Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen musiikkitähdet eivät voisi vähempää kiinnostaa maailmalla

Tilanne on nyt vaatimattomampi kuin vuosituhannen vaihteessa, jolloin puolenkymmentä suomalaisyhtyettä läpäisi tiukan puolustuksen.

Kulttuuri
 
Jarkko Jokelainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kulttuuritoimituksen uutistuottaja.

Jos se olisi suomalaisista bändeistä kiinni, ei Lontoossa ainakaan koti-ikävä pääse iskemään. Viimeistään Keski-Euroopan orastava kevät näyttää houkutelleen pohjoisen yhtyeet liikkeelle, ja Britannian pääkaupungissa on käynnissä varsinaiset Suomi-viikot.

Amorphis, Von Hertzen Brothers, K-X-P, Reckless Love ja Impaled Nazarene kävivät juuri. Hexvessel, Moonsorrow, Korpiklaani, The Scenes ja LCMDF odottelevat vuoroaan kulman takana.

Ja siinä oli vasta kymmenen ensimmäisenä mieleen tullutta.

Joskus suomalaisen musiikkiviennin alkuhämärässä tämä olisi antanut aihetta riemunkiljahduksiin: Puoli Lontoota juoksee meidän omien bändiemme perässä!

Näinhän ei, luonnollisesti, ole. Itse asiassa tilanne on vaatimattomampi kuin vuosituhannen vaihteessa: tuolloin puolenkymmentä suomalaisyhtyettä onnistui läpäisemään brittien tiukan puolustuksen ja nousemaan myyntilistojen kärkikahinoihin.

Nyt listasuosiosta voi vain haikailla. Suomalaisyhtyeitä käy Lontoossa aiempaa enemmän ja ne keräävät mukavasti oman genrensä yleisöä, mutta valtavirtaan niillä ei näytä olevan asiaa.

Syytetään tästä ensiksi vaikka brittien vääriä makumieltymyksiä.

Suurinta yleisöä täällä puhuttelevat nyt sielukkaat naislaulajat ( Adele tietysti mutta myös Jess Glynn e), perinnetietoiset mutta puleeratut laulaja-lauluntekijät ( James Bay, George Ezra ) tai sisäsiisti synapoppi (Years & Years).

Kuumimmaksi tulokkaaksi on asiaa, jos onnistuu yhdistelemään sopivasti poppia, elektroa ja r’n’b:tä, kuten Jack Garratt juuri nyt.

Tässä kohden voi sanoa, että suomalaistarjonta ei kohtaa kysyntää.

Sopii Suomessa myös katsoa peiliin. Kun Darude, Bomfunk MC’s, HIM, The Rasmus ja Nightwish rynnivät maailmalle, niiden tukena olivat vahvat kotimarkkinat. Levy-yhtiöt tähtäsivät vientiin, ja suomalaisyleisö nosti vieraalla kielellä laulavat tulokkaat listakärkeen.

Tällä hetkellä näin ole. Suoratoistomarkkinoihin panostetaan kieli keskellä suuta suomenkielisillä artisteilla, ja jättipotteja odotellaan tosi-tv-laulajista.

Britanniassa, tai oikeammin missään Suomen rajojen ulkopuolella, nämä kotikutoiset tähdet eivät voisi vähempää kiinnostaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat