovat molemmat mukana Ragnarin ryöstöretkellä Pariisiin. Veljekset pyysivät erikseen, että heidän laivansa saisi olla viikinkilaivaston ensimmäisenä.

Sekä Franzén että Pääkkönen ovat ottaneet roolit omikseen sekä paikkansa sarjan henkilökaartissa. He sekoittavat kiinnostavalla tavalla kuningas Ragnarin hovin valta-asetelmia.

Franzén ja Pääkkönen valittiin rooleihin yhdessä. Sarjan roolittaja näki heidät esittämässä uusnatsiveljeksiä Dome Karukosken Leijonasydän-elokuvassa, kun se näytettiin Irlannin Kilkennyssä pidetyllä elokuvafestivaalilla.

Franzén oli käynyt Vikingsin koekuvauksissa sitä ennen jo kolme kertaa. Hän oli hakenut muun muassa pääosaan, Ragnarin rooliin, ennen sarjan alkamista.

Vikings on myös työnkuvan puolesta ollut poikkeuksellinen sarja Franzénin uralla.

”En ole koskaan ollut sellaisessa mukana. Kuvaaminen on tavallaan samanlaista kuin aina, mutta uutta on, että ei tiedä kokonaista kaarta esittämälleen henkilölle. Saamme luettavaksi aina vain kaksi seuraavaa jaksoa.”

Näyttelijät eivät tiedä, kuinka pitkään heidän hahmonsa pysyvät hengissä. Vikingsissa sivuhahmoilla on ollut tapana kuolla, varsinkin jos he ovat kunnianhimoisia sotureita, kuten Harald. Franzén on kääntänyt tämän epätietoisuuden vahvuudeksi.

Vikingsin tekeminen on elävää elämää, eletään jännityksessä koko ajan. En tiedä kuinka pitkään Harald pysyy elossa. Se tuo tuoreutta näyttelijäsuoritukseen. Siinä mennään tunnustellen, edetään hetkessä. Mielessä on vain ne haaveet, jotka roolihahmolla siinä hetkessä on.”

Varmaa on kuitenkin, että Harald pysyy elossa ainakin viidennen kauden alkuun asti. Franzén on nimittäin kutsuttu seuraavan kauden kuvauksiin, jotka alkavat hänen osaltaan kesäkuussa.

”Tässä on muutama kuukausi aikaa, ennen kuin Vikingsin viidennen kauden kuvaukset alkavat kesäkuussa.”

Töitä voi riittää melkein vuodeksi. Franzén aloitti neljännen kauden kuvaukset Irlannissa viime toukokuussa ja ne päättyivät vasta muutama viikko sitten. Kahden kauden välissä hän ehtii tehdä elokuvan Liettuassa.

Kuvauksissa työpäivät venyvät usein viisitoista tuntia pitkiksi.

”Aamulla lähdetään kotoa neljän jälkeen ja illalla ollaan kotona kahdeksan pintaan. Jos ei ole ollut hirveän fyysinen päivä, pyritään käymään vielä urheilemassa.”

Franzén kuvailee sarjan tuotantoa ”massiiviseksi”.

”Kokonaisia kyliä, laivoja ja kaupunkeja on rakennettu. Kuvauksissa on erittäin innokkaita avustajia, jotka ovat sarjan faneja. He ovat olleet mukana neljä vuotta ja miehet ovat ehtineet kasvattaa järkyttävät parrat.”

Franzén kertoo, että hän asuu Pääkkösen kanssa Irlannissa ”kimppakämpässä”.

”Se on hieno mesta, sopivan iso, että kaksi tyyppiä mahtuu olemaan ilman, että törmätään toisiimme”, tarkoittaen tietysti henkilökohtaista, ei fyysistä tilaa.

Hän kehuu kaksikon yhteishenkeä. ”On hauskaa, että valmiissa jaksoissa näkyy, kuinka meillä on samanmyötäiset meiningit.”

Franzénin ja Pääkkösen esittämät veljekset ovat kotoisin Norjasta. Kaksikko kehitti oman aksenttinsa erottuakseen tanskalaisista viikingeistä.

”Meille esitettiin toivomus, että kehitettäisiin vähän omaa aksenttia. Saimme rajat, että tietyt kirjaimet, sanat ja nimet lausutaan tietyllä tavalla, että katsoja tunnistaa ne. Niissä rajoissa tuotiin vähän suomalaista vivahdetta aksenttiin.”

”Harald on tietenkin aika kunnianhimoinen mies, mutta myös kärsivällinen”, Franzén kuvailee rooliaan. ”Hän on saavuttanut paljon, mutta haluaa lisää. Hän on aika juoni, mutta myös aika suorasukainen.”

Sarjan voimakkaasti uskonnollisessa maailmassa Harald ja Halfdan ovat äärimmäisestä päästä. ”Hän on fundamentalisti. Hän uskoo, että jumalat auttavat häntä saavuttamaan toivotun lopputuloksen, koska hän on tosi omistautunut Odinille.”

Uskon lisäksi Haraldia ajaa myös rakkaus. Hän ainakin kertoo haluavansa Norjan kuninkaaksi voittaakseen rakastamansa naisen sydämen.

”Norjalainen prinsessa on sanonut Haraldille, että ei antaudu tälle ennen kuin tämä on koko Norjan kuningas. Mutta kyllä hän varmasti haluaa itsekin toimia oman isomman valtakunnan puolesta. Uskon, että hänen sielunelämänsä tulee olemaan monimutkaisempaa tulevaisuudessa”, Franzén muotoilee.

Uskon ja rakkauden ajama Harald Kaunotukka on Peter Franzénin uran isoin kansainvälinen rooli. Aika näyttää, mihin se johtaa. Ragnar Lothbrokia esittävän Travis Fimmelin kohdalla Vikingsin menestys johti kesällä ensi-iltansa saavan jättiluokan fantasiaelokuvan Warcraftin pääosaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat