Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Karita Mattila murtaa tabun: seksuaalinen häirintä alalla on yleistä ja kohdistuu myös miehiin

Uusi kirja kertoo, että tähtisopraano testamenttaa omaisuutensa Planned Parenthood -yhdistykselle

Kulttuuri
 
Trond H. Trosdahl
Karita Mattila Kansallisoopperan lämpiössä 2014.
Karita Mattila Kansallisoopperan lämpiössä 2014. Kuva: Trond H. Trosdahl

Tähtisopraano Karita Mattila (s. 1960) on tehnyt pitkäaikaisen luottotoimittajansa Raila Kinnusen kanssa kirjan nimeltä Karita Mattila – Korkealta ja kovaa. Aikaa kirjalle löytyi, kun edelleen kansainvälisellä huipulla oleva supertähti on vähentänyt esiintymisiään. Muistelmista ei ole kuitenkaan kyse, vaan tahallisen rönsyilevästä tarinankerronnasta suomalaisfaneille muistelmia odotellessa.

HS.fi julkaisee kirjasta otteita, joissa Mattila kertoo kehityksestään, feminismistään sekä testamenttinsa edunsaajasta. Kirjan arvio julkaistaan torstain kulttuurisivuilla.

Lukio.

”Naapurinmies totesi, että taas meni kuusi ällää hukkaan, kun tyttö pääsi Sibelius-Akatemiaan.”

Matti Björkman
Karita Mattila Cardiffin Singer of the World -laulukilpailun voiton jälkeen 1983.
Karita Mattila Cardiffin Singer of the World -laulukilpailun voiton jälkeen 1983.

Painonvartijat.

Kahden ensimmäisen opiskeluvuoden aikana Mattila oli lihonut kymmenen kiloa. ”[Kansallisoopperassa Figaron häiden] ensi-illassa lauloin paikoin falskisti – – Arvostelut olivat kuvottavat, ei minua oltu koskaan niin haukuttu. Se oli myös sellainen wake up call. Niin meni tämä likka Painonvartijoihin, vappuaattona liityin. Suivaannuin, sitä kutsutaan suomalaiseksi sisuksi – katoava luonnonvara, muuten. Että kiitos, kriitikot!”

”Tajusin viehätysvoimani”

”Ryhdyin harrastamaan lisää liikuntaa, vahvistuin. Itsetunto koheni, aloin luottaa itseeni. Lasti päässä – tämä että olen ruma, olen ruma – hälveni. Kun hoikistuin, mietin, etten olekaan ruma. Vähin erin tajusin viehätysvoimani ja huomasin, että saan kenet haluan. – Katson naisen elämäni alkaneen siitä, kun eräs mies Venetsiassa – ulkomaalainen tietenkin – sanoi minua kauniiksi! Mua rupes niin pal naurattamaan, etten toipunut siitä ollenkaan! Olin 23-vuotias.”

Kansainvälinen läpimurto

”Minusta puhuttiin vuosikymmenen äänenä – –Voitin kilpailut [Cardiffin Singer of the World vuonna 1983], olin lupaava, minulle aukesi mahdollisuuksia.”

Johannes Lassila
Karita Mattila New Yorkin Metropolitan-oopperassa vuonna 1990.
Karita Mattila New Yorkin Metropolitan-oopperassa vuonna 1990.

Seksuaalinen häirintä

”Oli tällainen huomattavasti vanhempi kapellimestari, joka kävi tisseihin kiinni ja jahtasi ympäri flyygeliä. Ei siinä oikein voi reagoida, kun on ison työn äärellä, jonka haluaisi mielellään tehdä. Tässä tapauksessa halusin tehdä sen levytyksen, en siis kävellyt ulos. En lyönyt käsilaukulla vanhaa miestä – juoksin vain karkuun. Onneksi hän on jo kuollut. Ei kähmi enää. Tuli todella iljettävä olo. Minun terapiani oli, että kerroin kaiken aviomiehelle. Kun puhuin asiasta naiskollegoiden kanssa – monella muullakin on samoja kokemuksia –, huomasin ettei kukaan ollut koskaan kertonut puolisoilleen mitään. Nämä ovat tabujuttuja. Olen alkanut miettiä: mitä kaikkea naiskollegat ovat kenties joutuneet tekemään aikojen alussa saadakseen tätä työtä tehdä? – – Kerran tenori tunki kieltään suuhuni eturampissa Lohengrinin esityksessä – – olen kuullut kollegoilta, että sexual harassment jatkuu nuoremmassakin polvessa. Se kohdistuu myös miehiin, mutta on yhä totaalinen tabu.”

Jussi Nukari
Karita Mattila palasi New Yorkin Metropolitan-oopperassa 2008 Richard Straussin Salomen päärooliin.
Karita Mattila palasi New Yorkin Metropolitan-oopperassa 2008 Richard Straussin Salomen päärooliin.

Ainutlaatuinen menestys Salomen roolissa

”Olihan minulla ollut isoja sukseita ympäri maailman ja myös Metissä [New Yorkin Metropolitan-oopperasta], mutta ei mitään vastaavaa. Mitä tekee suomalainen iltapäivälehdistö? Ennen kuin yksikään kritiikki on edes ilmestynyt, Ilta-Sanomat repii kahtena peräkkäisenä päivänä salaa näpätyistä kuvista kansikuvat ja lööpit mun tisseistäni!”

Kriitikot

”Minulle oli valtava vapautus, kun lopetin kritiikkien lukemisen. Viimeinen nyrkinisku otsaan oli varmaan Tosca-arvostelujen lukeminen Suomessa vuonna 2006. Sen jälkeen – siis kohta kymmeneen vuoteen – en ole vaivautunut.”

Juha Metso
Karita Mattila Toscan roolissa New Yorkin Metropolitan-oopperassa 2009.
Karita Mattila Toscan roolissa New Yorkin Metropolitan-oopperassa 2009.

Itsekritiikki

”Omasta mielestäni en pystynyt kehittymään siinä [Toscan nimiroolissa]. Se säilyi laulullisesti aivan yhtä vaikeana, kun en halunnut siitä näyttelemisestä tinkiä. Löin siis päätä seinään. Näytökset olivat epätasaisia, välillä lauloin hyvin ja joissain näytöksissä olin väsynyt ja silloin lauloin huonot kireät korkeat C:t. Itselläni oli sellainen olo, että jokin uupui.”

Jussi Nukari
Karita Mattila puhuu uudessa kirjassaan hyvin paljon myös yksityiselämästään, kuten avioliitosta Tapio Kuneisen kanssa. – Kuva itsenäisyysjuhlista 2010.
Karita Mattila puhuu uudessa kirjassaan hyvin paljon myös yksityiselämästään, kuten avioliitosta Tapio Kuneisen kanssa. – Kuva itsenäisyysjuhlista 2010.

Aviomies

”Ei tällaisen työn tekijän rinnalla mustasukkainen pärjää! Prosesseihin liittyy työtovereihin ihastumiset, suuret lataukset ja kiihtymykset, jotka tasapainoinen kumppani myös sellaisiksi tajuaa – – Klassinen tilanne: herään kurkku kipeänä, kähisen. Tapio [Mattilan aviomies Tapio Kuneinen ] soittaa teatterille ja peruuttaa, pyytää että he tilaisivat minulle lääkärin. – – Harjoituksiin on pakko tulla, ohjaaja vaatii. Mitä Tapio siihen sanoo? He can eat shit and die. – – Siitä tuli Tomille [agentti Tom Graham ] sanonta hankalien tyyppien kohdalla: nyt olisi kyllä Tapio-viestin paikka.”

Työn lumo

”Tulee niin loistavia, siunattuja hetkiä, että siinä unohtaa itsensä ja kokee jotain ihmeellistä yhdessä yleisön kanssa. Ilta on pelastettu, ylennetty, kun tavoitamme yleisön, ja sen hetken kyllä tunnistaa! Silloin tuntee olevansa siunattu. Ja niiden hetkien takia jaksaa kaiken sen paskan, joka asiaan myös kuuluu.”

Vanheneminen

”Perkele, jos joku kehtaa nokkani edessä ylistää vanhenemisen ihanuutta, mottaan päin – – joku viisas ihminen sanoi, ettei yhtäkään suurta päätöstä kannata tehdä menopaussin aikana.”

Feminismi

”Se on huvittanut, että miehistä tykkään ja miehiä tarvitaan, ja mulla on upeita miespuolisia ystäviä, jotka täysillä tukevat naisten oikeuksia. En tiedä itkeäkö vai nauraa, kun halutaan ymmärtää, että feministinä olisin jotenkin miehiä vastaan.”

Aborttioikeus

”Minun silmissäni yksikään, joka vastustaa esimerkiksi naisen aborttioikeutta, ei voi olla todellinen naisten oikeuksien puolustaja, edusti hän mitä puoluetta tahansa. Tällaiset eivät voi olla naisten asialla, vaikka selittäisivät sitä millaisella uskonnollisella tai muulla vakaumuksella.”

Testamentti

”Päätimme, että jätämme kaiken hyväntekeväisyyteen, Planned Parenthood -järjestölle. Järjestö pitää huolta naisten lisääntymiseen ja terveydenhoitoon liittyvistä asioista, varsinkin vähävaraisten naisten – minä sanon aina, että naisen oikeudesta omaan ruumiiseensa. Planned Parenthood ylläpitää klinikoita, joissa nimenomaan vähävaraiset naiset voivat käydä. Kyse ei ole aborttiklinikoista, kuten vastustajat väittävät, vaan siellä tehdään terveystarkastuksia, opastetaan ehkäisyssä, annetaan sukupuolivalistusta ja otetaan hiv-testejä. Siellä pääsee myös kohdunkaulan ja rintasyöpätutkimuksiin. Aika mielenkiintoista, että aina ennen vaaleja republikaanit pitävät matalaa profiilia näissä asioissa, mutta heti vaalien jälkeen he yrittävät voimansa tunnossa kumota naisen oikeudet omaan ruumiiseensa.”

ISMO HENTTONEN
Karita Mattilan Helsingin areenassa vuonna 2000.
Karita Mattilan Helsingin areenassa vuonna 2000.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat