Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kriitikot murskaavat, katsojaluvut huikeat – Batman-elokuva käynnisti kiistan leffa-arvioista

Suomessa Luokkakokous on katsotuimpia elokuvia, vaikka niitti murska-arvioita. Tuore Batman v Superman -elokuva käynnisti Yhdysvalloissa keskustelun elokuva-arvioiden asemasta.

Kulttuuri
 
Eduardo Munoz / Reuters
Ben Affleck (vas.) on Batman ja Henry Cavill Teräsmies uutuuselokuvassa, josta kriitikot eivät pitäneet.
Ben Affleck (vas.) on Batman ja Henry Cavill Teräsmies uutuuselokuvassa, josta kriitikot eivät pitäneet. Kuva: Eduardo Munoz / Reuters

Mikä mahtaa olla eniten haukkuja saanut kotimainen elokuva viime vuonna? Todennäköisesti Luokkakokous. Komedia keräsi lähes poikkeuksetta eri medioiden arvosteluissa vain 1–2 tähteä. Esimerkiksi HS:n Juho Typpö kuvaili elokuvaa seksistiseksi, halvaksi ja huonoksi, jonka anteeksipyytelemättömässä kökköydessä ja hälläväliä-meiningissä on silti jotain kierosti viehättävää.

Episodin Esa Karell puolestaan sanoi katselleensa elokuvaa typerryttävässä epäuskossa: ”Dialogi on kankeaa, kohtaukset huonoja ja vitsit… Niin, ne vitsit. Niitä tuskin huomaa kaiken muun ankeuden keskeltä, eivätkä ne edes hymyilytä.”

Tyrmääviä arvioita. Entä sitten? Yleisöä ne eivät tunnu häiritsevän. Solar Filmsin tuottama komedia oli ylivoimaisesti katsotuin (505 376 katsojaa) suomalainen elokuva vuonna 2015. Samoin kävi toiselle kotimaiselle elokuvalle Napapiirin sankarit 2:lle (Yellow Film & Tv). Se nousi Luokkakokouksen jälkeen toiseksi 378 534 katsojallaan.

Kriitikoita tämäkään elokuva ei sytyttänyt.

Napapiirin sankareiden uusien seikkailujen suurin synti on se, etteivät ne naurata. Huumori yrittää olla sekoitus mukanokkelaa naljailua kliseisille hahmoille sekä rehellisen mautonta menoa”, kirjoitti esimerkiksi Dome.fi:n Aki Lehti.

Huonot arvostelut eivät siis välttämättä vie elokuvalta yleisöä. Saman havainnon teki yhdysvaltalainen Vox -sivusto, joka tarkasteli suurella rahalla tehtyjen kassamagneettielokuvien menestystä suhteessa niiden saamiin arvioihin.

Havainnon mukaan ainakin Yhdysvalloissa tehdään yhä kalliimpia mutta arvioiden perusteella huonompia elokuvia, eikä se tunnu suurta yleisöä haittaavan.

Yhdysvalloissa kritiikkien merkityksestä on virinnyt vilkas keskustelu tuoreen Batman vs. Superman -elokuvan yhteydessä.

Jättiluokan elokuva oli erityisesti avausviikonloppunaan suosittu, vaikka saikin kriitikoilta murska-arvioita. Elokuva tuotti avausviikonloppunaan 424,1 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti, mikä on Voxin mukaan kaikkien aikojen neljänneksi paras tulos.

Elokuva-alan Variety-lehti kysyi, onko kriitikoilla verkkoajassa enää merkitystä. Lehden mukaan myynnin ja arvioiden epäsuhta on ”täystyrmäys” kriitikoille, joiden asemaa nakertavat esimerkiksi sosiaalinen media ja blogit.

Vastapuolella esimerkiksi Slate-sivusto pitää väitettä absurdina ja huomauttaa, että kritiikkiä ei ole koskaan voinut arvioida sen mukaan, miten hyvin se vastaa myyntilukuja. Elokuvan vertaisarviot verkossa notkahtivat sitä mukaa, mitä useampi sen näki, sivusto huomauttaa. Moni myös lukee arvioita jälkikäteen, vertaillakseen omaa kokemustaan kriitikon mielipiteeseen.

Washington Postin mukaan elokuvaa pitäisikin tarkastella pikemminkin taidokkaan markkinoinnin ja valmiiksi tuttujen nimien hyödyntämisen näkökulmasta. Tutut nimet kuten Batman vetävät ihmisiä elokuviin, mutta seuraavien viikkojen menestys riippuu muun muassa siitä, miten nämä elokuvasta puhuvat.

Voxin analyysinkaan mukaan asetelma ei ole uusi: Kaikkein eniten arvioiden huonouteen suhteutetteuna ovat tienanneet vuosien takaiset Michael Bayn Transformers-elokuvat. Suomessa taas takavuosina esimerkiksi Uuno Turhapuro -elokuvat keräsivät katsojia, vaikka kriitikot eivät niitä arvostaneet.

Toisaalta – hyvilläkään arvioilla ei tunnu olevan suurta vaikutusta katsojalukuihin, huomauttaa Suomen elokuvasäätiön tuotanto- ja kehitysjohtaja Petri Rossi.

”Tämä on ihan mututuntumaa, koska ei meillä ole tutkimustietoa. Voisin kuvitella äkkiseltään, että normikatsoja ei arvosteluja paljon edes seuraa. Tuskin se sillä perusteella päätöstä tekee, onko elokuva saanut hyvän tai huonon kritiikin.”, sanoo Rossi ja nostaa esiin juuri Luokkakokouksen.

”Enemmän kritiikkien arvo on siinä, olivat ne hyviä tai huonoja, että ne tiedottavat elokuvasta.”

Sosiaalisen median vaikutusta ihmisten elokuvakäyttäytymiseen Rossi voi vain arvailla.

”Voisin kuvitella, että somessa suullisesti tapahtuva [elokuvista kertominen] on hirveän paljon tehokkaampaa kuin aiemmin. Luulen, että kaverin arvioon luotetaan enemmän kuin kriitikon arvioon”, Rossi sanoo.

Luokkakokouksen menestymisen syy saattaa Rossin mukaan piillä myös siinä, että komedialle oli sillä hetkellä tilausta.

”Elokuva oli remake tanskalaisesta elokuvasta, joka oli hyvin suosittu myös Tanskassa. Se oli tavallaan testattu. Elokuvahan on päähenkilövetoinen, siihen valittiin tunnettuja henkilöitä, jotka eivät ole kaikki näyttelijöitä. Nähtävästi oli onnistunut valinta.”

Yksi tämän vuoden haukutuimmista elokuvista on ollut juuri supersankariseikkailu Batman v Superman.

Myös Suomessa elokuva nousi heti avausviikollaan katsotuimmaksi elokuvaksi, vaikka arvostelut eivät olleet ylistävät. Esimerkiksi Episodin Jouni Vikman antoi elokuvalle kaksi tähteä.

”Elokuvan loppupuolella mukaan astuva vihollinen on valitettavasti täysin tusinatavaraa ja elokuvan loppu mielenkiinnotonta mättöä”, kirjoittaa HS:n Jussi Ahlroth.

Rossi arvelee, että osa suuresta yleisöstä on ehkä jopa sitä mieltä, että mitä huonommat kritiikit, sen parempi elokuva on.

”Sinne mennään viihtymään, ja se ei aina tarkoita välttämättä sitä, että halutaan katsoa korkealuokkaista elokuvataidetta. Se voi olla aihe tai näyttelijä tai joku muu. Ja kriitikot ovat kutienkin ammattielokuvankatsojia, jotka katsovat sitä suhteessa elokuvanhistoriaan ja niin edelleen”, Rossi sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat